Jakich nawozów brakuje kto zgadnie?
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam
najpierw trochę danych:
Akwa chodzi mi już prawie dwa tygodnie -200l
nawożenie C02 bimbrownia- rośliny ładnie bąbelkują
oświetlenie 2*30 wat Grolux i Aquastar (wiem że to za mało ale narazie musi starczyć powót prosty brak kasy:(
parametry 26 temp 7 PH Tw0 12 Tww 9 No3 niemierzalne
filtracja eheim 2213 i aqua fan 2
obsada parę żabienic 4* ludwigia repens kilka vallisneria, egeria densa sztuk kilka
hydrocotyle leucocephala i hygrophila carymbosa (orzech)
dwa prętniki jako "zwiadowcy"
ostatnio zauważyłem, że na orzechu robią się dziury w liściach i się przebarwiają górne liście jakby coś je wypaliło podobne objawy przebarwienia zaczynają się na hydrocotyle leucocephala
Nie wiem czy to objawy zmiany warunków po przeprowadzce czy po prostu zaczyna brakować jakiegoś pierwiastka. Żabienice rosną jak na drożdżach
Proszę Was o poradę czego brakuje, a jesli brakuje to czym nawozić aby nie zasyfić akwa glonami. (niestety naraziem nie mam testów na sprawdzenie zawartości żelaza i innych -powód jak wyżej  )
pozdrawiam
-
orbik
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: opolskie
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jesli niczym nie nawozisz, to moze brakowac wszystkiego: w szczegolosci stawiam na K i Fe. Moze kupisz Planta Gainer Classic albo JBL Ferropol i koniecznie dorzuc zwierzakow, bo zwiadowcy pewnie juz spelnili swoja role i czas na zasiedlanie. Hygrophila corymbosa jest dosc wrazliwa, a na pewno wrazliwsza niz zabienice. Aha, koniecznie podmieniaj 1/3 wody raz w tygodniu.
Ps Test na zelazo jest w zasadzie nie potrzebny, wiec jak nie masz kasy to oszczedz lepiej na swiatelko 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
nie nawoziłem niczym tylko raz podmieniłem wodę około 30 litrów obecnie szykuję się do kolejnej podmiany, dzieki za rady, a swoją drogą nie myślałem, że tak szybko rośliny mogą wyssać to co potrzebne z wody
rozumiem, że stosowałeś te nawozy u siebie czy są to płynne czy w tabletkach? i jak je dozować w tej dziedzinie jestem przyznam raczkujący  ale szybko się uczę 
-
orbik
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: opolskie
O PG Classic napisano juz wszystko na forum, JBL malo ludzi stosuje, ale to dobry nawoz- oczywiscie stosowalem je u siebie, oczywiscie sa w plynie, a co do dawkowanie, to najlepiej dawke rozlozyc na dzienne.
Zabienice, moczarki, valisnerie maja cholernie predki metabolizm, wiec nie dziwota, ze wyjadly co bylo pod reka, a raczej pod korzeniem i lisciem
Aha, hygrofile posadz jak najblizej swiatla, to samo z wakrotka
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Grzegorz Guzik napisał(a):Zabienice, moczarki, valisnerie maja cholernie predki metabolizm, wiec nie dziwota, ze wyjadly co bylo pod reka, a raczej pod korzeniem i lisciem
U mnie to raczej ceratopteris cornuta (różdzyca) pochłania wszystko z akwa. Ona jedyna rośnie jak szalona. Przez chwileę zajmowałą 1/3 zbiornika. Co 3 tygoidnie muszę ją przerzedzać.
Nntomiast żabienica-amazonka marnieje, valisnerie (3 odmiany) są malutkie, choć się rozmnażają. Diabli mi wzięli mech, ech...
-
hib1
●
Powiązane tematy
Witam
Rozglądam się za jakimś sensownym dozownikiem nawozów ,niestety z braku czasu często zapominam albo nie ma mnie w domu i te nawozy leje od czapy jak się przypomni ,a dobrze wiecie jakie są tego ...
Witam,
Mam pewien problem z zapowietrzaniem się wężyków w dozowniku Jebao. System zapowietrza się w jakiś tajemniczy sposób. Przy instalacji wężyki były odpowietrzone ( żadnych bąbli). Po powrocie z ...
Cześć.
Posiadam dozownik nawozów jak z tytułu wraz z zamontowany na wezunwlotowym do akwarium zaworkiem przeciwzwrotny.
Odnoszę jednak wrażenie, że albo nawóz jest tak gęsty (w co wątpię) albo jakiś...
Mam nawozy Tropiki, które dość długo stały w zamkniętej szafce. Kupiłem ich kilka, później używałem innego nawozu i one sobie tak stały. Teraz mocno pociemniały. Jak były nowe to były jasnozielone i j...
Czy może ktoś wytłumaczyć jak twardość wody a w szczególności KH ma wpływ na przyswajalność nawozów lub na ilość ich podawania? Przy małej twardości potrzeba chyba mniejszych dawek nawozów zgadza się?...
1news-40123.jpeg
Z przyjemnością przedstawiamy nowość w naszej ofercie - dozownik płynów Chihiros. Dzięki niemu łatwo i wygodnie możesz rozwiązać kwestię regularnego podawania nawozów i...
Czytaj wi...
Dotychczas stosowałem gotowe mieszanki soli mikro + makro. Składam dozownik, który ze względu na elektronikę i gabaryty chciałbym ograniczyć do czterech kanałów. Tu pojawia się pytanie, jak najlepiej ...
Witam
Mam pytanie odnośnie nawozów Growise. Czy ktoś używa może ich i jaką ma ewentualnie opinie o nich.
Jakie macie doświadczenia z czasem reakcji odbudowy chlorofilu od rozpoczęcia podawania nawozów? Zapewne jest to zależne od gatunku, warunków itd.
Czy można ogólnie powiedzieć jak to się w akwarysty...
Witam
Czy orientuje się ktoś z was co popularni producenci nawozów oprócz podstawowych soli dodają do swoich wyrobów? Wiem że to jest tajemnica handlowa, ale może ktoś się orientuje np. czym producenc...
|
|