|
|
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam !!!
Temat mogloby się wydawac ze obszery ,ale ..... no wlasnie jak wiadomo akwarium bedzie roslinne pojemnosc ok 200L wymiary .... jeszcze dokladnienie nie wiem ale raczej
100X 40 X 50 wysokosc ( mozliwe ze 10 cm z wysokosci dam na dlugosc ). W akwa na 100% bede mial neon czarne badz czerwone. Chcialbym jednak hodowac jakies ładne kolorowe w miare duze ( 10 - 12 cm ), nie niszczace roslin ryby. Myslalem nad skalarem ale wtedy akaw musialoby miec 50 cm wysokosci  Jesli macie jakies propozycje to piszcie  POZDRAWIAM !!
-
scalp0
●
Swiecik kongijski, alestes dlugopletwy, jakies barwniaki- czerwonobrzuche, szmaragdowe, Thomasa... i masz calkiem ladna Afryke. Z tego obszaru ciekawe sa tez buszowce (Ctenopoma). Albo zrob obsade lazcowatych z Azji- gurami, pretniki, mozesz dolozyc jakies brzanki- odeska, wielkoluska, purpurowa, szczupienczyki...
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Dzieki za zainteresoanie  Osada bedzie mniej wiecej taka barwniak szmaragdowy 4 szt. (2 pary.... czy w 200L moga znajdowac sie 2 pary ? ), proporczykowiec z kap lopez albo Gardnera 6 szt. Otosek 6 szt., kirysek raczej spiżowy 6 szt,a z neonow rezygnuje ;] Nie jest to typowa afryka no ale ... Zastanawiam sie jakie jeszcze ryby wybrac ... ? Znasz moze ceny tychy ryb tak "na oko".
-
scalp0
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Proporczykowce w 200 litrach to raczej chybiony pomysl. Co do barwniakow, to jesli beda mialy odpowiednie kryjowki, moga spokojnie 2 pary przebywac. A jesli chodzi o ceny- wszedzie sa troche inne, pochodz po sklepach, ale tych dobrych  I poczytaj troche ksiazek o rybach, przejrzyj gatunki i sprawdz, czy sa dostepne. Oczywiscie w akwarium roslinnym nie musisz odtwarzac biotopu i polaczyc ryby o podobnych wymaganiach z roznych kontynentow (np razboty i jakies amerykanskie kasacze)
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
I poczytaj troche ksiazek o rybach, przejrzyj gatunki i sprawdz, czy sa dostepne
No właśnie przez to że naczytalem sie tylu książek i stron w internecie mam mętlik w głowie 
-
scalp0
●
Aktulalna lista rybek jakie mam zamiar kupic barwniak szmaragdowy 2 szt. ( para)
brzanka brokatowa 5 szt. Pielęgniczka Ramireza 4 szt. Neon czerwony 15 szt.
Otosek 6 szt. kirysek 5 szt. Czy taka obsada ma racje bytu ?? 
-
scalp0
●
Mysle, ze spoko
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
Powiązane tematy
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków
1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/
2 http://imag...
Hej
Ryba ma część ogona jakby w białej farbie umazany.Czy ktoś się spotkał z takimi objawami? Ja nie mam pojęcia co to może być.
Cześć,
Proszę o pomoc przy ratowaniu obsady. Nie znam przyczyny padania ryb. Wszystko opisze poniżej. Będę wdzięczna za wsparcie i podpowiedzi.
Akwarium uruchomiłam na początku maja. Od 10 lipca pad...
Chciałbym obsadzić akwarium 180-200l spokojnymi rybami, głównie gurami mozaikowa ale nie wiem jakie ryby do nich i ile sztuk. Może ktoś podpowie kilka wariantów?.
Witam założyłem watek bo nie wiem co się dzieje z rybami a raczej na co chorują. Co jakiś czas wyławiam martwa rybę. Obsada to 30 danio różno kolorowe. 10 neonów innesia, 9 razbora klinowa. 2 kosiarki...
Witam ,prawie dwa miesiące temu założyłam 100l akwa, pływają tam kirysy i krewetki na dniach wpuszczam bojownika i moje pytanie to jakie ryby można tu dać chce jeden gatunek małych ryb ale żeby to boj...
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium a w nim hoduje głównie pielęgnice zebry. Do tej pory karmiłem je 3 razy dziennie jako że mam ich spore stadko. Ale chyba przejde na 2 razy dziennie karmienia. A ja...
Witam, przychodzę z zapytaniem dot. obsady mojego zbirnika 200 l o wymiarach 100 x 40 x 50 cm.
Znalazłem coś takiego, lecz nie wiem czy będzie to ze sobą współgrać...
- Gurami Mozaikowe (1+1)
- Prętni...
Witam wszystkich. Postanowiłem zacząć bawić się w hodowlę krewetek i jestemw tym kompletnie zielony.Na start chciałbym jakieś w miarę łatwe w hodowli krewetki tylko właśnie nie wiem jakie.Moje pH wody...
Jakie ryby do akwarium z brzankami ktorymi jest 6 i jedna molinezja oraz 2 kryskami chcial bym cos jescze dorzucic zeby ladnie to wygaldalo
|
|