|
|
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
witam, szafke pod akwa już sobie zrobiłem, teraz biorę sie za akwa i właśnie tu mam pytanie
akwa ma mieć wymairy 162*62*45 [dł*szer*wys] [437 litrów netto  :D:D]
jakie szkło dać?? 10mm czy 12mm?
ozywiście w akwa będą wklejone wzmocnienia boczne - jak ma ktoś jeszcze jakies pomysły w kwestii wzmocnień to czekam na odpowiedź
-
martin
●
Witam !
Szczerze mówiąc to ja bym się sam nie podejmował klejenia akwa. W twoim przypadku jest to dosyć sporo litrów  Dał bym zlecenie do jakiegoś szklarza i po kłopocie a w sumie dużo więcej nie zapłacisz i będziesz mógł spać spokojnie (no chyba, że jesteś szklarzem)
Jak bym kleił takiego olbrzyma to z szyb o grubości 12 mm, ale to jest moje zdanie
Pozdrawiam
numer gg: 5548394
-
Łukasz Thiede
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Bytom
majac na myśli, zę biorę się za akwa zastosowałem skrót myślowy, oczywiście, że zlece to szklarzowi.
a tak na marginesie...
szukając jakiś wiadomości odnośnie grubości szyba natrafiwłem na taką stronę: http://thewald.webpark.pl/technika.htm
totaj nawet 500litrowe baniaki mają szyby 10mm
-
martin
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam ponownie !
Faktem jest, że szyba 10 mm powinna wytrzymać taką ilośc wody, ale tak jak mówiłem dla mnie tyle litrów wody to bardzo dużo i ja bym wykonał akwa z szyby 12 mm
Poniżej podaję link do ciekawej stronik z kalkulatorem grubości szyb w akwa oraz wiele innych ciekawych przeliczników
http://www.akwarystyka.pl/kalkulatory.php
Pozdrawiam
numer gg: 5548394
-
Łukasz Thiede
●
- Miasto: Bytom
z tego kalkulatora też wynika, że około 10mm,
dzisiaj dzwonię do szklarza się konsultować, zobaczymy co on powie
-
martin
●
ja mam w planie akwarium prawie o identycznych wymiarach i szyba 10mm w zupelnosci wystarczy..
-

pbern
●
- Miasto: Poznań
-
a co myślisz o wzmocnieniach? gdzie i jakie?
zarzuciłbyś rysunek? ja zarzuce moją koncepcje i się porówna
-
martin
●
Myslę że wystarczy jedno wzocnienie na środku szerokości ok 15 cm ( ja tak mam w dwumetrowym akwa) ale wzmocnień wzdłuznych nie rób do samych końców akwa bo nei będziesz miał jak wyprowadzić rur do kubła:) zrób o 15 cm krótsze z kazdej strony
Krzysiek
-

krzysiek_k1
●
- Miasto: Łódź
A ja przymierzam się do klejenia 100x40x45wys z otworem w dnie pod 3/4"śrubunek z kominem i szklarz u którego byłem z tym (który robi w akwarystyce), powiedział mi, że kleiłby całe z 10mm ale bez wzmocnień. Co wy na to  Nie jest to przesada robić zbiornik z tak grubego szkła  A mam jeszcze jedno pytanko  Ile mniej więcej kosztuje Was zbiornik  w pln/litr 
"idziemy dalej by być bliżej..."
-

koplek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Pszczyna
szkoło 10mm
-u jednego szklarza 175 zł/mkw
- u drugiego 145 zł/mkw +50zł robocizna
- u trzeciego 1zł za litr 
-
martin
●
Powiązane tematy
Hej,
stawiam 2 małe zbiorniki (45 i ~31 litrów) i akurat mam pod ręką 2 maty - 3mm i 7mm. Boję się, że jedna jest za gruba, a druga za cienka, a w necie ciężko coś konkretnego znaleźć - jedni piszą, ż...
Rozglądam się za akwarium. Wstępnie zaplanowana była kostka 50x50x50. O ile podstawa na pewno będzie tego rozmiaru, to zastanawiam się czy warto zamówić zbiornik wyższy np. 60cm? Niby zawsze lepiej ja...
Witam jaka grubość szkła wystarczy do 63l 60x30x35h 5mm czy 6mm ?
Ma ktoś może 5mm i czy jest wystarczająco?
Cześć,
jestem w trakcie kupowania nowego zbiornika. Padło ostatecznie na 90x45x45 lub 90x50szx45.
Widzę, nawet tutaj w sklepie ro, że akwaria są 8 lub 10mm. Od producenta Nettec jest 8mm w cenie 590zł...
Co byście wybrali mając podwieszaną lampę:
akwarium o wymiarach:
120(dł.)x50(wys.)x55(szer.) - szkło optiwhite.
i mam dwie opcje:
- ze szkła 8mm z wzmocnieniami,
- ze szkła 10mm bez wzmocnień.
C...
Mam do Was pytanie. Po przekopaniu forum niestety nie mogłem znaleźć tabeli mimo że wcześniej gdzieś mi przemknęła przed oczami.
Dokładnie chce kupić zbiornik 120x50x50 ( 300l ) bez wzmocnień szkło O...
Witam. Mam pytanie czy do akwarium o wymiarach 250x50x60 wystarczy grubość szkła 12mm czy robić z 15mm? Dwa filtry kubełkowe jbl 1501 poradzą sobie z takim litrazem? W akwarium będą paletki.
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/kalkulator-akwarium.php
Akwarium 160 x 40 x 30 Ow
Jaka grubość szkła , i czy potrzebne wzmocnienie.
|
|