Akwarium 90l - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Akwarium 90l

Liczba wyświetleń: 5569·Odpowiedzi: 9
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Waldek Wrocław

10 kwi 2005, 07:16 Akwarium 90l  (#1)  

Wygłaszam swoje opinie od początku istnienia SRWiA, ale nigdy nie prezentowałem zdjęć ze względu na brak aparatu fotograficznego. Chcąc udowodnić, ze mam w ogóle jakieś akwarium i podziękować Artusowi za zrobienie zdjęć pozwoliłem sobie przedstawić 1 fotkę.
Pozdrowienia
Waldek

Waldek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław

10 kwi 2005, 13:21   (#2)  

Witam
Tak patrzę i wydaję mi się ,że Rotala macrandra dzieli te akwa na 2 części.
Pokaż fotę od frontu,bo na tej fotce za dużo nie zobaczymy, oprócz gestej masy zielonych roślin i Rotali macrandry :wink:
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Waldek Wrocław

10 kwi 2005, 15:24   (#3)  

Środek wypada na lilaeopsis między R macrandra i R wallichii (której nie chcąc wyrzucać, ani dawać do cienia musiałem skrócić). z tej pozycji z której jest fotografia akwarium jest najczęściej obserwowane (z łóżka z pozycji półleżącej :lol: i najbardziej efektowne. Innych fotografii (poza 2 zbliżeniami R macrandry nie mam). Zauważyłem natomiast, ze trzeba zdrapać zepsuty termometr z zewnętrznej ściany akwarium i nie wiem, czy liście nurzańca posadzonego w rogu akwarium nie wychodzą za bardzo na zewnątrz.
Pozdrowienia
Waldek

Waldek

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mcflurry klikash?

10 kwi 2005, 15:40   (#4)  

ta rotalka jakos tak niewspółgra z otoczeniem. Wszystko jest zielone i nagle bach, prawie na 1 planie czerwona rotalka.. jakos mi to sie niebardzo widzi :? pokaż akwarium od frontu, łatwie będzie doradzić/ocenić
Pozdrawiam Obrazek Mateusz Jędrzejczak

mcflurry
Ranga: Grafik SMRW

Miasto: klikash?

Waldek Wrocław

12 kwi 2005, 10:42   (#5)  

W tej chwili nie panuję już nad przerastaniem roślin i będę musiał niedługo zmienić kompozycję. Nie polecam swojego stylu prowadzenia tego akwarium ze względu na dużą ilość podawanego CO2 (po 2 dniach zdechł mi wprowadzony zbrojnik) i małe podmiany wody (nie chce mi się), przydało by się tez włączać ciche i nie zajmujące miejsca w akwarium napowietrzanie na noc. Światło 3 x 24 W T5, TWW – 11, pH- 6.5-7.2. W nawozie stosunek NO3/PO4/K/Mg = 2.5/1/5/1.25; dodatkowo osobno na oko PO4 i K, Fe, Mn oraz Mg. Nawóz mikroelementowy – podrabiany TMG. Zawartość NO3 7-0 ppm, PO4 nie mierzę (bo potrafię określić nadmiar i niedobór po wyglądzie akwarium). Od przynajmniej 4 miesięcy prawie czysta RO, a twardość TWW wzrosła o 1 stopień (prawdopodobnie duża ilość muszli po świderkach, które wyginęły i garstka żwiru dodana pół roku temu, podawanie kwaśnego węglanu potasu i CO2). Testu TWO nie mam, ale TWO była kilka miesięcy temu przynajmniej 5 stopni wyższa od TWW. Filtracja i CO2 – głowica zasyca wodę z filtra podżwirowego (1/3 akwarium) i kieruje do zamkniętej butelki (za mikrosorium) do której jest podłączony CO2 i która jest wypełniona w ¾ żwirem i z której pod żwirem wychodzi rurka z otworkami na całej długości akwarium i po zagięciu do ½ wysokości. Temp 27 stopni.
Pozdrowienia
Waldek

Waldek

Waldek Wrocław

13 kwi 2005, 19:29   (#6)  

Przepraszam. Dostałem więcej zdjęć swojego akwarium, tylko, ze nie były one w załączniku i nie zauważyłem. Na zdjeciu poniżej widać chyba, że połozenie R. walichi jest chyba niewłaściwe.
Pozdrowienia
Waldek

Waldek

14 kwi 2005, 11:23   (#7)  

Waldek napisał(a): Na zdjeciu poniżej widać chyba, że połozenie R. walichi jest chyba niewłaściwe.

Hej!

Czy ja wiem, czy niewłaściwe...
Jak patrzę na akwarium, mocny kolor rotali męczy mnie jakoś. Dookoła spokojna i wytonowana zieleń, a w centralnym punkcie duży nacisk na intensywny kolor.

Ach ta Twoja zieleń... śliczna! Osobiście strasznie brakuje mi zieleni w moim baniaku. U mnie akurat przeważają kolory ciepłe(pół akwarium czerowne), ale ze względu na dużą ilość nie rzucają się aż tak, jak u Ciebie.

Pozdrawiam,
kg

kogaw

Waldek Wrocław

20 kwi 2005, 09:00   (#8)  

W tym przypadku ładny kolor jest zasługą dobrej jakości zdjęć. Przeważnie kolory mam żywsze (zielone też). Recepta na to jest prosta - utrzymuję niskie (ale nie zerowe w dłuższym okresie czasu) stężenia azotanów i wysokie stężenia PO4. Z fosforem jednak należy postępować ostrożnie i dawkować go często w małych ilościach, bo inaczej można nabawić się sinic. Nie wszystkie rośliny lubią małą zawartość N i te będę musiał ze zbiornika usunąć. Jeśli chodzi Rotalę macrandrę, to mimo, że ostatnio nie muszę narzekać na jej kolor, to w rzeczywistości bardziej przyciąga niż razi. Na zdjęciach wygląda to trochę inaczej. Przy wyższych stężeniach NO3 i niższych PO4 liście mogą (ale nie muszą) być większe, ale kolor mniej intensywny). Jest to jednak banalna i standardowa kompozycja i nie będę na siłę się jej trzymał. Problem polega jednak na tym, że po bokach mam za mało światła.
Pozdrowienia
Waldek

Waldek

bartek_pionki

05 cze 2005, 19:19   (#9)  

Bardzo mi się podoba. Ta rotala na środku jak na mój gust jest OK. Nadaje urok. Cała kompozycja jest dzięki niej ciekawsz. Pozatym gratuluje takich "żywych" kolorów. Akwarium to przypomina dżungle, w dobrym tego słowa znaczeniu.

bartek_pionki

10 cze 2005, 22:36   (#10)  

Baniaczek ładnie zarośnięty i roślinki zdrowe. Aż miło popatrzeć.

muzzyczek

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

376426823_861707842336986_7958025644608257909_n.jpg

Mega akwarium - peha68

rafau w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 64 · Wyświetlenia: 49917
Absolutnie fantastyczna aranżacja (pomijając aspekt ścieżki :) )ponadnormatywnego akwarium w wykonaniu Panów z Peha68. oraz filtracja:
YouTube

Film Akwarium w starym stylu.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1832
Hej MJ aranżuje akwarium w starym stylu. Moim zdaniem wyszła mu ciekawa aranżacja. ?si=dwLbrbD1NcH4t4RA
YouTube

Film 60 cm akwarium

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1702
Hej Pachi aranżuje zbiornik 60 cm. Film po niemiecku. ?si=KFBN4Enb7N4ZZSk2
YouTube

Film 45 cm akwarium

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1528
Hej Kolega Pachi aranżuje zbiornik 45 cm. Film po niemiecku. ?si=-DjieBrUC9b6y9m6
maxresdefault-2.jpg

Film ADA - Akwarium 120 cm

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1579
Hej Miłego oglądania. ?si=8hN4zjYDSt79m0XP
YouTube

Tutorial - zakładanie akwarium z mchami

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1429
Zapraszam do obejrzenia.
YouTube

Filmy Akwarium 90 cm , Pachi w akcji

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1040
Hej Miłego oglądania. ?si=5Fh2Rz-9gGmSNldY ?si=9QdaKHCSzZTR51mD
YouTube

Film Akwarium holenderskie

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1949
Hej Coś pięknego. ?si=o8iiFtK3TiTxFyNn
YouTube

Film ADA Cluster and keystone - akwarium 120cm

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1453
Hej Warto włączyć napisy po angielsku. ?si=w6pAznFJN2NMJ__n

Statystyki

Ten temat przegląda 410 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570989
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 410 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.