|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
witammam pytanie mam duze problemy z utrzymaniem roslinek w akwarium:
po pierwsze nic a nic nie rasna mi ,jak przywioze ze sklepy to 1-2 dni sa zieloniutkie a potem robia sie brazowo zielone tak jakby liscie stawaly sie przezroczyste???
Po drugie zauważylem ze ryby bardza obrzeraja mi roslinki potrafia w 1 dzien calkowicie skasowac je,czy trzeba im dawac wiecej pokarmu a moze pokarm roslinny im kupic???
Wogole nie daje zadnych nawozów.ani co2 ani nic innego??
Poradzcie co dalej z tym zrobic???
-
tomus.kawa
●
wlasnie nie wiem czy to co mam mozna nazwac oswietleniem>>>cos tam swiecie ma 18 wat tylko jedna mysle ze na akwarium 80x35x25 to za malo??
-
tomus.kawa
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Cześć .
Przy takim oświetleniu to tylko ryby będą ci rosły no i może mech jawajski
Powinieneś dołożyć przynajmniej jeszcze jedną świetlówkę 18W.
No i ryby... Pewnie masz jakieś roślinożerne ale nikt tu nie jest jasnowidzem
Pozdrawiam
45x45x45. Oświetlenie 30W LED. Woda RO DI. CO2 z butli. Kamienno-korzenno-roślinne. 390 l bruto150x52,5x50,roślinne.Oświetlenie 3x80W T5.Nawozy Aqua Art,Co2 z butli.Woda z RO. Krewetki(około 200szt),Otocinclus affinis(4szt)Crossohelius siamensis(5szt)Rineloricaria lanceolata(2szt).Ancistrus dolihopterus (8 szt)
-

eretmodus
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Warszawa
tomus.kawa napisał(a):witammam pytanie mam duze problemy z utrzymaniem roslinek w akwarium:
po pierwsze nic a nic nie rasna mi ,jak przywioze ze sklepy to 1-2 dni sa zieloniutkie a potem robia sie brazowo zielone tak jakby liscie stawaly sie przezroczyste???
Po drugie zauważylem ze ryby bardza obrzeraja mi roslinki potrafia w 1 dzien calkowicie skasowac je,czy trzeba im dawac wiecej pokarmu a moze pokarm roslinny im kupic???
Wogole nie daje zadnych nawozów.ani co2 ani nic innego?? Cześć Poradzcie co dalej z tym zrobic???
Mam nadzirje że ten prepart ci pomoże możesz kupić go w każdym sklepie zoologicznym
napewno ci pomoże ma nazwę FERRO ACTIW
-
sumik
●
czesc mam dosc duze skalary ale tylko dwa wogole wszystkie rybki to sa po dwie,skalary mieczyki ,gorami zlociste neonki i danio.zauwazylem ze te skalary to wykanczaja tak roslinki.tylko dla czego?
-
tomus.kawa
●
Mozę w ich diecie brakuje pokarmu roślinnego??
-
Gość
●
Skalary jedzą rośliny  ?
Widziałeś to?
A może masz w akwarium takie niedobory pierwiastków, że dziury w liściach same się robią? No i z tym światłem marniutko.
-
raffaell
●
swietlowka jedna Ci wystarczy ale proponuje zakupic Philips Aquarelle, ma bardzo jasne swiatlo i lekko przebarwia ryby i rosliny. Proponuje umiescic ja lekko z przodu. U mnie w kotniku ja mam i eksperymentuje z roslinkami. Zadna hagena nie powoduje takiego przyrostu jak ona (nie porownalem z SunGlo ktora powinna byc porownywalna) koszt swietlowki to okolo 25zl i kupisz w sklepie z oswietleniem. Jak to koszt za wysoki to musisz zalozyc wiecej zwyklych swietlowek i pilnowac aby je wymieniac przynajmniej po 6miesiacach. Nie daje glowy ze to pomoze ale u kolegi roslinki po takim montarzu 80x45x30 2x18 zaczely rosnac.
A co do obgryzania to masz za mala obsade roslinna i dlatego Ci rybcie obgryzaja, tym bardziej ze piszesz o marnieniu lisci. Jak masz juz duze ryby to moga sie nieoduczyc skubania.
-
gbtbg
●
Powiązane tematy
Witam
Akwarium 240 lirtrow,2 filtry jbl e-1502. Oświetlenie luwela 1 x led naturę 6500K 21W, 1 x led Day 9000K 21W + sinkor wrb 6000K 40W. Podłoże zwykły żwir. Woda podmieniana co tydzień na ro w ilo...
Witajcie. Moje dotychczasowe nawożenie akwarium było dość nieregularne, na oko, bez magnezu, z niestabilną bimbrownią. Te czynniki wpłynęły zapewnie na kondycję niektórych roślin, jak np ciemne igiełk...
Witam ! Posadziłem roślinki i po tygodniu ,czyli dziś zauważyłem dziury na liściach nie wiem jakie jest pH wody ,wodę podmieniam co tydzień ,prosto z kranu , nie wiem co już robić żeby ładnie rosło ma...
Akwarium 160 litrów .
Cała woda RO jest mineralizowana Vimi .
Na 40 litrów podaje 16 gr. mineralizatora.
W załączniku dzisiajsze wyniki .
Dziwne jest to ,że przed przejściem na RO , Ca rozniez było...
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s
Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...
Witam Was serdecznie
Pisze do Was z prośbą o jakieś rady gdyż moje pomysły się wyczerpały.
Akwarium 160 litrów. Oświetlenie led 0,6W/L
pH= 6,9-7,0
KH= 6
Jest butla z CO2
Wapń i magnez 80:20
Potas 20
P...
Pomóżcie mi, proszę, zidentyfikować niedobory czy potencjalne blokady w moim akwarium. Zbiornik ma 7 miesięcy. W takim okresie powinna być bajka, a wygląda na zaniedbany;
Echinodorusy pokrywają się z...
Witam. Jestem nowym użytkownikiem więc chciałbym się przedstawić. Mam na imię Szymon i witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mój problem polega na nie spadającym NH3 w moim 200l akwarium (170l ne...
Witam. Szlag mnie trafia ;/ Mam 3 akwaria po 160 litrów i ...w 2 jest problem. Nie wiem co jest grane. Utrzymuję wszędzie podobne parametry:
20 azotany
1 fosforany (zdarza się 2 mg/l)
10-20 mg K
pH ...
Dzień dobry
Po wymuszonym restarcie spowodowanym rozszczelnieniem akwarium zacząłem mieć problemy z glonami (wcześniej było raczej OK). Akwarium 160l wody, restart przed miesiącem.
Wyniki pomiarów:
P...
|
|