Aranżacja pt. Wichrowe Wzgórze (Wuthering Hill) - Forum P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Aranżacja pt. Wichrowe Wzgórze (Wuthering Hill)

Liczba wyświetleń: 8634·Odpowiedzi: 26
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
enigma Wrocław
Witam, chciałbym Wam zaprezentować moje najnowsze akwarium. Oto krótka specyfikacja:

Wymiary: 56x30x36 [cm]
Objętość: 60 litrów
Oświetlenie: 3x15W (Sylvania Activa)
Filtracja: Hagen AquaClear Mini
Temperatura: Grzałka AquaEl 50W
Podłoże: piasek
Nawożenie: zaczynam od 1ml/dzień pTMG (sama SZ)
Parametry: póki co nie monitoruje

Obsada roślin:
1. Taiwan moss
2. Erect moss
3. Singapore moss
4. Xmass moss
4. Pellia
5. Microsorum (nie widoczne na zdjęciu, małe rośliny w lewym tylnym rogu akwa)
6. Fontinalis antipyretica

Obsada zwięrząt:
1. krewetki słodkowodne na które czekam
2. nie wykluczam że w zależności jak akwarium bedzie wyglądać po zarośnięciu dam tutaj rozbory klinowe

Czekam na Wasze konstruktywne opinie, uwagi i komentarze
:!:

1 dzień funkcjonowania baniaka
Obrazek
Pozdrawiam, Mariusz
Ostatnio edytowano 07 mar 2005, 19:59 przez enigma, łącznie edytowano 1 raz

enigma
Ranga: Zasłużony akwarysta

Miasto: Wrocław

07 mar 2005, 19:58   (#2)  

Super akwa!

Lubie taki styl. Będzie jeszcze ciekawiej jak troszke zdziczeje :)
Tylko ten kamien przed korzeniem bym wyrzucił ;)

Gość

novina Warszawa

07 mar 2005, 20:04   (#3)  

a nie mysales aby korzenie ulozyc w rozne strony? bo tak jak sa skierowane w prawo to tak "dziwnie" wyglada :wink: ten kamyczek tez mi cos nie pasuje chociaz jak zarosnie to nie bedzie sie tak rzucal w oczy. Sam mialem problemy aby ladnie ulozyc korzenie u mnie w akwa ale po pomyslach Ducha (na forum akwarystyka.com.pl) jakos sie udalo i teraz wyglada o wiele lepiej.

novina
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Warszawa

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Norbert Sabat Deep In Underground

07 mar 2005, 20:37   (#4)  

Dwie uwagi techniczne :) :
1. Pielęgnacja mchu a szczególnie jego przycinka bez wyjmowania korzeni z akwarium będzie hardcorem :)
2. Wydaje mi się, że piasek w akwarium jest za drobny (na oko poniżej 1mm) i będzie latał po akwarium. Krewetki zasypią takim piaskiem mech. Sam zastosowałem taką granulację w akwarium 44l i zmieniłem ją następnego dnia na 1.5-2mm (taką granulację polecam na wszelkie "plaże").
Pozdrawiam, Norbert

Norbert Sabat
Ranga: Znający temat

Miasto: Deep In Underground

enigma Wrocław

07 mar 2005, 20:51   (#5)  

Duch napisał(a):Dwie uwagi techniczne :) :
1. Pielęgnacja mchu a szczególnie jego przycinka bez wyjmowania korzeni z akwarium będzie hardcorem :)
2. Wydaje mi się, że piasek w akwarium jest za drobny (na oko poniżej 1mm) i będzie latał po akwarium. Krewetki zasypią takim piaskiem mech. Sam zastosowałem taką granulację w akwarium 44l i zmieniłem ją następnego dnia na 1.5-2mm (taką granulację polecam na wszelkie "plaże").

1. Wiem że łatwo nie będzie :wink:
2. Faktycznie, może sie tak zdarzyć ale wkońcu jeżeli robimy baniak w stylu "nature" to czy właściwe jest sztuczne umieszczenie piasku. Widomo że w naturze piasek też lata po zbiornikach wodnych. Myśle że będzie to wyglądać dość naturalnie. Z tego właśnie powodu zostawiłem też połamane gałęzie. Jak naturalność to naturalność :D No ale wnioski wyciągne jak wpuszcze krewetki. Dzięki za rady :!:
Pozdrawiam, Mariusz

enigma

mcflurry klikash?

07 mar 2005, 22:09   (#6)  

hm... hm... nie wiem co mam powiedzieć. Gdy patrze na to akwarium budzą się mieszane uczucia... te korzenie są takie..dziwne :) gdy patrze na to z perspektywy małej kreweci wygląda to jak nawiedzony las :twisted: hm.. aranżacja jest dziwna lecz ciekawa.. Jest w niej coś co przykuwa uwage lecz.. hm.. wywal ten kamyk.. hm.. te korzonki wyglądaja jakby w jednej lini stały - zmień to... jestem bardzo ciekaw jak bedzie wygladało twoje akwarium za kilka tygodni :) Poczekamy zobaczymy :D
Pozdrawiam Obrazek Mateusz Jędrzejczak

mcflurry
Ranga: Grafik SMRW

Miasto: klikash?

1MACK1 Łódź

07 mar 2005, 22:36   (#7)  

Na razie wyglada to jak wichrowe wzgórze po cięzkiej zimie. Ale nadchodzi wiosna...

1MACK1

Miasto: Łódź

sliva rzym/tarnow

08 mar 2005, 01:24   (#8)  

hodowla mos???
znaczy mchu? hmm
no strasznie haotyczne... nie wiem... ja to widze jak obrosnie, ale to bedzie jeszcze gorzej jak moja najbardziej leniwa kompozycja...
poza tym straszna dlubania jak ci sie mech rozrosnie... hmm
no mi by sie nie chciailo wycinac dziur miedzy tymi patykami....

ogolene wrazenie? - no cos chcesz pokazac, ale kompozycja jest strasznie rozwiana i rozproszona... moze lepiej bez kamola?
efekt koncowy? - babranina albo calkiem zielone wymieszane tlo z mchu...

moze jak bys ulozyl te korzenie w jednym rogu akwa? cos w sylu red barona, tyle, ze bardziej przejzyscie
i mysle, ze ten kamol to tylko zbedny element... ufo... a ta roslina z za kamola to pomylka

pozdro,
tomek

sliva

Miasto: rzym/tarnow

sliva rzym/tarnow

08 mar 2005, 02:28   (#9)  

heheh teraz dopiero zauwazylem tytul akwa:)
no ale, nawet jezeli sie akwa z nim kojazy, nie oznacza to, ze kompozycja jest odpowiednia...

luknij na ten link :
http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/ i tam na foty;
powinienes znalesc podobne tematy:)

sliva

enigma Wrocław

08 mar 2005, 07:22   (#10)  

Faktycznie głaz jest nie tak, wywale go przy pierwszej okazji. Zastanowie się jeszcze nad przemieszczeniem korzenia po prawej.
Pozdrawiam, Mariusz

enigma

Piotr Baszucki Nowa Ruda

08 mar 2005, 08:16   (#11)  

Enigma gdzie we Wrocku dostales takie fajne korzenie?

p.s. pomysl "wichorwy niezly" ale sprobuj jeszcze jak radza koledzy wywalic kamien i pozmieniac ustawienia korzeni - zrob fote, podeslij i zobaczymy czy bedzie lepiej.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

wirek Wrocław

08 mar 2005, 13:14   (#12)  

Kamyk faktycznie do niczego. Ale korzenie bym zostawił tak, jak są. Przynajmniej pokazują kierunek wiatru, czy raczej nurtu, tworząc jakieś poczucie rytmu. Ciekawe, jak się ten mech udomowi na konarach? :)

wirek
Ranga: Zainteresowany tematem

sliva rzym/tarnow

08 mar 2005, 13:48   (#13)  

i jeszcze jedna grupa, na ktora mozna sie udac w poszukiwaniu inspiracji:)
http://www.naturescapes.net/phpBB2/index.php

pozdro,
tomek

sliva

Ruzam GŁOGÓW

08 mar 2005, 14:05   (#14)  

witaj enigma

te korzenie to chyba olchowe - prawda ? ustawienie ich w taki sposob "wydluza i splaszcza" kompozycje, moim zdaniem powinienes je jakos zeskalowac aby uzyskac glebie, natomiast nie uciekaj od wizji przechylenia ich w jednym kierunku, to moze dac ciekawy efekt. ale to oczywiscie tylko moj punkt widzenia. piekne zdiecie. piaseczek super.

no chyba ze chcesz cos super oryginalnego, "lamiacego wszelkie konwencje", bo w koncu sztuka jest po to by "wyrywac barwy z szarosci", i komus sie moze nie podobac - nie wszyscy lubia Chopin`a.

pozdrawiam robert

Ruzam
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: GŁOGÓW

08 mar 2005, 14:17   (#15)  

A mi się podoba, tzn. akwarium ma potencjał. Jeśli by między korzenie wcisnąć jakieś rośliny typu microsorium (w dużej ilości) to efekt może być całkiem fajny. Zamiast microsorium pasowałyby jeszcze kryptokoryny.
Pamiętaj że piszemy tu nasze sugestie i odczucia ale to Twoje akwarium więc nie musisz zmieniać wszystkiego od razu jak Ci ktoś coś napisze.

RedBaron

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

08 mar 2005, 15:41   (#16)  

Mnie tam sie podoba . Po co tyle krytyki , to tylko pierwszy dzień.Za trzy mieśiące napewno będzie super .Tylko tło bym przemyślał.

berkoz

enigma Wrocław

08 mar 2005, 15:56   (#17)  

Piotr Baszucki napisał(a):Enigma gdzie we Wrocku dostales takie fajne korzenie?

p.s. pomysl "wichorwy niezly" ale sprobuj jeszcze jak radza koledzy wywalic kamien i pozmieniac ustawienia korzeni - zrob fote, podeslij i zobaczymy czy bedzie lepiej.

We Wrocku takich napewno nie dostaniesz. A jak już są mniej atrakcyjne to najpierw spójż na cene zanim kupisz :wink: Korzenie kupiłem od Marcina Sitka (korzonki są made in Poland :wink: ). Oto link do postu w dziale GIEŁDA: https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=10273

te korzenie to chyba olchowe - prawda ?

Nie mam pojęcia z jakiego są drzewa. Kliknij na link powyżej i odezwij sie na emaila, on powinien powiedzieć Ci z jakiego drzewa są to korzonki.
Pozdrawiam, Mariusz

enigma

Dziad Borowy

08 mar 2005, 17:14   (#18)  

Naprawdę ciekawa aranżacja. Rzadko zdarza taki zbiornik. IMHO nie pasuje tam skała. Korzenie nie powinny być równoległe: część w prawo, część w lewo. Czekam na nowe fotki jak zarośnie.

Dziad Borowy

08 mar 2005, 19:13   (#19)  

Jak dla mnie zbiornik ma swój klimat --> pasujący idealnie do nazwy. Jednym słowem - fajnie :)

Unnamed

09 mar 2005, 08:08   (#20)  

Wydaje mi się, że ideą posiadania akwarium jest fakt, że JEST TO NASZE AKWARIUM, dlatego zgadzam się całkowicie z Marcinem Betlejewskim, że można przeanalizować uwagi i ewentualnie coś zmienić ale akwarium ma się przede wszystkim nam podobać! Akwarium Mariusza jest ciekawe i podoba mi się, nie bynajmniej dlatego że korzenie kupił odemnie ale jak dla mnie jest to wycinek natury, korzenie umieścił tak jak mogłaby to zrobić natura, może nie zastosował kanonów japońskiej sztuki ikebany ani też origami :lol: ale poczekajmy aż zarośnie, a nie przytłaczajmy nadmiernym krytycyzmu.

Czekam na rozwój tego perspektywicznego baniaka, no ale ten kamień... :?

kenzo

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Filmy - "Aranżacja leśna "

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1316
Hey Dwa filmy z powstania ciekawej aranżacji. ?si=inzwORnIjcRa16ZT ?si=rMxe0DQRb3mNPWzu
20250820_225846.jpg

Nowa aranżacja narazie na sucho

Kzielinski88 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3537
Witam, jutro będę robił restart. Całkowicie inny styl. Użyje pokruszonej ławy na wzniesienia a jako substrat pójdzie tropica soil czarna. Jezeli chodzi omateriały to tylko dragon rock i korzenie do te...
YouTube

Film Aranżacja w akwarium 45cm

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1222
Hej Aranż w zbiorniku 45cm. ?si=FcfdXV-mU-WBd1Vp
YouTube

Film Teresa Lazar w Zoobox - aranżacja step by step

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2627
Hej Poniżej film po ukraińsku z niemieckimi napisami. ?si=W2uK22SrZlqLF5WU
YouTube

Film Michał Adamek z Aquashow - aranżacja diorama

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1600
Hej Warto zobaczyć. &t=?si=ZJPcbsDfv-Fx4NL9
20231122_202100.jpg

Aranżacja HEXA SET II 60L

DorotaJ w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3476
Witam was. Szukam pomysłu na akwarium HEXA SET II 60L. Już tyle razy w ciągu 20 lat go aranżowałam i zawsze po roku okazywało się, że nie wygląda to tak jak planowałam Akwarium specyficzne: węższe niż...
YouTube

Aranżacja step by step (Tropica)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1565
Takie se, ale można popatrzeć.
gr.jpg

72 litry - aranżacja co Wy na to

mgm0 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2685
Witam wszystkich . Już niedługo zmieniam aranżacje w swoim zbiorniku i proszę was o opinie czy rośliny zostały wybrane dobrze czy zupełnie nietrafione . Co według Was zmienić . Opis zbiornika . Ak...

Aranżacja 200l, pomoc

ribidi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1220
Witam, co mogę jeszcze zrobić w tym akwarium, by było bardziej naturalne i by nadać mu głębi? Zastanawiałam się nad umieszczeniem korzeni po lewej na kamieniu, by były trochę wyżej. Mam 3 otoczaki c...

Statystyki

Ten temat przegląda 256 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 256 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.