żarówki energooszczędne??
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Co sądzicie o żarówkach energooszczędnych w akwarium?
-
Wituł@op.pl
●
Osobiście odradzam. Przerabiałem już to kiedyś. Mocno nagrzewają wodę, dają paskudne światło (kolor) oraz podobno nie te spektrum, chociaż kto je tam wie (kiedyś stosowało się jarzeniówki + zwykłe żarówki i wszystko pięknie rosło). Gdzieś można dostać o barwie 6500K, ale trudno je dostać. W sklepie colisa mają ale b. drogie coś ok. 50-60zł.
-
Emel Woo
●
Napewno zwykłe energooszczędne sie nie za bardzo nadają,ale jeżeli nie masz miejsca pod pokrywą to możesz skorzystać z kompaktów,wtedy jest już jakiś sens,oczywiście zależy też jakiej wielkości masz akwa 
-
BEHEMOTH
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Chodzi mi głównie o koszta,ponieważ te energooszczędne pobierają(podobno)mniej prądu.Ale coś za coś...
-
Wituł@op.pl
●
policz sobie lm/wat... i wyjdzie ze swietlowki liniowe to sa jedne z oszczedniejszych.. w szczegolnosci t5.
-

pbern
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Poznań
-
Odradzam energooszczędnych żarówek. Bardzo sie grzeją i maja nieładne światło (zazwyczaj), chociaz w supermarketach mozna dostać takie o temp 6000K
Pozdrawiam  Mateusz Jędrzejczak
-

mcflurry
●
- Ranga: Grafik SMRW
- Miasto: klikash?
Powiązane tematy
Chciał bym wykonać takie oświwtlenie w swoim akwarium 120l wymiary 100x30x40
Doradzi ktoś ile żarówek założyć? Rośliny to tylko kryptokoryny mech i anubiasy. Teraz mam oświetlenie t5 2x39w Screenshot_...
Temat może mało akwarystyczny, ale miałem żarówkę elewacyjną, oznaczoną jako 6500k - cold white, wypaliła się kupiłem taką samą tylko innej firmy i światło już nie jest takie samo (dążę do bardzo zimn...
Witam. Kupiłam nową żarówkę do akwarium - parametry : 15W, 750 lm,6400K ,T42U E14 - chińska(nigdzie w mieście lepszej nie było - same ciepłe albo 100lm ale na większy gwint i też ciepłe).
Tylko nie w...
Witam
Właśnie mi padło oświetlenie w moim 112L baniaku, złożone z dwóch równolegle podłączonych 18 Watowych świetlówek starego typu (T8). :x
Najprawdopodobniej padło ich zasilanie więc prawdopodobnie...
Mam takie pytanie jak będą się zachowywać rośliny przy źródle światła o barwie 5000k czy nie będzie to za mało czy bezwzględne minimum to 6500k ????
Mam na myśli takie źródło światła
http://www.xeno...
Witam ostatnio natknąłem się na ciekawy produkt i noszę się z zamiarem kupna i przetestowania.
3 dostępne moce 60Lumenów/Watt, 6400 kalwinów 8000 godzin żywotność
65W 3900 Lumenów
85W 5100 Lumenów
...
Witam!
Chcę zmienić oświetlenie z 2x36 W T8 na coś mocniejszego. Zastanawiam się nad energooszczędnymi żarówkami, ale nie wiem czy takie rozwiązanie byłoby dobre dla roślin, a w końcu tylko o nie t...
Mam pytanko bo mam mały dylemat, chciałbym pomóc wzrostowi roślin:
obecnie mam oświetlenie 2x15w interpet daylight(6500K) żarówki energooszczędne do akwarium 64L i zastanawiam się żeby zamienić jedną...
Witam
Natrafiłem ostatnio na ciekawą świetlówkę kompaktową którą montuje się na miejsce żarówki halogenowej. Czy ktoś miał z czymś takim styczność? Jak to świeci? Była by to ciekawa forma oświetlenia...
WItam!!!
Mam pytanie czy światło o barwie 6400K będzie dobre do roślinnego?? Jak dużo można dać żarówek LED'owych o mocy 1,5W?? Czy ze cztery wystarczą do akwarium 375L??
Pzdr!!!
Mateusz...
|
|