dlaczego w jednym miejscu ?? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

dlaczego w jednym miejscu ??

Liczba wyświetleń: 1751·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
pzak Poznań

14 mar 2005, 14:42 dlaczego w jednym miejscu ??  (#1)  

witam
Napisałem na ogólnym ale nikt przez trzy dni mi nie odpowiedział, więc może tutaj ktoś mi podpowie dlaczego tak jest

Zastanawiam sie dlaczego w moim akwarium glony (zilenone nitki) pojawiają sie w miejscu wylotu wody z małego wewnętrznego filtra. Jego rola to dostarczanie CO2 do akwarium. Glony były kiedyś w całym akwarium ale ciężka walka się opłaciła teraz nie ma. Filtr był wyczyszczony bardzo dokładnie. Tak dwa dni po wyczyszczeniu widzę że właśnie przy wylocie zaczyna się pojawiac ten okropny bałagan. Co jest nie tak ?? Może ktoś mi coś podpowiedzieć. Z góry serdecznie dziękuje.

pzak
Ranga: Początkujący

Miasto: Poznań

14 mar 2005, 19:27   (#2)  

zazwyczaj na wylotach filtrów, przy bardzo silnym strumieniu wody pojawiaja się krasnorosty, a nie glony nitkowate ... :wink:

Richy

pzak Poznań

14 mar 2005, 22:40   (#3)  

Jeśli dobrze pamiętam to krasnorosty to takie pędzelki. To tego nie ma. Pojawiają sie na za to nitki. Swego czasu w mniejscu wylotu pojawiały sie takie glony w postaci zielonej mazi. Czy mam rozumieć że mam zbyt duży strumień wody? Tylko jak go zmniejszę to raczej kiepsko będzie się rozbijac CO2. Chyba że nie mam racji to mnie wyprostujcie

pzak
Ranga: Początkujący

Miasto: Poznań

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Ciekawostka dlaczego woda...

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4143
Cześć Ciekawostka dlaczego woda różni się parametrami od tych podanych w wodociągach. To ma też przełożenie dla naszych zbiorników.

Nawóz wszystko w jednym

omegius w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 4955
Hej! Znacie jakiś nawóź dla początkujących, który zawiera wszystkie pierwiastki itp? Do łatwego dozowania?

Nawozy z soli, macro wszystko w jednym?

bialyszymon w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 4711
Znalazłem produkt soli macro wszystko w jednym, czy da się to ogarnąć i dozować zgodnie z instrukcją producenta? Oto skład: Nawóz MAKRO do akwarium (NO3, K, PO4) SKŁAD CHEMICZNY KNO3 - azotan potasu ...

Lignit - dlaczego nikt o nim nie wspomina?

mfryga1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 46 · Wyświetlenia: 39253
zastanawiam się dlaczego nikt na forum nie wspomina o lignicie na forum, przecież zastosowanie w akwarium to same plusy. - zakwasza wodę utrzymuje obniżony odczyn pH, który jest różny w zależności od...

NO3, PO4 Dlaczego takie wysokie

mari w Nawożenie · Odpowiedzi: 75 · Wyświetlenia: 39415
Jest to mój pierwszy post na forum więc witam serdecznie wszystkich maniaków roslin wodnych . Mam na imie Mariusz akwarystyka interesuje sie juz od dosyc dawna ., obecnie posiadam zbiornik z paletkami...

Brak wzrostu roślin, dlaczego?

Bartek1984 w Nawożenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 8244
Witam, problem polega na tym, że rośliny mają niby wszystko a nie rosną. Totalna wegetacja, jeśli już jest jakiś przyrost to jakiś 1cm na tydzień. Oto parametry: -112litrów -3x18W od 9 do 19 -eheim 2...

Nurzaniec spiralny marnieje - dlaczego?

win75 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 7693
Kiedyś już miałem podobny przypadek, kiedy zaniknał mi nurzaniec - wtedy sądziłem, że to może poprzez żywice jonowymienną, bo inne roslinki też zmarniały nieco. Teraz już nie filtruję przez żywicę w c...

Ca, Mg, N, K w jednym

Josh w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 526
Witam. Czy zna ktoś proporcje soli, zawierających pierwiastki: Ca, Mg, N i K, aby rozrobić je w jednej butelce i aby dolewane do baniaka jednocześnie mineralizowały wodę z RO oraz były w odpowiednich...

Dlaczego właściwie zmiękczamy wodę i używamy RO ?

JakubS w Nawożenie · Odpowiedzi: 128 · Wyświetlenia: 24789
Drogie Kolegi (cyt. KMN), Tak czytam i czytam i praktykuję. Dzięki temu forum, waszemu doświadczeniu i własnoręcznej, własnoocznej, a czasami nawet własnousznej weryfikacji znalazłem odpowiedzi na...

Dlaczego nurzaniec spiralny ginie???

win75 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1429
Jest to dla mnie dosc zaskakujace, bo kiedys kiedy jeszcze zwalczalem glony dokupilem do hygrofilii gujanskiej nurzanca spiralnego i moczarke argentynska. Pozniej jeszcze dolozylem hygrofilie carolina...

Statystyki

Ten temat przegląda 226 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570998
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 225 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.