Pomoc przy obsadzie roslinnej do 126 l :) - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pomoc przy obsadzie roslinnej do 126 l :)

Liczba wyświetleń: 3401·Odpowiedzi: 8
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Wygląd listy:
Witam,

Jestem nowym użytkownikiem na waszym forum. Proszę o pomoc przy zakupie obsady roslinnej do mojego 126l akwarium. Nie znam się za bardzo na akwariach holenderskich, ale chciałbym założyć sobie akwarium w którym będą przeważały rosliny.

W załączniku tego postu dołączam zdjęcie mojego akwa...

Z góry dziękuję za pomoc.

Prezes

koplek Pszczyna

07 kwi 2005, 21:51   (#2)  

Witam,
na początku zanim zaczniesz kompletować flore, musisz stworzyć im odpowiednie warunki. Poczytaj forum i bazę roślin, dowiesz się czego brakuje Twojemu akwarium i jakie kupić rośliny.
"idziemy dalej by być bliżej..."

koplek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Pszczyna

08 kwi 2005, 18:36   (#3)  

Musisz napisać jakie masz oświetlenie, dobrze byłoby znać też skład wodywodociągowej, chyba że masz RO. Ale zacznij od światła.

raffaell

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

08 kwi 2005, 19:33   (#4)  

A mi się wydaje, że powinien najpierw zacząć od żwiru :shock: :shock: :shock: :lol: :lol:

Spiki

Grzesiek_K.

08 kwi 2005, 20:10   (#5)  

I jakies tło by sie przydalo na :]

Grzesiek_K.

18 kwi 2005, 15:45 ?  (#6)  

A jeśli chodzi o oświetlenie to jakie mam kupić? Co radzicie?

Prezes

18 kwi 2005, 17:43   (#7)  

Ja bym dał 5 x18w T8 lub 4x24w T5 ale to wszystko zalezy od długosci i wysokosci akwa.

pw1989

Be-Pio Lublin

18 kwi 2005, 20:06   (#8)  

Witam
Wiesz trochę mnie dziwi Twoje podejście do zakładania akawrium roslinnego.
Jak zapytasz na forum o dobór roslin, oświetlenie itd. dostaniesz informację wyrwane z kontekstu, bo nikt nie zna Twojego akwa tak jak Ty sam. Jesli na tym będziesz się opierał to daleka droga do twojego holenderskiego akwarium.
Proponuje Ci poczytać tytułową stronę holenderskie aip.pl i poznać dokładnie takie zagadnienia jak: Oświetlenie( wymiary akwarium, natężenie światła biorąc pod uwagę wyskość akwarium), Filtracja, Nawożenie makro i mikroelementami w tym Co2, Sposoby uzyskiwania wody do podmian, rodzaj podłoża, wymagania bytowe określonych gatunków roślin i ryb i jesli do tego weżmiesz pod uwagę swoje warunki finansowe, sam dojdziesz do wniosku jakie rosliny będziesz chciał uprawiać.
Pozdrawiam
pozdrawiam i zapraszam na moją stronę
www.aquascaping.com.pl
Obrazek

Be-Pio
Ranga: Najlepszy Aquadesigner 2015

Miasto: Lublin

Anonim 1811

19 kwi 2005, 06:20   (#9)  

Nie znam wymiarów ale widzę, że to akwa jest wąskie i wysokie, a to niezbyt sprzyjające rozmiary jeśli chodzi o zbiornik roślinny. Ale jak już chcesz się za to brać to do wymiany jest praktycznie wszystko (czyli niewiele), ale przede wszystkim poczytaj sporo zanim się za coś weźmiesz.

Anonim 1811

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

IMG_0289.JPG

IKEA - patenty do wykorzystania w akwarystyce roślinnej

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 33 · Wyświetlenia: 41329
ikea-pomysly.jpg Zapraszam do podzielenia się patentami z IKEA, które można wykorzystać w akwarystyce roślinnej. Powyżej pomysł forumowicza Zmoka na wykorzystanie uchwytów na nawozy na drzwiach sza...
YouTube

98l i pomoc w aranżacji

mufcore w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 45 · Wyświetlenia: 12660
Witam Biorąc pod uwagę ze jestem mocno raczkujący w akwarystyce chciałem się zwrócić o poradę do bardziej doświadczonych. Czy mogę prosić o jakieś porady i sugestie jak to ogarnąć. Kombinuje na róż...

Produkty Aquaforest do akwarystyki roślinnej

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat71-aquaforest-news1-4919b799361853f2570ca1c3fdd4a626.jpg Miło nam poinformować o wprowadzeniu do naszej bogatej oferty kolejnych produktów d...
IMG_1945.JPG

270L Pomoc w aranzacji

bosman0 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 8071
Witam, po 4 letniej przerwie wracam do akwarystyki. Właśnie już mam praktycznie komplet do zalewania. Roslinnosc powinna dojść we wtorek i wtedy też planuję zalewanie. Na chwile obecną coś takiego u...
HARDSCAPE_1.jpg

116L -pomoc w wyborze hardscape-u

kamil0s w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 13212
Bardzo proszę o pomoć w wyborze układu korzeni i kamieni. Z przodu będzie plaża, korzenie z epefitami i mchami z tyłu może rotala i trochę trawki miedzy kamieniami i korzeniami. Do wyboru 4 wersje, p...
2d064a44dbd5f1f97ce4322a6159baf5_big.jpg

240l pomoc w doborze obsady i błedów.

crevzmora w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6636
Witam posiadam akwarium 240l 120x40x50 I potrzebuje dobrać obsadę po akwarium. Parametry wody aktualne pH:8 KH GH 14 No 2 i 3:0 Paski JBL (czekam na kroplekowe) Filtracja eheim 2224 wata gąbka węgiel ...

Aranżacja 200l, pomoc

ribidi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1182
Witam, co mogę jeszcze zrobić w tym akwarium, by było bardziej naturalne i by nadać mu głębi? Zastanawiałam się nad umieszczeniem korzeni po lewej na kamieniu, by były trochę wyżej. Mam 3 otoczaki c...

Pomoc przy 160 litrach

xlow w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6476
Witam. Przymierzam się do uruchomienia akwarium 100x40x40. Na razie żongluję korzeniami i kamieniami, szukam jakiegoś fajnego ułożenia. Z przodu planuję plażę. Na korzenie trochę mchu, microsorium, H...

Aranżacja , wybór roślin proszę o pomoc

nestori w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2120
Witam , w przyszłym tygodniu planuję zakup roślin do mojego akwarium 60x30x30 . Stworzyłem ręcznie plan gdzie oraz jakie rośliny umieszczę . W akwarium będzie także korzeń. Zdjęcie akwarium z korzenie...

Nowy projekt roślinnej 80l

Romo1988 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 10940
Witam wszystkich. Dzisiaj postanowiłem zrobić restart mojej 112 tym razem na podłożu H.E.L.P Advanced Soil Plants i 100 % wody ro z mineralizatorem firmy VIMI w związku z czym przygotowałem sobie mały...

Statystyki

Ten temat przegląda 414 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571617
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 414 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.