Wysokie NO3 - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Wysokie NO3

Liczba wyświetleń: 1502·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
SX_

17 mar 2005, 13:46 Wysokie NO3  (#1)  

Od długiego czasu borykam się z problemem plagi sinic w akwa. Podmiany wody nie przyniosły spowdziewanego rezultatu, toteż sięgnąłem po Florovit (nawóz dla roślin doniczkowych), jednak bez nadzwyczajnego efektu. Sinice prosperują pełną parą a rośliny na granicy wegetacji. Myślę niedobór azotu i/lub potasu, kupiłem KNO3 i delikatnie dozowałem starając się nie dodać więcej ażeby poziom NO3 nie wzrósł o więcej niż o 2ppm. Bez poprawy.
Dziś kupiłem test Zooleka na NO3 i
Pomiar w kranie: ok. 5mg/L czyli chyba w normie.
Mierzę w akwa i :shock: :shock: :shock: NO3 na poziomie większym od 20mg/L, żeby nie powiedzieć, że 40, albo nawet i 80mg/L.
Kopara w dół, głowa do góry i teraz już wiem, że KNO3 to na razie wykorzystam do trawnika za domem a dziś poszukam KH2PO4 i sprawdzę, czy podając tylko KH2PO4 spadnie NO3. Jeśli ok to Jeśli nie to jazda po jakiś nawozik mikroelemntowy do ogrodniczego (bez azotu i fosforu). I zobaczymy. Co sądzicie na ten temat :?:
100L, 3x Kompakt = 60W, 8x żałobniczka, 4x neon czarny, 3x zbrojnik nieb., 2x ogromny skalar, 1xgurami mozaikowe, 4xkirysek pstry. H. corymbosa, moczarka, kryptokoryna, wąkrotka, żabienica, bakopa mon. i karol., l. repens, a. nana.

SX_
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Waldek Wrocław

17 mar 2005, 20:29   (#2)  

Przy sinicach dodawanie dużych ilości PO4 jest ryzykowne, nawet przy wysokich ilościach NO3. Zazwyczaj zalecam przy sinicach zmniejszenie ilości podmienianej wody. W Twoim przypadku natomiast zwiększyłbym ilość podmienianej wody, aby zmniejszyć ilość azotanów, lub zastosował jakiś środek pochłaniający azotany. Pamiętałbym jednak o K, Mg i mikroelementach (ale bez przesady z tymi ostatnimi, bo po sinicach będziesz miał nitki). Nie wiem, czy nie przydałoby się zakwasić wody. zaraz po przywróceniu w miare prawidłowego składu wody (niestety może to troche potrwać) przy silnej inwazji sinic zastosowałbym kurację erytromycyną połączoną z zaciemnieniem przez tydzień czasu (sinice powinny paść 3-4 dnia)
Pozdrowienia
Waldek

Waldek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław

SX_

19 mar 2005, 01:23   (#3)  

Zamierzam podmieniać ok. 15L / dzień aby obniżyć poziom azotanów poniżej 40 (widoczne na teście Zooleka), najlepiej jeszcze niżej. To samo z PO4 jak najniżej. Do każdej podmiany dodaję: od dziś 20 kropel AquaPlant B (wszystko bez N i P) oraz 15 kropel Florovitu (dla roślin doniczkowych, zawiera 7% azotu i 6 fosforu i cała reszta). Chcę wymusić w pierwszej kolejności intensywny wzrost roślin (rosną b.wolno i mają chlorozę), następnie zajmę się konkretnym już mechanicznym usuwaniem sinic (nie decyduję się na razie na erytromycynę). Na razie widzę poprawę, lecz nawet po dzisiejszej podmianie 15L wody nie zauważyłem spadku NO3 do poziomu rozpoznawalnego testem Zooleka (dużo większe od 20 - kolor testu to barszczyk czerwony "Gorący Kubek Knorra) i pewnie tu jest przyczyna plagi sinic, ale to się okaże.
100L, 3x Kompakt = 60W, 8x żałobniczka, 4x neon czarny, 3x zbrojnik nieb., 2x ogromny skalar, 1xgurami mozaikowe, 4xkirysek pstry. H. corymbosa, moczarka, kryptokoryna, wąkrotka, żabienica, bakopa mon. i karol., l. repens, a. nana.

SX_
Ranga: Początkujący

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

20211212_153937.jpg

Testy pH, gH, kH, NO3, PO4, Fe i inne - temat dedykowany

100>P Piotr Stochmal w Nawożenie · Odpowiedzi: 398 · Wyświetlenia: 296843
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
IMG_20250628_175146_edit_24347285525451.jpg

Jak obniżyć wysokie PH przy niskim KH?

Pszenica w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 11944
Cześć wszystkim, zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody. Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą: PH 7,5 KH 4 GH 6-7 No2 0 Woda w kranie: PH 8,5 KH 3 GH...
zoolek_aquatest_no3-i-11283-1-2000.jpg

Test Zoolek NO3 - fakty i mity

mirek5566 w Nawożenie · Odpowiedzi: 118 · Wyświetlenia: 75994
Witam. Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :) Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
YouTube

Luźna gadka o NO3 i PO4

prot w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3855
Ile tego azotu podawać jest rozmowa co w drugim temacie. Można w różny sposób podchodzic do nawożenia azotem i fosforem. Według internetu w akwarium rybnym NO3 może być za wysoko dlatego zaleca się po...

Wysokie pH wody

Mateo525 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2654
Cześć, pomoże ktoś zidentyfikować co mi podnosi pH? Woda kranowa pH 7,4 Woda w akwarium w ciągu dnia dobija pH 8,5 Akwarium 45l Podłoże to jbl manado dark z substratem jbl aquabasic plus i mała ilość ...

Nagły spadek NO3?

Holender120 w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5213
Witam. Chcialbym zapytac, jakie konsekwencje może wywołać nagły spadek azotanów w akwarium slodkowodnym.? Wywolac to może jakiś konkretny glon? Pozdrawiam serdecznie grupe i forumowiczów.

Wysokie KH a zdrowie zwierząt

ben357 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2947
Witam, chciałbym dowiedzieć się jak KH wpływa na zdrowie ryb, a konkretnie KH o wartościach poza normą. I dla jasności wiem jak działa ten wskaźnik, i że wpływa na stabilność ph wody więc jego wartoś...

Wysokie NO2

Geskam w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3858
Witam Słowem wstępu, 12.03 założyłem akwarium 63l. Zbiornik wystartowany z bakteriami Easy-Life EasyStart podanymi 1, 7 i 14 dnia, filtr FZN-1 z 2 gąbkami W dniu 26.03 kupiłem na początek 5 Neonów c...

Nagły skok NO3 i NO2

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5742
W jednym z moich akwariów 75L zapchał się miesiąc temu prefiltr podłączony do starego okrągłego Eheima o poj ok 3L. Wkłady też były zasyfiałe. Doszło wtedy do wzrostu NO2 (zaobserwowałem to po tym jak...

Wysokie ph na wodzie z osmozy

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 6348
Mam dość wysokie ph w akwarium w którym do podmiany używam osmozy z mineralizatorem Qualdrop GH+. Wynosi ono 7.6. Podloze aktywne ale juz dosyć lecie, ma kilka lat. Z rok temu dostałem ok 2 cm świeżeg...

Statystyki

Ten temat przegląda 285 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: konrad maciałek i 284 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.