|
|
dlaczego w jednym miejscu ??
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
witam
Napisałem na ogólnym ale nikt przez trzy dni mi nie odpowiedział, więc może tutaj ktoś mi podpowie dlaczego tak jest
Zastanawiam sie dlaczego w moim akwarium glony (zilenone nitki) pojawiają sie w miejscu wylotu wody z małego wewnętrznego filtra. Jego rola to dostarczanie CO2 do akwarium. Glony były kiedyś w całym akwarium ale ciężka walka się opłaciła teraz nie ma. Filtr był wyczyszczony bardzo dokładnie. Tak dwa dni po wyczyszczeniu widzę że właśnie przy wylocie zaczyna się pojawiac ten okropny bałagan. Co jest nie tak ?? Może ktoś mi coś podpowiedzieć. Z góry serdecznie dziękuje.
-
pzak
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Poznań
zazwyczaj na wylotach filtrów, przy bardzo silnym strumieniu wody pojawiaja się krasnorosty, a nie glony nitkowate ... 
-
Richy
●
Jeśli dobrze pamiętam to krasnorosty to takie pędzelki. To tego nie ma. Pojawiają sie na za to nitki. Swego czasu w mniejscu wylotu pojawiały sie takie glony w postaci zielonej mazi. Czy mam rozumieć że mam zbyt duży strumień wody? Tylko jak go zmniejszę to raczej kiepsko będzie się rozbijac CO2. Chyba że nie mam racji to mnie wyprostujcie
-
pzak
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Poznań
Powiązane tematy
Cześć
Ciekawostka dlaczego woda różni się parametrami od tych podanych w wodociągach. To ma też przełożenie dla naszych zbiorników.
Hej!
Znacie jakiś nawóź dla początkujących, który zawiera wszystkie pierwiastki itp? Do łatwego dozowania?
Znalazłem produkt soli macro wszystko w jednym, czy da się to ogarnąć i dozować zgodnie z instrukcją producenta? Oto skład:
Nawóz MAKRO do akwarium (NO3, K, PO4)
SKŁAD CHEMICZNY
KNO3 - azotan potasu ...
zastanawiam się dlaczego nikt na forum nie wspomina o lignicie na forum, przecież zastosowanie w akwarium to same plusy.
- zakwasza wodę utrzymuje obniżony odczyn pH, który jest różny w zależności od...
Jest to mój pierwszy post na forum więc witam serdecznie wszystkich maniaków roslin wodnych . Mam na imie Mariusz akwarystyka interesuje sie juz od dosyc dawna ., obecnie posiadam zbiornik z paletkami...
Witam,
problem polega na tym, że rośliny mają niby wszystko a nie rosną. Totalna wegetacja, jeśli już jest jakiś przyrost to jakiś 1cm na tydzień.
Oto parametry:
-112litrów
-3x18W od 9 do 19
-eheim 2...
Kiedyś już miałem podobny przypadek, kiedy zaniknał mi nurzaniec - wtedy sądziłem, że to może poprzez żywice jonowymienną, bo inne roslinki też zmarniały nieco. Teraz już nie filtruję przez żywicę w c...
Witam.
Czy zna ktoś proporcje soli, zawierających pierwiastki: Ca, Mg, N i K, aby rozrobić je w jednej butelce i aby dolewane do baniaka jednocześnie mineralizowały wodę z RO oraz były w odpowiednich...
Drogie Kolegi (cyt. KMN),
Tak czytam i czytam i praktykuję. Dzięki temu forum, waszemu doświadczeniu i własnoręcznej, własnoocznej, a czasami nawet własnousznej weryfikacji znalazłem odpowiedzi na...
Jest to dla mnie dosc zaskakujace, bo kiedys kiedy jeszcze zwalczalem glony dokupilem do hygrofilii gujanskiej nurzanca spiralnego i moczarke argentynska. Pozniej jeszcze dolozylem hygrofilie carolina...
|
|