Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Prosze o wyjasnienie bo nic z tego nie rozumiem. Ale po kolei. Mam akwa 200l z 7 duzymi paletkami i dosc duza obsada roslin - tak sie mi przynajmniej wydaje (a i jeszcze 3 kosiarki, 4 gibicepsy 4 otocynklusy) i ZERO GLONÓW. Co tydzien podmieniam systematycznie 1/4 wody. Przy podmianie wlewalem zawsze 40ml Tetra PlantaMin oraz lamie na czesci ok 14 tabletek rowniez tetry i wpycham je pod kozenie , zwlaszcza zabienic i cryptocoryn. Od jakiegos czasy stwierdzilem ze jest za malo nawozu bo w roslinakch z drobnymi listkami zaczely pojawiac sie dziory i odpadac listki. Zaczolem dodatkowo co dwa dni dolewac jeszcze 20ml Tetra PlantaMin - i wiecie co! Zaczely mi sie pojawiac dziory dodatkowo na zabienicach ale nie wysokich ale tych malych jak np "mercedes" (trudno powiedziec ze dziory, lisc najpierw robi sie jak sito a nastepnie systematycznie ginie) CZY ZASZKODZIL IM NADMIAR NAWOZU! PH 6,8 - 7,0 No3 w granicach 20-30. Zelazo 0,5, oswietlenie 3x30 z tym ze 2 switlowki maja juz rok (moze tu jest problem)
-
YAZOO
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
YAZOO napisał(a): CZY ZASZKODZIL IM NADMIAR NAWOZU!
Witam
Stawiam,że zaszkodziły ryby-4 gibicepsy.
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
4 gibicepsy
DLACZEGO???
Przeciez one nie jedza roslin a przynajmniej tak sie mi wydawalo do tej pory. Co one maja w sobie???
-
YAZOO
●
lidia
Piotrków Trybunalski
Jestem pewna , że gibicepsy. Dlatego zrezygnowałam z potocznych glonojadów gdy zdecydowałam się na akwarium roślinne. Początkowo są dziurki, a kończy się na wyssaniu liści, zostają same nerwy. Brak pożywinia roslinnego, lub podajesz im za mało. 
lidia
-
lidia
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Piotrków Trybunalski
Kurcze w ogole im nie podaje pokarmu roslinnego. Myslalem ze wystarcza im moje glony - ktorych zreszta od jakiegos czasu nie mam. Dzieki za informacje. Mysle ze pozostalo mi dac im cos do jedzenia albo sie ich pozbyc.
-
YAZOO
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mam sentyment do tzw. glonojadów i tylko dlatego trzymam je w akwa, od 20 lat karmię je tabletkami Vitabin koniecznie roślinnymi, mam okaz który dobiegł sędziwego wieku 15 lat. Glonami interesują się one tylko jak są małe, póżniej muszą być dokarmiane!
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Apio.
-

Apio
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: okolice Przemyśla
Powiązane tematy
Witam może ktoś pomoże . Posiadam akwarium 112 l podłoże yokuchi ma już 2 lata aleod początku na wodzie kranowej. Od 3 tygodni podmieniam wodę na to ,a od 2 miesięcy posiadam CO2 . Co2 podaje godzinę ...
1. 120x50x50- 300 litrów
2. Lampa LED SKYLIGHT Hyperspot L, 8 godzin świecenia
3. Co2 butla z elektrozaworem
4. Podłoże Aqua Soil Amazonia ADA , ADA Power Sand Advance
5. Filtr Eheim Professionel 3 12...
Witam jestem początkującym akwarysta , moje pierwsze akwarium .Mam akwarium 240 litrow proszę o pomoc w nawożeniu i walce z glonami . Akwarium zostało założone 3 miesiące temu . Podłoże aktywne H.E.L....
Witam akwarium 50l obsada pół roku temu 20 gupików 0,5cm i 10 zbrojników 1,5cm nie wiem ile teraz jest mogę zredukować jak coś mam inne akwaria. Proszę o porady jeśli chodzi o nawożenie podaję azot zw...
Akwarium 300l
oświetlenie led 105 w
przewodność 600mikrosimensów
PH7.5
ŻELAZO 0
POTAS 10mg/l
AZOTANY10mg/l
FOSFORANY 0.50mg/l
Akwarium zalane 3miesiące temu .Podmieniam 40l tyg wodą Ro by zbić PH.od t...
Witam,
Wystartowałam nowy baniak i widzę jakieś niedobory. Niestety nie znam się na nawożeniu. Wiem tylko że mam twarda wodę w kranie i sprawdzalam na stronie dostawcy takie mam dane:
DH 11.8 (z testu...
Witam
Zmieniałem aranżację w której użyłem sporą ilość skał. Ze względu na twardą wodę postanowiłem użyć wody RO. Po przygotowaniu i mineralizacji uzyskalem GH8 a KH na poziomie 1,2. Po dwoch dniach w...
Witam dzisiaj mija 24 dzień od założenia akwarium lecz obawiam się, że mam jakiś niedobór witamin sami spójrzcie na dół na zdjęcia dzisiaj robiłem również parametry wody :
ph - 6,5
kh - 3
Gh - 3
No3 ...
Cześć wszystkim, jestem na etapie zakładania mojego pierwszego akwarium roślinnego. Zaopatrzyłem się w testy do wody firmy Zoolek. Mogę pobierać wodę do akwarium albo z kranu w domu albo ( pomyślałem,...
Witam Serdecznie
Proszę o pomoc w identyfikacji kilku problemów.
1) Zielone kropeczki na roślinach.
2) Niektóre rośliny zrobiły się białe.
3) Elocharis mini w ogóle nie rośnie
Zbiornik 15 dni,126 litr...
|
|