|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
akwarium 200 l oswietlenie 120 wat ryby : 5 paletek
nawoze tabletkami sery i nawozem w plynie tez sery powiedzcie co robic by roslinki rosly ??
-
mmx
●
Odpowiedź aż sama się ciśnie na usta - CO2. To potrafi zdziałać cuda, mi roślinki rosły przeciętnie, jak zastosowałem CO2, to nie nadążałem później z przycinaniem 
-

Paweł
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
Popieram przedmowce... CO2 dziala cuda
P.S. Tylko nie przesadz.
Skromny "miszczu" USP 
-
FeGy
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Oleśnica
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
SqN napisał(a):akwarium 200 l oswietlenie 120 wat ryby : 5 paletek nawoze tabletkami sery i nawozem w plynie tez sery powiedzcie co robic by roslinki rosly ??
Witam
Imho rowniez sadze ze CO2, ale takze braki moga byc w niektorych mikroelementach. Nawoz sery Imho dobry jest jako nawoz uzupelniajacy (sam go uzywam na zmiane z tetroskim Planta minem) ale nie jako glowny. Lepszymi nawozami sa TMG lub PMDD.
-
Rafal Trawa
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Poznan
no tak racja 5 mlodziutkich paletek nie dostarcza co2 prawie wogole 
-
mmx
●
Przy twoim oświetleniu nawożenie CO2 jest już jak najbardziej wskazane. Nie nastawiaj się jednak na to że rozwiąże to wszystkie problemy. Zapotrzebowanie roślin na substancje mineralne będzie wówczas o wiele większe i będziesz musiał zwrócić szczególną uwagę na nawożenie. Opisz dokładnie jakie masz gatunki roślin i co się z nimi dzieje. Może znasz jakieś inne parametry swojej wody poza tymi w profilu?
-

Marcin Baranowski
●
- Ranga: Moderator
- Miasto: Białystok
WITAM
Według mnie powinieneś zrobić lub sprawdzić jeżeli już je masz, następujące rzeczy
- Zaopatrzyć się w porządny system CO2
- Zakupić takie zestawienie nawozów by w połączeniu ze sobą dawały wszsytkie niezbędne roślinkom o dobrego wzrostu elementy, bądz zakupić TMG i go np. podrobić jak to robi sporo osób.
- Zakupuk nawóz ''denny'', ja używam kulek nawozowych do wkładania pod roślinki firmy JBL PRO FLORA, ale może to być inny polecany przez innych, byle skuteczny
- Możesz pod niektóre rośliny włożyć robione własnoręcznie kulki z gliny, oczywiście pod te, które to lubią bo według mnie nie wszystkie to kochają
- Co do rybek to już sam sobie odpowiedziałeś, że te młode palety w takim baniaku nie dostarczją roślinkom tylu ''odchodów'' i CO2 aby posłużyły za dobry naturalny nawóz, a przynajmniej w takich ilościach jakie potrzebują twoje roślinki
- Na moje roslinki dobrze podziałało przy ostatnim generalnym remoncie w akwarium wyparzenie żwiru, poprostu gdy wsadziłem je był on jeszcze bardzo ciepły i zaczęły rosnąć jak głupie
Nie wiem co jeszcze ci poradzić. Więc może jak masz jakieś konkretne pytania to pisz 
-
Tomasz Idzikowski
●
Wyparzania żwiru przy zakładniu akwarium od nowa absolutnie nie polecam. Zabija się w ten sposób wszystkie pożyteczne mikroorganizmy przez co podłoże znacznie dłużej będzie dojrzewać. Przy takim przemeblowaniu najlepiej jest zachować jak najwięcej syfku ze starego podłoża. Następnie należy umieścić go na dnie akwarium i przysypać żwirem.
-

Marcin Baranowski
●
hyhyhy musze zakualizowac profil  hieh hieh ph 7.2 bo mlode paletki sie w takim lepiej czuja podobno  temp 30 stopni roslinki do jedna zabienica amazonska z 20 nurzancow troche ludwigi ktora robi sie przezroczysta ( nurzance nie rosna nic a nic ) troche Hygrophila corymbosa "Siamensis 53B" i 5 Limnophila aquatica (Ambulia)
co do nawozow to zastosuje co2 bo mam taki zestaw hagena ktorego nie uzywam bo nie warto kupowac ... zastanawialem sie nad pmdd z allegro bo jakis gosc sprzedaje
aa i jeszcze jaki przepis na drozdze do akwa 200 l tylko zebym nie przesadzil bo mi paletki padna 
-
mmx
●
Może i zabija, ale co z tego gdy mi roślinki po tym dopiero zaczęły rosnąć i to naprawdę dobrze. A mojego nurzańca, który jest podobno małą odmianą, nie mogę utrzymać w miejscu, zarósł mi już akwarium do połowy i ma jakieś 50cm i idzie dalej.
-
Tomasz Idzikowski
●
idzik6 napisał(a):Może i zabija, ale co z tego gdy mi roślinki po tym dopiero zaczęły rosnąć i to naprawdę dobrze.
OK, ale nie wydaje mi się żeby było to efektem wyparzenia żwiru.
-

Marcin Baranowski
●
SqN napisał(a): 20 nurzancow troche ludwigi ktora robi sie przezroczysta ( nurzance nie rosna nic a nic )
Domyślam się że masz bardzo miękką wode, natomiast nurzańce lubią raczej wyższą twazrdość. Może to jest przyczyną problemów?
-

Marcin Baranowski
●
jaki jest przepis na drozdze i jakie proporcje zeby mi za duzo co2 nie bylo w akwa 200 l i co myslicie o podlaczeniu rurki z co2 do flotu do kubla ??
Ostatnio edytowano 19 lip 2003, 15:59 przez mmx, łącznie edytowano 1 raz
-
mmx
●
Ja mam nurzańca, który rosnie bardzo szybko a woda jest naprawdę miękka, ponieważ mam ciągłą filtrację przez torf.
PS. JEŻELI TO NIE OD WYPARZENIA ŻWIRU TO OD CZEGO TWOIM ZDANIEM IM SIE TAK DOBRZE ZACZĘŁO ROSNĄĆ ???
-
Tomasz Idzikowski
●
Jaką masz twardość ogólną? Powodów lepszego wzrostu roślin może być bardzo dużo, zakładając akwarium od nowa zmieniłeś tak wiele parametrów że trudno nawet spekulować o co chodziło. Jednak moim zdaniem wyparzenie żwiru jest najmniej prawdopodobnym z nich.
-

Marcin Baranowski
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
O i widzisz. Pytasz teraz o parametry wody a ja mówiłem i teraz apeluje o przywrócenie informacji o akwariach w postach a nie dopiero w profilu, ponieważ będzie to kolejne wyciąganie w czasie odpowiedzi na pytania gdy wszystcy zaczną wypytywać wszystkich o parametry wody, nawozy i bóg wie co jeszcze !!!
Jak chcesz znać parametry mojej wody to szukaj ich tam gdzie chcieliście by były !!! 
-
Tomasz Idzikowski
●
Wtopeczka
Ja mam gh 10 kh 5 ph 7 i nurzance przesadzilem w cien bo rosly jak gupki 
Pozdrawiam
Tomasz Kurek
-

Tomasz Kurek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Konstancin - Jeziorna
-
idzik6 napisał(a):O i widzisz. Pytasz teraz o parametry wody a ja mówiłem i teraz apeluje o przywrócenie informacji o akwariach w postach a nie dopiero w profilu, ponieważ będzie to kolejne wyciąganie w czasie odpowiedzi na pytania gdy wszystcy zaczną wypytywać wszystkich o parametry wody, nawozy i bóg wie co jeszcze !!! Jak chcesz znać parametry mojej wody to szukaj ich tam gdzie chcieliście by były !!! 
Wtopeczka
Masz zupełną racje z tym info  Mam modem i ciezko mi sie wedruje po profilach 
Pozdrawiam
Tomasz Kurek
-

Tomasz Kurek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Konstancin - Jeziorna
-
NO WIDZISZ.
KAŻDY MOŻE SIĘ POMYLIĆ.
Ja już wysłałem wiadomość by to zmienili i chyba mnie poprzesz więc mam nadzieje, że szybko powrócą do starego dobrego info  o akwa 
-
Tomasz Idzikowski
●
Co do parametrów to mam to samo tylko PH=7,5 a reszta tak jak u ciebie więc dobrze  Nurzaniec rosnie jak głupi a kupiłem to jako tą niską odmianę 
-
Tomasz Idzikowski
●
Powiązane tematy
1. 120x50x50- 300 litrów
2. Lampa LED SKYLIGHT Hyperspot L, 8 godzin świecenia
3. Co2 butla z elektrozaworem
4. Podłoże Aqua Soil Amazonia ADA , ADA Power Sand Advance
5. Filtr Eheim Professionel 3 12...
Hej. Robiłem restart jakieś 3tyg. temu, rośliny słabo rosną i w niektórych pokazują się brązowe lekko zawinięte liście. Zastanawiam się czego może brakować.
W załączniku opisane parametry wody oraz z...
Hej,
Mam szybkie pytanie, robię test JBL na PO4 i wynik mam taki jasny żółty. I tu jest problem ponieważ skala idzie od takiego białego-szarego przez odcienie jasno-niebieskiego po ciemny niebieski. ...
Cześć. Mam akwarium 360l wody jest 300
Podłoże to piasek, ziemia, kulki GT i lignit.
Oświetlenie 4x54w T5
Świeci się od 12 do 22
Nawożenie to KNO3, KH2PO4 i Profito
Dziennie podaje
3ppm azotu
0,2ppm ...
Witam
Od początku
Posiadam akwarium 1080 l nawożę solami, z mniejszymi bądź większymi sukcesami - jak do tej pory :D
Ponieważ zdarzyła się mi przeprowadzka wraz z całym akwa i sprzętem trafiłem na...
Założyłem Akwarium w styczniu. Podłoże i podsypka CAL oraz cała Lina nawozowa z CAL.
Po dwóch-trzech tygodniach rośliny zaczęły brązowieć, karłowacieć, bieleć. Okazało się że mam dużo NO3-100, PO4-0,K...
Witam
Posiadam akwarium 80 litrów na amazoni podłożu (10 miesięcy ma )
światło twistar
Nawożenie od 2 tygodni EI
Mikro seachem flourish comprehensive
Podmiana 50%
Filter eheim 25
Co2 podaje jak się...
Witam.
Akwarium zaczęło ładnie balansować się ok. miesiąca temu - glony zniknęły (a był nie lada wysyp), poza nitkami, ale ich jest bardzo mało. Raptem parę nitek ok. 7-10 cm raz w tygodniu wyciągam z...
Witam mam problem z roślinami czego im może brakować. Do nawożenia stosowałem mikro i makro oraz co2 wszystko w płynie, ostatnio zakupiłem nawozy uzupełniające żelazo, azot, potas, magnez, fosfor. Czy...
Cześć.
M am brak fosforanów w baniaku, reszta parametrów ok. czy jego brak może być odpowiedzialny za zakwit wody i glony na szybach i roślinach ?
Jaki fosfor polecacie ?
Zapraszam do dyskusji :)...
|
|