Jak dobrać właściwe oświetlenie do 500-tki
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Jak dobrać właściwe oświetlenie do 500-tki
-
pawel konowalczyk
●
A gdzie tekst  No chyba, że to tak ma być  No dla mnie sprawa jest prosta- T5 albo HQI. W tym akwarium ja skłaniałbym się ku HQI. Nie wiem ile ma ten zbiornik długości (pewnie 200cm),więc 3X150W byłoby wystarczające.
"idziemy dalej by być bliżej..."
-

koplek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Pszczyna
w znajomego w holendrze 500 l (200*50*50cm) przy oświetleniu 3*75 Watt HQI wszystko ładnie rośnie i kwitnie
takrze mozesz zastosować jarzeniówki T5, np. 4*80 Watt
zalezy co ci sie bardziej podoba, co ci bardziej pasuje, jakie chcesz rosliny chodowac, itp
lepiej napisz wiecej o co ci chodzi 
-
dragann
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Sorka za brak tekstu,lecz jestem nowym człąkiem w/w witryny.
Zbiornik ma 165x45x60h.Planuję w całości tanganikię,ale z zieleniną- anubiasy kryptokoryny,itp.Jestem w trakcie budowy pokrywy,płyta 18mm-bukowa,więc możliwości są .Akwa stoi na stelarzu 50x50mm-pełna kratownica,blat-2x22mm klejony osakrylem,wszysko obudowane płytą,oczywiście bukową,drzwi na rolkach jezdnych.W szawce stoi filtr eheim-a 2217-1000l/h.Jeszcze nie mam grzały-zastanawiam się nad kupnem.........nie własnie nie Jagera itp.,termoregulatora rt-2, do tego podłączę 2x100w zwyklą aquaela za 8zł szt.Nie wcale nie chodzi tu tylko o kasę!!!u kolegi 180x60x50 po 5 latach przepalił się Jager,próbował rozebrać, dbrał jakoś drut oporowy resztę wkleił na silikon akwarystyczny ,ale termostatu niestety nie ustawil, coś się pokopało, zmuszony był przeprosić stary rt2 ( 10-letni) i podłączył Jagera do termoregulatora.Nie nie jestem przeciwnikiem nowoczesności , ale są urządzenia ponadczasowe przetestowane przez czas!!Ale trochę się rozpisałem , powracając do tematu to za chiny nie mogę sie zdecydować czy np. Philips tld950 i tld 965, czy wystarczy tld850 i tld865 oczywiście mowa tu o temperaturze widmowej światła.Co do mocy to myślę,ze wystarczy mi 2x 58wat tzn 2 x 150 cm.
-
pawel konowalczyk
●
trzeba było tak od razu
tez jestem właśnie podczas robienia tanganiki (180*60*60cm - juz zalane)
ja planuję oświetlenie 2*80 Watt T5
osobiście uważam że lepiej jest kupić jarzeniówki tld950 lub 965 - lepsze oddawanie barw
a co barwy 5000K czy 6500K to juz co ci się bardziej podoba
-
dragann
●
To świetnie się składa z tą Twoją tanganiką ,może przy okazji się czegoś nauczę.
Chciał bym dowiedzieć sie więcej na temat Twojej akwy , planowanej obsady, wystroju,urządzeń technicznych itp.Jak wygląda u Was dostęp do tropheusów.
EFI
-
pawel konowalczyk
●
Powiązane tematy
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l
140 długość
50 szerokość
75 wysokość
Przymierzam się powoli do zmiany oświetlenia 2x ADA SOLAR 1 w moim akwarium z powodu trudnego już dostępu do dobrych( o odpowiedniej barwie)lamp. Zbiornik ma wymiary 120x50x50. Potrzebuje lampy przy k...
Hej, chciałbym wymienić oświetlenie w zbiorniku, proszę was o doradztwo w co najlepiej zainwestować, aby nie wydać pieniędzy w błoto. Wymiary akwarium: 121x41x55 cm. Rośliny głównie anubiasy, limnophi...
Witam.
Chciałbym zapytać jakiego oświetlenia LED użyć.
Mam akwarium 130x40x37cm (długość, szerokość, wysokość), z pokrywą, CO2.
Obecnie w pokrywie siedzi 3x 54W t5 (sylvania luxline 865, 830 oraz grol...
Witam,jako ze niedawno zacząłem przygode z akwarystyka i zakupilem zestaw optiset200, potrzebuje pomocy w doborze oswietlenie,pewnie bylo juz takich postow kilkaset:) mianowicie jest to akwarium zamkn...
Dzień dobry.
Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie.
Na ten moment mam:
1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm
2. Diversa LED Expert ...
Cześć
Planuje założyć zbiornik HT, wysokość koło 45cm.
Zastanawiam się nad kilkoma lampami.
Najpierw był spór pomiędzy Aquael Ultra Slim a Chihiros WRGB ultra slim. Wybrałem Chihiros ale potem ...
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
Cześć.
Z racji, że ponownie startuje z akwarystyką po latach przerwy a zatrzymałem się jeszcze na standardowych świetlówkach, proszę was bardzo o polecenie jakiejś belki LED do zbiornika 40x40x40 ( u...
|
|