Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Choć było już o tym z setkę razy, zdaje mi się, że temat nigdy nie zostanie do końca omówiony. Chodzi mi o dobór konkretnych świetlówek do konkretnego zbiornika.
Od ponad 2 tygodni przeglądam oferty w internecie, porównuję oświetlenie w różnych zamieszczonych na tym (i nie tylko) forum zbiornikach i powoli głupieję coraz bardziej. Proszę więc o opinię i poradę, jakie światełko dobrać do narożnego akwarium o pojemności około 165 litrów, gdzie wysokość słupa wody będzie wynosić około 40 cm. Nie koniec na tym. Akwa wyposażone jest w standardowa belkę 2 x 18 W (nie wiem, na jakie świetlówki się tu zdecydować?)
Na przedzie dodam świetlówkę kompaktową 55 W/950 2G11 Philips (nie wiem, co znaczy: 2G11) na stateczniku ELXe 258 VS.
No i chciałabym na tył dodać jeszcze ze 30 W, przy czym z uwagi na ograniczoną przestrzeń pod pokrywą, długość świetlówek/świetlówki nie może przekraczać 30 – 35 cm.
Zależy mi na uprawie światłolubnych roślin, takich, jak np.: Glossostigma, Ludwigia repens 'Red' Rotala indica... Będę podawać co2 z butli. No i chciałabym aby rybki były ładnie wybarwione
Proszę o fachowe doradztwo.
-
Aktinidia
●
cześć ja miałem ten sam problem i na tym forum dowiedziałem się że oświetlenie zależy od tego co chcemy mieć w akwa. są rośliny o mniejszych wymaganiach i są takie które potrzrzeby mają większe więc tak naprawdę najlepiej metodą prób.ja mam akwa ok 150l i oświetlam 4 świetlówkami po 18w w kombinacji 2x18w osram fluora,1xosram biolux,1xphilips tld 18w/840 i rośliny rosną,nie jest prawdą że jeśli kupisz świetlówki hagena zaraz wszystko będzie pięknie rosło.oświetlenie jest ważne ale jeszcze ważniejsza jest woda co zawiera czy jest twarda czy mięka.więc zacznij od tego jakie rośliny chcesz mieć
-

dylus
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: grudziądz
dylus napisał(a):cześć ja miałem ten sam problem i na tym forum dowiedziałem się że oświetlenie zależy od tego co chcemy mieć w akwa. są rośliny o mniejszych wymaganiach i są takie które potrzrzeby mają większe więc tak naprawdę najlepiej metodą prób.ja mam akwa ok 150l i oświetlam 4 świetlówkami po 18w w kombinacji 2x18w osram fluora,1xosram biolux,1xphilips tld 18w/840 i rośliny rosną,nie jest prawdą że jeśli kupisz świetlówki hagena zaraz wszystko będzie pięknie rosło.oświetlenie jest ważne ale jeszcze ważniejsza jest woda co zawiera czy jest twarda czy mięka.więc zacznij od tego jakie rośliny chcesz mieć
Racja. W 126 mam Hagena Power-glo i Flora-glo i nie zachwyciły mnie te swietlówki.
Mam też w szafie 2 nowe świetlówki T8 Philipsa ale nie wiem, jakie mają 'parametry' bo niewiele na nich jest napisane. Jedna ma liczbę 29 (daje pomarańczowe światło) a druga 54 (światło białe).
Chciałabym takie światło, bym nie musiałą sie ograniczać w doborze roślin. Może niekoniecznie 1W/1litr ale 0,8W / l. Wiem, że swietlówki dobre dla fotosyntezy roślin niekoniecznie ładnie wybarwiają ryby. Jak więc osiągnąć kompromis? Czy wystarczy na przód dać świetlówke o chłodnym widmie światła (np do akwa morskiego)?
I co lepiej zainstalować w tylnym kącie? T5 czy T8? Zastanawiałam sie nad kompaktową (spora moc przy niewielkiej długości) ale te świetlówki mają ciepłe, żółte światło. Wiec sama nie wiem.
-
Aktinidia
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
świetlówki tl-5 należą do lamp fluorescencyjnych o średnicy rury 16mm natomiast zwykłe świetlówki mają średnicę rury 26mm i to jest różnica natomiast pozostałe parametry są te same czyli świetlówki t5 zostały zminiaturyzowane dając taką samą moc co świetlówki standardowe.z własnego doświadczenia wiem że świetlówki kompaktowe mimo że mają podaną moc np.20w=100w to tego światła nie dają.ja bym zastosował óswietlenie jarzeniowe
-

dylus
●
Hmmm...
Z rozmów ze sprzedawcą z Aqva-light dowiedziałam się, że świetlówki T5 różnią się wieloma rzeczami. Są nowocześniejsze i wykorzystano w nich nowsze technologie (dotyczy to pokrycia rur od srodka warstwa fluorescencyjną, czy jakoś tak) mają dłuższą żywotność, dają więcej światła, zwłaszcza jeśli są podłączone na stateczniku elektronicznym. Bardzo wielu akwarystów robiąc samodzielnie pokrywy decyduje sie właśnie T5. Ja pokrywę uż mam - firmowa na stałe zintegrowana z akwa, więc muszę kombinować.
-
Aktinidia
●
masz rację rozwiązania techniczne zgadzam się ale co za tym idzie to cena świetlówki tradycyje są tańsze i koszt wymiany nie jest taki wielki .tak się składa że jestem handlowcem w firmie elektrotechnicznej i co nieco wiem.jeśli chcesz to zobacz www.energohandel.com.pl adres internetowy mojej firmy.mam również informacje z pierwszej ręki czyli od przedstawicieli firm typu philips,osram. pozdrawiam jeszce jedno www.lighting.philips.pl
-

dylus
●
Fakt. Cena T5 nie zachęca. Poza tym, jak T5 to warto i statecznik elektroniczny, czyli koszt jeszcze rośnie. Mysle, że w tylny kąt zdecyduje się na coś tańszego.
Nie wiesz, jaką moc mają T8 nie dłuzsze niż 35 cm?
-
Aktinidia
●
o ile jest mi wiadome to moc nie przekracza 8 lub 13w ale tego mogę się dowiedzieć w poniedziałek od philipsa wtedy podam 100% pozdrawiam
-

dylus
●
Wcale nie musisz rezygnować ze świetlówek kompaktowych, były by idealne w twoim przypadku, przy tak małej ilości miejsca. Nie wszystkie dają żółte widmo światła, można kupić także takie z białym - trzeba trochę pochodzić po sklepach.
-
Richy
●
Hej Dylus
To fakt że świetlówki T5 są droższe , ale i wymienia się je nie tak często jak T8.
Biorąc pod uwagę fakt że są przy tym bardziej wydajne , nie mają efektu mrugania (widocznego dla człowieka), odpalają od razu i dają więcej wat przy podobnych rozmiarach to... zastanowiłbym się.
To po prostu nowa technologia i T5 wyprą niedługo T8 , tak jak T8 wyparły T12.
To nieunikniony postęp w jakości oświetlenia.
Ale każdy montuje co chce
A co do handlowców Philips`a to rozmawiałem z jednym przez telefon...Zaproponował mi T8 aquarelle i odradzał T5 . Taki to był fachura od światła 
45x45x45. Oświetlenie 30W LED. Woda RO DI. CO2 z butli. Kamienno-korzenno-roślinne. 390 l bruto150x52,5x50,roślinne.Oświetlenie 3x80W T5.Nawozy Aqua Art,Co2 z butli.Woda z RO. Krewetki(około 200szt),Otocinclus affinis(4szt)Crossohelius siamensis(5szt)Rineloricaria lanceolata(2szt).Ancistrus dolihopterus (8 szt)
-

eretmodus
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Warszawa
Twój pomysł z świetlówką kompaktową PL-L 55W nie był zły - wręcz przeciwnie (2G11 to symbol trzonka) - kompakty dają dużo światła a są bardzo małe - co w akwa narożnym jest b.ważne. Jedyny problem to dostępne świetlówki - 840 dająca dużo światła lecz "żółta" i 950 która co prawda ma lepsze ra i barwe ale też może wydać się ciut za "żółta". Najlepsze były by (Imo) 865 ale te nie są dostępne w wersji 55W... Jednak mimo wszystko radze Ci coś z tymi kompaktami pokombinować - to naprawdę dobre źródło światła gdy nie ma miejsca.
-
Unnamed
●
Pamiętaj - dużo światła, koniecznie co2 i nawożenie .....mało światła - nic nie rośnie...
-
tomy
●
Powiązane tematy
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam, posiadam lampę Chihiros Led Rgb C II Serie 20-36Cm 20W, oraz akwarium 22L 36x22x28cm.
W akwarium posadziłem Micranthemum tweediei Monte Carlo (in-vitro) i Rotala rotundifolia BLOOD RED (in-vitr...
Hej
Jeśli jesteś ciekawy jak świecą topowe marki to obejrzyj te porównanie. &t=?si=9eszQrLYDkU5Ifdu
Cześć, chciałbym zbudować swoją pierwszą lampę do akwarium na początek 27l 30x30x30. Miałoby to być na diodach power led i czy ma ktoś może taki gotowy schemat? Ilość diod połączeń jest tyle że ja im ...
Witam wszystkich forumowiczów.
Posiadam małe akwarium 20x20x20 z bojownikiem i paroma roślinkami, ale w niedługim czasie będę chciał zmienić na kostkę 30x30x30 iszukam odpowiedniego oświetlania, ale j...
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
Witam posiadam akwarium 150x60x60 rosline mam pytanie co do lampy Chihiros LED-System Universal WRGB 1500mm
Czy wystarczy mi na takie akwarium z srednio wymagających roslin
Mam akwarium o wymiarach 100x30x30
Zamierzam w nim trzymać gupiki i średnio wymagające rośliny
Chciałbym budżetowo zrobić oświetlenie do akwarium stąd moje pytanie:
Jakie jest najlepsza taśma ledowa...
Dzień dobry.
Planuje akwarium 90x45x45 i zastanawiam się nad doborem oświetlenia.
Po pierwsze, czy lampa skylight hyperbar 75 cm nie będzie pozostawiać niedoświetlonych miejsc po bokach?
I drugi...
Witajcie - mam dylemat i może Wy mi pomożecie w doborze wsymiany oświetlenia do kostki poniżej.
Obecnie mam Aquaela Leddy Slim 16W Sunny + Plant ale musze kombinowac aby było nad aklwarium bo jest za...
|
|