Proszę o rady. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Proszę o rady.

Liczba wyświetleń: 1441·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

07 mar 2005, 01:17 Proszę o rady.  (#1)  

Witam wszystkich.
Jestem początkującym holendrem choć nie akwarystą.
Proszę o rady. Akwarium” zalałem” trzy tygodnie temu. Tydzień minął jak wsadziłem pare
gatunków roślin.Jako,że dostarczono je pocztą, nie są w najlepszej formie w przeciwieństwie
do glonów nitkowatych które pojawiły się dosłownie po trzech dniach. Obecnie jestem lekko w szoku :shock:
Widok jest następujący.

Czytałem gdzieś o zaciemnieniu trzydniowym napisanym chyba przez pana Lipczyńskiego,lecz jestem ciekaw czy odnosiło się to do tego rodzaju GLONA ?
Ktoś pisał o zwiększeniu stężenia potasu (> 0.5) – jeżeli tak, to jak to zrobić (czy jest on sprzedawany jako pojedynczy pierwiastek np. proszku ?).

Parametry mojego akwa to:
--260 l. brutto (120x40x55) - oświetlane 2 x 70 W HQI (5200 K) od 11.00 do 22.30
--podłoże to: - 5 l.-„Complete substrate” firmy TetraPlant (wiaderko)
- warstwa żwirku tzw. Floran firmy Filtus
- żwirek ok. 3-4 mm.
-woda : temp. 24, TwO-12, TwW-11, Ph- 7.4 (po dodaniu CO2 z butli wysokociśnieniowej poprzez
kołek lipowy bezpośrednio do akwarium
- azot < 5
- Fe - ok. 0.1
- PO4 – ok. 0.1
- nawóz to symfonia złota 1 ml dziennie (rozrobiona 30 g na 0.5 l wody destylowanej )
- K2SO4 – 1.5 łyrzeczki przy podmianie ok.25 % co tydzień

Nie spieszę się z doprowadzeniem powyższych parametrów do zalecanych stężeń ze względu na niewielką ilość roślin – ok.30 zaszczepek.

Proszę o praktyczne rady jak to wszystko dalej rozegrać. Gdzie popełniłem błędy i jakie mam nie dobory.

Z góry dziękuje i pozdrawiam: Darek J.

d-j-

enigma Wrocław

07 mar 2005, 07:59   (#2)  

Są to typowe glony pojawiające się przy braku stabilności w baniaku. Kluczem do pokonania tego problemu są stabilne i w dobrych proporcjach azotany i fosforany. Druga sprawa to to żeby filtracja była wydajna, najlepiej jak najdrobniejsza gąbka razem z watą filtracyjną.
Pozdrawiam, Mariusz

enigma
Ranga: Zasłużony akwarysta

Miasto: Wrocław

Grzegorz Guzik Kraków

07 mar 2005, 09:41   (#3)  

To, ze glony sie pojawiaja przy starcie to norma i wcale nie musiales popelniac bledu. Poniewaz akwa ma juz dwa tygodnie z roslinami, wiec czas wprowadzic jakies zwierzaki glonozerne- najlepiej krewetki Amano, ewentualnie tez otoski. Ponadto zadbalbym o nasadzenie nawet tymczasowe jekichs roslin w rodzaju moczarka, czy higrofila wielonasienna, a za niedlugo zaczal wprowadzac ryby wedle planu. Poniewaz Twoje rosliny nie byly w dobrej kondycji, wiec zaciemnienie pogorszyloby sprawe. Aha, no i spore i czeste podmiany wody
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

07 mar 2005, 15:37   (#4)  

Bardzo dziękuje za „odzew”, szczególnie takich” WYJADACZY” jak WY, panowie – z całym szacunkiem – jestem zaszczycony.
Co do filtracji to mam FKZN 250 (Aquael) bez lampy UV i faktycznie, pierwsza komora z gąbką jest z dość dużymi porami-zastosuje się do powyższych rad.
Wcześniej zapomniałem napisać, że niejaką obsadę zwierzaków to mam z wcześniejszego 100 l , zwykłego, bezroślinnego ( szybko niestety umierały) akwarium (2 x18 W, TwO-18, TwW-11,bez specjalnego nawożenia).
A są to: 16-neonów, 4-małe glonojady, 4-fantomy,2-ramirezy, 2-otocinklusy,2-kiryski pigmeje.

Czy dobrze rozumiem, że otoski to Otocinklus ?

Panowie. Ale co z tym nawożeniem ?
Czy doprowadzić stężenia NO3, Fe, do zalecanych poziomów biorąc pod uwagę obecne stadium akwa.
No i jak zwiększyć fosforany, skoro jest on w akwarium niejako dostarczany naturalnie (pokarm, wydzieliny ryb )
Mam też wątpliwości co do symfonii i K2SO4- podaje ilości na wyczucie :
-1 ml dziennie ( rozrobiona 30 g na 500 ml wody )
- 1.5 łyżeczki K2SO4 tygodniowo
Jestem na razie „zielony” co do ewentualnych nadmiarów bądź niedoborów, a glony nim się obejrzałem już zapukały do mych drzwi .
Jak to wszystko widzicie, kontynuować czy może jeszcze coś zmienić :?:

PS. Sory,że nudze, ale w Kielcach nie ma mi kto odpowiedzieć na moje
wątpliwości :idea:

Pozdrawiam: DAREK J.

d-j-

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

17372184425522464533106344702769.jpg

Proszę o pomoc

Asykom15 w Nawożenie · Odpowiedzi: 125 · Wyświetlenia: 51277
Witam może ktoś pomoże . Posiadam akwarium 112 l podłoże yokuchi ma już 2 lata aleod początku na wodzie kranowej. Od 3 tygodni podmieniam wodę na to ,a od 2 miesięcy posiadam CO2 . Co2 podaje godzinę ...
IMG_5150.JPG

Niedobór, nadmiar tylko czego? Proszę o pomoc

melvin33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 13458
1. 120x50x50- 300 litrów 2. Lampa LED SKYLIGHT Hyperspot L, 8 godzin świecenia 3. Co2 butla z elektrozaworem 4. Podłoże Aqua Soil Amazonia ADA , ADA Power Sand Advance 5. Filtr Eheim Professionel 3 12...

Glony i brzydkie rośliny akwarium 240L proszę o pomoc

Pawel28061991 w Nawożenie · Odpowiedzi: 59 · Wyświetlenia: 18956
Witam jestem początkującym akwarysta , moje pierwsze akwarium .Mam akwarium 240 litrow proszę o pomoc w nawożeniu i walce z glonami . Akwarium zostało założone 3 miesiące temu . Podłoże aktywne H.E.L....

Proszę o pomoc w nawożeniu akwa 50l

dawpadix w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1625
Witam akwarium 50l obsada pół roku temu 20 gupików 0,5cm i 10 zbrojników 1,5cm nie wiem ile teraz jest mogę zredukować jak coś mam inne akwaria. Proszę o porady jeśli chodzi o nawożenie podaję azot zw...

Prosze o pomoc nawożenie

lasocik w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 4158
Akwarium 300l oświetlenie led 105 w przewodność 600mikrosimensów PH7.5 ŻELAZO 0 POTAS 10mg/l AZOTANY10mg/l FOSFORANY 0.50mg/l Akwarium zalane 3miesiące temu .Podmieniam 40l tyg wodą Ro by zbić PH.od t...

Proszę o pomocy z nawożeniem solami

Michalina w Nawożenie · Odpowiedzi: 64 · Wyświetlenia: 15793
Witam, Wystartowałam nowy baniak i widzę jakieś niedobory. Niestety nie znam się na nawożeniu. Wiem tylko że mam twarda wodę w kranie i sprawdzalam na stronie dostawcy takie mam dane: DH 11.8 (z testu...

Skały , woda RO i wysokie GH proszę o opinię

ciabatta w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 5064
Witam Zmieniałem aranżację w której użyłem sporą ilość skał. Ze względu na twardą wodę postanowiłem użyć wody RO. Po przygotowaniu i mineralizacji uzyskalem GH8 a KH na poziomie 1,2. Po dwoch dniach w...

Niedobór azotu? Proszę o identyfikację

dawid112 w Nawożenie · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 6461
Witam dzisiaj mija 24 dzień od założenia akwarium lecz obawiam się, że mam jakiś niedobór witamin sami spójrzcie na dół na zdjęcia dzisiaj robiłem również parametry wody : ph - 6,5 kh - 3 Gh - 3 No3 ...

Wybór źródła wody- proszę o pomoc

nestori w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 4089
Cześć wszystkim, jestem na etapie zakładania mojego pierwszego akwarium roślinnego. Zaopatrzyłem się w testy do wody firmy Zoolek. Mogę pobierać wodę do akwarium albo z kranu w domu albo ( pomyślałem,...

Zielone kropki oraz białawe rośliny, proszę o analizę

ciabatta w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 3718
Witam Serdecznie Proszę o pomoc w identyfikacji kilku problemów. 1) Zielone kropeczki na roślinach. 2) Niektóre rośliny zrobiły się białe. 3) Elocharis mini w ogóle nie rośnie Zbiornik 15 dni,126 litr...

Statystyki

Ten temat przegląda 435 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570949
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 435 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.