Pytanie dotyczące CO2 !! - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pytanie dotyczące CO2 !!

Liczba wyświetleń: 2835·Odpowiedzi: 11
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Paweł.Kraków

04 mar 2005, 12:20 Pytanie dotyczące CO2 !!  (#1)  

Witam

Dopiero zaczynam przygodę z akwarystyką i mam do Was pytanie:
Czy można podawać i jak CO2 bez testów.
Obsada w podpisie, roślinki:
dużo rogatka, trochę wgłębki, moczarka i jakaś kryptokoryna.
Nawóz:
Aqua Plant B
Roślinki nie bombelkują.
Oświetlenie:
Żarówka 25w
Akwa brutto 22l
A jeśli nie można CO2 to czy może mi ktoś powiedzieć co zrobić żeby roślinki szybciej rosły :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :?: :?: :?:

Paweł.Kraków

Grzegorz Guzik Kraków

04 mar 2005, 12:49   (#2)  

Pawle, masz za malo swiatelka, zwlaszcza jesli to jest normalna zarowka, a nie kompaktowa swietlowka. Proponuje dwie rzeczy:
1. poszukaj na forum wszystko co bylo o bimbrowni
2. przeczytaj moj artykul "Male akwaria roslinne" ze strony ponizej, dzial artykuly
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

Paweł.Kraków

04 mar 2005, 14:09   (#3)  

Witam

Dziękuję za odpowiedź, może ktoś jeszcze się wypowie.
Chodziło mi o CO2 z butli niskociśnieniowej.

Paweł.Kraków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Grzegorz Guzik Kraków

04 mar 2005, 15:17   (#4)  

Nie warto, wszyscy co tego probowali szybko przechodzili na bimbrownie lub butle wysokocisnieniowa
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik

Paweł.Kraków

04 mar 2005, 17:08   (#5)  

Ale ja nie mam miejsca na bimbrownię :!:
ps. artykuł jest SUPER :shock:

Paweł.Kraków

Grzegorz Guzik Kraków

04 mar 2005, 22:34   (#6)  

Nie masz niejsca na jedna butelke np litrowa (ludzie robili nawet w pol litrowych po coli, a wlasnie- uwazam, ze jak sie jest ostroznym, to wystarczy jedna butelka), to gdzie Ty mieszkasz :shock: :?: A miejsce na dzwom w akwa 27 litro masz :?: Naprawde bimbrownia to dobra rzecz- mialem kiedys w pracy trzy kaluze roslinne: 25, 27 i 13 litrow i hulaly na bimbrowniach- kazda na osobnej
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik

Paweł.Kraków

05 mar 2005, 10:10   (#7)  

1.A czy nie ma możliwości przedawkowania??
2.Czy ta bimbrownia nie śmierdzi??
Czekam na odpowiedź

Paweł.Kraków

falmax Radom

05 mar 2005, 10:37   (#8)  

Jest mozliwosc przedawkowania zwlaszcza jak masz malutko roslin i slabe swiatlo wtedy rosliny niebeda pobierac gazu tym samym niebda wytwarzac tlenu a to z kolei moze udusic ryby , szczelnej bimbrowni nieczuc wcale ( mi nigdy niewychodzily szczelne :p ) ale jesli niemasz zamiaru w 100 % profesjonalnie podejsc do akwarium holenderskiego tylko nastawiasz sie raczej na chodowle ryb to bimbrownia wystarczy ci w 100 % jesli ci sien=bedzie pasowac czy podobac stracisz najwyzej 3 zl na skladniki

falmax
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Radom

05 mar 2005, 10:40   (#9)  

Możliwość przedawkowania jest zarówno z butli jak i z bimbrowni. Łatwiej kontrolować przepływ gazu z butli przykręcając zaworek. W przypadku bimbrowni po kilku razach dojdziesz do idealnych składników i też nie będzie problemu. Lepiej na początku mniej niż dać za dużo. Zamknięta, szczelna bimbrownia nie śmierdzi, jeśli otworzysz butelkę to i owszem, ale wg mnie jest to bardzo przyjemny zapach :) Jeśli zrobisz na sypkich drożdżach to będziesz miał bardzo słaby zapach.

Emel Woo

falmax Radom

05 mar 2005, 10:47   (#10)  

A co jest oprzyjemnego w zapachu dwutlenku wegla ? :P dlamnie jest on kropny z butli i bimbrowni jedzie tak samo :P

falmax
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Radom

05 mar 2005, 10:49   (#11)  

Miałem na myśli ten zacier sfermentowany :)

Emel Woo

Paweł.Kraków

05 mar 2005, 18:33   (#12)  

Witam

1. Jaka może być bimbrownia do tego akwa żeby nie zagazować ryb (gupiki)
2. Jakie mają byc proporcje składników w niej.
3. Ja myślałem o butelce 0.5l proporcje 100 gram cukru 2 gram drożdży 250 ml wody.
Czy to nie za dużo??
Roślinek jest dość dużo (wgłębka, rogatek) mało moczarki i kryptokoryny.
Czekam na odpowiedź.

Paweł.Kraków

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_2930.jpeg

Testy - pytanie

pawel_s w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5516
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...
YouTube

Jak zakwasić wode bez CO2 ??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 48 · Wyświetlenia: 14814
Witam Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
YouTube

Akwarium z mchami - czy podawać CO2 i nawozić mchy?

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1730

Pytanie o filtr RO.

przemx23 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3047
Witam. Planuję zakup filtra RO. Tym filtrem prawdopodobnie będzie INVITAL RO Advanced. Jedyną wątpliwość jaką mam to częstotliwość korzystania z tego filtra. Mianowicie czy częstotliwość korzystania z...

Pytanie o mineralizator

BATERIA w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2772
Cześć, obecnie korzystam z mineralizatora Aquaart Hydromineral i jestem zadowolony, ale chciałem rozdzielić mineralizację osobno na GH i KH żeby mieć nad tym trochę większą kontrolę. Zamierzam przejść...

Jbl direct co2 test - nie działa

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1547
Dzień dobry, Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...

Nawożenie HT z Co2

Dejv33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 9677
Witam, zakładam akwarium 120L HT. Oświetlenie - Chihiros LED RGB VIVID 2 Akwarium - 80x35x50 Podłoże - Platinium Soil Normal Zestaw Co2 Planowane rośliny to w szczególności średnio wymagające ale i ...

Pytanie o tabletki Neo Tabs Plant

prot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2132
Jest to seria nawozowa mikro i makro. Czy ktoś stosował i jaką ma opinię https://sklep.roslinyakwariowe.pl/tabs-plant-tabletki-nawozowe-p-33872.html Różnego rodzaju tabletki z ciekawą formułą która n...

Pytanie o nawożenie Ferką

marcin_gargi w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2066
Witam, mam pytanie do osób stosujących linię ferka. Czytałem instrukcję stosowania tych nawozów ( https://www.roslinyakwariowe.pl/artykuly/nawozenie/1979-nawozy-ferka-dozowanie.html )...

Nawozić czy nie ? O to jest pytanie :-)

karol977 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1471
Witam Mój zbiornik 125l ma już ponad miesiąc od początku podawałem CO2 z butli do tego po dwóch tygodniach podawałem potas światło 2x16w plant i sunny zaczynałem od 6h. Do celowo mam 4x16 w dwie plant...

Statystyki

Ten temat przegląda 1961 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1960 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.