ŁUPKI DOBRE CZY ZŁE?? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

ŁUPKI DOBRE CZY ZŁE??

Liczba wyświetleń: 2501·Odpowiedzi: 3
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.

23 mar 2005, 14:26 ŁUPKI DOBRE CZY ZŁE??  (#1)  

Witam mam pytanko odnosnie łupka do akwarium kupiłem niedawno łupka około 2 kg aby porobic zakamarki dla moich rybeczek ale nie jestem pewien czy aby dobrze zrobiłem,po umyciu wsadziłem do akwa ale po 2 dniach pojawił mi sie taki osad dziwny u góry akwarium jak by proszek rozsypał na powierzchni bardzo drobny????
Drugie pytanko odnosnie roslinek jak sadzic roslinki bez korzenia aby roslinki niewyłaziły same z dna i miały korzenie ??
Dziekuje i pozdrawiam

bedy
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
K_era Gdańsk

23 mar 2005, 18:55   (#2)  

A wygotowales lupka zanim wsadziles go do baniaka? Samo mechaniczne mycie czesto nie pomaga i moze pozostac niewielki nalocik na kamieniach. Mozliwe tez, ze uzyles bardzo kruchych kamieni, a ten osad to po prostu skruszony piasek z tych kamieni. Nalot na powiezchni mozesz latwo usunac poslugujac sie do tego czysta kartka.
Co zrobic, by zasadzic roslinki bez korzenii? Ja wkopuje je bezposrednio w dno lub przygniatam lekko koncowki jakims troszke wiekszym kamyczkiem. Sa tez metody typu okrecanie koncowek lodyg cienkim drucikiem np z olowiu, lub sadzenie w koszykach (tego nie polecam). Sa one jednak o wiele bardziej pracochlonne;) Pozdrawiam
Wiedza i praktyka czynią mistrza

K_era
Ranga: Początkujący

Miasto: Gdańsk

wirek Wrocław

23 mar 2005, 20:37   (#3)  

A jesteś pewien, że ten biały proszek na powierzchni pochodzi tylko i wyłącznie z kamieni? Bo żeby piasek był lżejszy od wody to potrzebny jest jeszcze detergent :lol:

wirek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Wrocław

wik Kalisz

24 mar 2005, 13:09 Re: ŁUPKI DOBRE CZY ZŁE??  (#4)  

bedy napisał(a):Witam mam pytanko odnosnie łupka do akwarium kupiłem niedawno łupka około 2 kg aby porobic zakamarki dla moich rybeczek ale nie jestem pewien czy aby dobrze zrobiłem,po umyciu wsadziłem do akwa ale po 2 dniach pojawił mi sie taki osad dziwny u góry akwarium jak by proszek rozsypał na powierzchni bardzo drobny????

Staraj się nie dublować postów kilku forach.
Moja odpowiedź na "ogólnym" http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=10956

bedy napisał(a):Drugie pytanko odnosnie roslinek jak sadzic roslinki bez korzenia aby roslinki niewyłaziły same z dna i miały korzenie ??
Dziekuje i pozdrawiam

Sadź tak jak te z korzeniami i najlepiej pincetą. Staraj się włożyć pod żwir chociaż 1 "piętro" z liściami (skróconymi, bez blaszek) lepij będą się kotwiczyć - korzenie urosną szybko.

wik
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Kalisz

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Bonsai aquarium - czy nie nazbyt dosłownie?

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 9637
bonsai.jpg Zapraszam do obejrzenia stylu....w zasadzie ciężko do sklasyfikować, czegoś takiego jeszcze nie było. Zapraszam do dyskusji :) bonsai2.jpg bonsai3.jpg bonsai4.jpg Żródło: https...

Akwaria ze zdjęć - prawda czy fałsz?

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 7702
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2012/lipiec-2012/prawda-czy.jpg Akwaryści oglądając efektowne zdjęcia akwariów w stylu Nature, często zadają sobie pytanie, czy aby ma pewn...
YouTube

Czy ktoś miał w zbiorniku kamienie tego typu?

Dawid-aqua w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2379
pobrane.jpg Witam, jakiś czas temu zakupilem kamienie widoczne na zdjęciu. Chciałbym zapytać, czy ktoś z was ma doświadczenia z tymi kamieniami (wpływ na parametry wody)?

Czy aquascapingu można się nauczyć?

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4673
Czy aquascapingu można się nauczyć? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które wchodzi na nasze Forum po raz pierwszy. Często mawiamy iż do tego trzeba mieć zdolności - lub "z tym trzeba się uro...

Czy taka aranżacja będzie dobra ?

dodo2456 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1426
Witam mam pytanie chciałbym stworzyć akwarium roślinne , moje światło to Belka Power Led 36 W o diodach 140-150 lm , podłoże jakie planuję to czarny bazalt 1-3 mm i pod to substrat JBL Aqubasic Plus d...

Kostka 35cm hardscape przegięcie czy nie?

Jeyvis w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 5923
Witam serdecznie, nowo zakupiona kostka i jakiś pomysł na hardscape wpadł, nie wiem czy nie przegiąłem pa...., ale to bym prosił o jakieś oceny i porady. Pierwszy raz bawię się w tego typu akwarystykę...

Czy przygotowujesz wstępne szkice aranżacji?

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2182
szkic.jpg

Nowe Akwarium - czy wszystko u mnie ok?

alessio1986 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 8952
Witam wszystkich :) 3 dni temu załozyłem nowe akwarium 240 L oswietlenie 4x39W T5 - (10 h oswietlenia dziennie) Podłoże Aqua Substrate II 4 duże rosliny i 3 małe .Od samego poczatku podaje C02 ustawio...

Kamienie. czy nadają się do akwarium?

sensi1994 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 8089
Witam, poszedłem dzisiaj z psem na spacer pod las. znalazłem kilka ładnych kamieni które chciałbym włożyć do akwarium. Kamienie te są nawożone w celu utwardzenia ziemi pod autostradę. i stąd moje pyta...

Czy aby iwagumi ?

nowicjusz112 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1085
Witam jestem kompletnym nowicjuszem jeśli chodzi o akwarystykę , kupiłem sobie zbiornik 112 l i troche skałek i korzeń Moje pytanie pod jaką nazwe podpiąć ten zbiornik ?

Statystyki

Ten temat przegląda 473 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571603
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 473 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.