sprzet oswietleniowy do akwarium
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
witam wszystkichMam taki malutki problemik.otóz planuje zakupic akwarium narożne ok 200l i nie chce orginalnej obudowy gdyz uwazam ze i tak pomimo jej orginalnosci bedzie tam zlej jakosci swiatlo i bedzie go stanowczo za malo.Wiec chce sam wykonac taka pokrywe(a akwarium Ma byc w zabudowie)i nie wiem czy wybrac tradycyjne swietlówki czy moze lampki halogenowe np 4x25w z transformatorem.co waszym zdaniem bylo by lepsze ???jak je ustawic???moze wy macie jakis ciekawy pomysl??prosze o odpowiedz??
-
tomus.kawa
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
zdecydowanie wybrałbym świetlówki. W tym wypadku cgyba lepsze będą T8.
"idziemy dalej by być bliżej..."
-

koplek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Pszczyna
Rozważ też zamontowanie świetlówek T5.
Są bardziej wydajne i choć droższe w zakupie , są dwa razy żywotniejsze od T8.
45x45x45. Oświetlenie 30W LED. Woda RO DI. CO2 z butli. Kamienno-korzenno-roślinne. 390 l bruto150x52,5x50,roślinne.Oświetlenie 3x80W T5.Nawozy Aqua Art,Co2 z butli.Woda z RO. Krewetki(około 200szt),Otocinclus affinis(4szt)Crossohelius siamensis(5szt)Rineloricaria lanceolata(2szt).Ancistrus dolihopterus (8 szt)
-

eretmodus
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Warszawa
moze macie jakies stronki gdzie mozna zamowic takie elementy do wykonania oswietlenia ???
-
tomus.kawa
●
Ja wszystko kupiłem TU: http://www.aqva-light.pl/
Kiedy zadzwonisz czy napiszesz do pana Aleksandra , zawsze możesz liczyć na dobre , profesjonalne doradztwo w sprawie oświetlenia.
Poza tym jest tanio... 
45x45x45. Oświetlenie 30W LED. Woda RO DI. CO2 z butli. Kamienno-korzenno-roślinne. 390 l bruto150x52,5x50,roślinne.Oświetlenie 3x80W T5.Nawozy Aqua Art,Co2 z butli.Woda z RO. Krewetki(około 200szt),Otocinclus affinis(4szt)Crossohelius siamensis(5szt)Rineloricaria lanceolata(2szt).Ancistrus dolihopterus (8 szt)
-

eretmodus
●
Eretmodusie- oczywiście że T5 są lepsze ale czy są odpowiednie długości do narożnego 
"idziemy dalej by być bliżej..."
-

koplek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Pszczyna
W sklepie podane są rozmiary świetlówek więc można to sprawdzić.
Wszystko zależy od pomysłowości ... i wymiarów pokrywy 
-

eretmodus
●
zamów lub zrób sam, nie stosuj stateczników elelktrycznych, lecz wydłub je z kompaktów czyli energooszczędnych dodaj świetlówki wg. porządanej długości
rzadnych żaróweczek halogenowych i innych cu  dów
-
tomy
●
tomy napisał(a):zamów lub zrób sam, nie stosuj stateczników elelktrycznych, lecz wydłub je z kompaktów czyli energooszczędnych dodaj świetlówki wg. porządanej długości rzadnych żaróweczek halogenowych i innych cu  dów
Było już o tym pisane. Wystarczy sporzeć tutaj: http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7353. Stateczniki elektroniczne ze świetlówek kompaktowych nie są najlepszym rozwiązaniem. Jeżeli już stateczniki elektroniczne to specjalnie do tego celu wyprodukowane 
DarekO
-

DarekO
●
KOchany Darku
u mnie chodzi toto od 8-miesięcy i działa toto super, choć całość jest domowej roboty.
Jeśłi chcesz płacić za coś co jest tanie ogromną kasę to już Twoja sprawa, no chyba że sam sprzedajesz takie gadźety.... 
-
tomy
●
Może i u Ciebie działa, ala ja mam cały czas porównanie, gdyż w tym samym akwa mam świetlówki T8 18W zasilane z elektronicznego statecznika i jedną też T8 18W zasilaną ze statecznika 20W świetlówki kompaktowej (nie poamiętam już producenta). Ta ostatnia przy tych pierwszych zaledwie się jarzy!
DarekO
-

DarekO
●
dziwne, musiałeś coś zrobić nie tak.....
nie będe się wypowiadał w Twojej sprawie
ale
mam tylko jedno pytanie
jeśli z kompaktu jest złe światło, to dlaczego go urzywasz?
-
tomy
●
Witam!!!
Pozwolicie ze napiszę parę słow.
Używam osprzętu od żarówek energooszczędnych 15 W do świetlówek 15 W. Cały sprzęt dział 14 miesięcy i nic się nie dzieje.
Widzę same plusy: brak ciepła,więcej miejsca w pokrywie i cena.
Pozdrawiam
-
Ciacho26
●
tomy napisał(a):dziwne, musiałeś coś zrobić nie tak..... nie będe się wypowiadał w Twojej sprawie ale mam tylko jedno pytanie jeśli z kompaktu jest złe światło, to dlaczego go urzywasz?
Używam dlatego, gdyż tyle mi wystarcza, ale gdybym miał zwiększyć natężenie oświetlenia to na pewno zastosowałnym "prawdziwy" statecznik elektroniczny a nie ze świetlówki. Chcę jeszcze raz podkreślić, że nie pamiętam z jakiej świetkówki wydłubałem elektronikę, ale była ona raczej w niskiej cenie. Może z droższych świetlówek kompaktowych elektronika jest lepsza, ale czy warto ją stosować skoro np. na Allegro można kupić stateczniki elektroniczne zasilające kilka świetlówek. Cena tych stateczników jest porównywalna z ceną potrzebnych świetlówek kompaktowych.
DarekO
-

DarekO
●
Moi drodzy
cały czas robię eksperymenty
i oznajmiam
23 watt philips elektronika (z kompaktu)
18 watt brilux model plc 6400k
chodzi cudnie i taką kombinację polecam serdecznie.
całość mnie kosztowała 15 złotych
po wielu próbach przy tym zostaje i polecam
nie mierzyłem natężenia i innych parametrów ale widze to co widzęi jest fajowo
a wszystko rośnie wzorowo
-
tomy
●
Powiązane tematy
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l
140 długość
50 szerokość
75 wysokość
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Witam serdecznie, na wstępie proszę o wybaczenie za popełnione błędy (np. nie ten dział, głupie pytania itp.). Jest to mój pierwszy post.
Posiadałem akwarium 126 litrów, rośliny anubiasy (różne odmian...
Witam. Po długiej przerwie planuje odpalić baniak od nowa. Zastanawiam się nad kupnem nowego oświetlenia. Posiadam 2 lampy Chichiros a1200 120 cm jak dobrze pamiętam. Chciałbym kupić teraz sinkor LED ...
Witam właśnie jestem w fazie kompletowania sprzętu i szukam lampy odpowiedniej do akwarium 70x50x45 wysokie.
Myślę o lampie Chihiros RGB Vivid II 130W
Czy to jest dobry pomysł a może macie lepszy pomy...
Witam.
Zastanawiam się czy lampa Chihiros wrgb II pro 90cm będzie wystarczająca do zbiornika 120x50x50. Czy lepiej 120cm? Interesuje mnie lampa w sumie bez późniejszych już ograniczeń jeśli chciałbym...
|
|