żarówki energooszczędne?? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

żarówki energooszczędne??

Liczba wyświetleń: 1568·Odpowiedzi: 5
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Wygląd listy:
Wituł@op.pl

21 lut 2005, 18:05 żarówki energooszczędne??  (#1)  

Co sądzicie o żarówkach energooszczędnych w akwarium?

Wituł@op.pl

21 lut 2005, 19:27   (#2)  

Osobiście odradzam. Przerabiałem już to kiedyś. Mocno nagrzewają wodę, dają paskudne światło (kolor) oraz podobno nie te spektrum, chociaż kto je tam wie (kiedyś stosowało się jarzeniówki + zwykłe żarówki i wszystko pięknie rosło). Gdzieś można dostać o barwie 6500K, ale trudno je dostać. W sklepie colisa mają ale b. drogie coś ok. 50-60zł.

Emel Woo

21 lut 2005, 20:23   (#3)  

Napewno zwykłe energooszczędne sie nie za bardzo nadają,ale jeżeli nie masz miejsca pod pokrywą to możesz skorzystać z kompaktów,wtedy jest już jakiś sens,oczywiście zależy też jakiej wielkości masz akwa :)

BEHEMOTH

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wituł@op.pl

24 lut 2005, 15:13   (#4)  

Chodzi mi głównie o koszta,ponieważ te energooszczędne pobierają(podobno)mniej prądu.Ale coś za coś...

Wituł@op.pl

pbern Poznań

24 lut 2005, 16:13   (#5)  

policz sobie lm/wat... i wyjdzie ze swietlowki liniowe to sa jedne z oszczedniejszych.. w szczegolnosci t5.
Zdjecia mojego zbiorniczka http://www.pbern.biz/fotosy/index.php?a ... warystyka/
150 x 55 x 55 cm

pbern
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Poznań

mcflurry klikash?

25 lut 2005, 13:48   (#6)  

Odradzam energooszczędnych żarówek. Bardzo sie grzeją i maja nieładne światło (zazwyczaj), chociaz w supermarketach mozna dostać takie o temp 6000K
Pozdrawiam Obrazek Mateusz Jędrzejczak

mcflurry
Ranga: Grafik SMRW

Miasto: klikash?

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

YouTube

Żarówki Led

młody akwa maniak w Oświetlenie · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 7728
Chciał bym wykonać takie oświwtlenie w swoim akwarium 120l wymiary 100x30x40 Doradzi ktoś ile żarówek założyć? Rośliny to tylko kryptokoryny mech i anubiasy. Teraz mam oświetlenie t5 2x39w Screenshot_...

6500k dwie żarówki a inna barwa

qqrq w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2152
Temat może mało akwarystyczny, ale miałem żarówkę elewacyjną, oznaczoną jako 6500k - cold white, wypaliła się kupiłem taką samą tylko innej firmy i światło już nie jest takie samo (dążę do bardzo zimn...

Prosze o radę dot. żarówki energooszczędnej

Ela_Słupsk w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 3022
Witam. Kupiłam nową żarówkę do akwarium - parametry : 15W, 750 lm,6400K ,T42U E14 - chińska(nigdzie w mieście lepszej nie było - same ciepłe albo 100lm ale na większy gwint i też ciepłe). Tylko nie w...

Oświetlenie do akwarium - energooszczędne?

Agnieszka19 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 4036
Witam Właśnie mi padło oświetlenie w moim 112L baniaku, złożone z dwóch równolegle podłączonych 18 Watowych świetlówek starego typu (T8). :x Najprawdopodobniej padło ich zasilanie więc prawdopodobnie...

Światło o barwie 5000k ŻARÓWKI LED ULTRA XENON WHITE

RAS w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2882
Mam takie pytanie jak będą się zachowywać rośliny przy źródle światła o barwie 5000k czy nie będzie to za mało czy bezwzględne minimum to 6500k ???? Mam na myśli takie źródło światła http://www.xeno...

żarówki energooszczędne SHO nowość w USA

DTANK w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3414
Witam ostatnio natknąłem się na ciekawy produkt i noszę się z zamiarem kupna i przetestowania. 3 dostępne moce 60Lumenów/Watt, 6400 kalwinów 8000 godzin żywotność 65W 3900 Lumenów 85W 5100 Lumenów ...

Żarówki energooszczędne dla roślin?

Szczero w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 3559
Witam! Chcę zmienić oświetlenie z 2x36 W T8 na coś mocniejszego. Zastanawiam się nad energooszczędnymi żarówkami, ale nie wiem czy takie rozwiązanie byłoby dobre dla roślin, a w końcu tylko o nie t...

Kombinacja oświetlenia (żarówki energooszczędne)

mephisto13 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 644
Mam pytanko bo mam mały dylemat, chciałbym pomóc wzrostowi roślin: obecnie mam oświetlenie 2x15w interpet daylight(6500K) żarówki energooszczędne do akwarium 64L i zastanawiam się żeby zamienić jedną...

Świetlówka-zamiennik żarówki halogenowej

aldred w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 671
Witam Natrafiłem ostatnio na ciekawą świetlówkę kompaktową którą montuje się na miejsce żarówki halogenowej. Czy ktoś miał z czymś takim styczność? Jak to świeci? Była by to ciekawa forma oświetlenia...

Żarówki LED

markus383 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 424
WItam!!! Mam pytanie czy światło o barwie 6400K będzie dobre do roślinnego?? Jak dużo można dać żarówek LED'owych o mocy 1,5W?? Czy ze cztery wystarczą do akwarium 375L?? Pzdr!!! Mateusz...

Statystyki

Ten temat przegląda 539 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571617
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 539 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.