Podłoża dla roślin - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Podłoża dla roślin

Liczba wyświetleń: 1050·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Wygląd listy:

16 mar 2005, 09:55 Podłoża dla roślin  (#1)  

Co sądzicie o Sera - Podłoża dla roślin?

Prosze o opinie

ares_wawa

rybal Olsztyn

17 mar 2005, 10:46   (#2)  

Gotowe markowe podłoża mają wady: są dość drogie i/lub nie wiesz co w nich pływa.
Nieco pewniej i taniej wychodzi zrobienie samemu.
A to mój przepis na udany „wypiek”. :wink:
Na dno garść czystego kwaśnego torfu (sfagniowy jest najlepszy) lub granulowanego – bardzo cienka warstwa .
Zalej to szklanką mułu z dna starego akwa. Zapewni to dobry start roślinom oraz zaszczepisz podłoże bakteriami.
Na to min. 5-6 cm warstwa porowatego substratu (np. Fluoran z MHK lub droższe wersje – Aqualit, Natalit, Lateryt etc.). Im grubsza warstwa bazy, tym mniej kłopotów w przyszłości.
Możesz to posypać szczyptą węgla aktywnego i (opcjonalnie) szczyptą mikroelementów. Niektórzy stosują również kulki nawozowe.
Na tak przygotowaną bazę nasypujesz dowolny (obojętny chemicznie) żwir o granulacji około 4-6 mm (według upodobań – czarny, biały, kolorowy). Górna warstwa powinna mieć min. 3 cm grubości, aby zapobiec wypływaniu torfu i porowatego substratu.
Mimo warstwy cięższego żwiru na górze, w trakcie przesadzania roślin dolne warstwy mogą wypływać. Musisz, więc bardzo ostrożnie sadzić rośliny.
Powodzenia
Pozdr.
Tomek

rybal
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Olsztyn

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

p.jpg

Twardość wody a przyswajalność nawozów i kondycja roślin

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 21485
Czy może ktoś wytłumaczyć jak twardość wody a w szczególności KH ma wpływ na przyswajalność nawozów lub na ilość ich podawania? Przy małej twardości potrzeba chyba mniejszych dawek nawozów zgadza się?...
IMG_20221009_170228.jpg

Słaby rozwój roślin

Anonim 4156 w Nawożenie · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 9586
Akwarium od kilku lat. Oświetlenie led kombinowane. Wg info winno być w granicach 0,5-07W/l. Całość na zwykłym żwirku. Pojemność 120 l. Podmiany wody co tydzień po 20 litrów RO (mineralizowana). CO2 p...
IMG_20220730_141904.jpg

Wybarwienie roślin

tomto1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4482
Cześć, zmagam się z tematem wybarwienia jakiś już czas - bez zadowalającego skutku ;) Oto co próbowałem i efektów niemal nie widać: - azot = 0, nie podawany przez 3 tygodnie, znaczące spowolnienie wz...
IMG_20220103_113740.jpg

Podłoże dla Kirysków i Otosków :)

darosevic w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 7046
Witam. Jak w tytule. Jakie byłoby najlepsze podłoże dla kirysków i otosków ? Myślałem o takim https://allegro.pl/oferta/zwir-naturalny-czarny-2kg-frakcja-1-3mm-t9-6949752166?utm_source=noti...

Akwarium...dla prawie leniwych

nabuch w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4496
Cześć . Odkąd przesiadłem się z 60 do 190 L ciągle borykam się z problemami . Generalnie kupiłem trochę testów i wiem , że mam poważne braki mikro . Wrzucam dane akwarium z innego postu z update .Ze w...

Nawożenie Iwagumi - 120 l - mała ilość roślin

brunonatura w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 9558
Cześć, rozpoczynam nowy wątek, aby nie mieszać w innych założonych przeze mnie. Chciałbym rozpocząć nawożenie w moim Iwagumi. Akwarium ma miesiąc i dojrzało. Mam dwa gatunki roślin Eleocharis parvula...

Nawozy VIMI konkurencją dla ADA

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 10257
nawozy-vimi.jpg VIMI wprowadziło do oferty nowe, skoncentrowane nawozy w małych buteleczkach - podobnie jak ADA. W ofercie ADA znajdziemy żelazo (jako ADA ECA) i hormony roślinne przydatne do regen...

Mineralizacja RO dla ada amazonia ver.1

piotr0234 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1437
Dzień Dobry, Dotychczas mineralizowalem wode ro którą wlewałem do akwarium postawionego na podłożu ada amazonia ver. 1 przy pomocy preparatu growise mineraliser. Preparat ten dostarcza wapń i magnez w...

Glony, marniejące rośliny - pomoc dla początkującego

Lukkey w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3123
Witam wszystkich, na początku zaznaczę, że jestem bardzo początkujący jeśli chodzi o akwarystykę i robię co mogę ;) Akwarium: 30l 29x29x35h Oświetlenie: Lampka Aquael Leddy Smart 2 Plant 6W (7,5h/dzi...

Dla tych z Warszawy i okolic, którzy chcą sami mieszać...

FoCuS_PL w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2509
Jakiś czas temu potrzebowałem "chemii" do zastosowań domowych, więc zacząłem szukać możliwości w moich okolicach. No i znalazłem: https://warchem.pl/ Polecam! PS Można też zamawiać z wysyłk...

Statystyki

Ten temat przegląda 641 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571617
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 641 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.