czy mozna nawozic rosliny zwyklym nawozem do kwiatow?? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

czy mozna nawozic rosliny zwyklym nawozem do kwiatow??

Liczba wyświetleń: 5902·Odpowiedzi: 9
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
tak jak w temacie mam nawuz do kwiatow firmy agrecol nazywa sie biohumus forte jego sklad to
azot( N-1200mg/1)
potas ( K2O-2700 mg-1)
oraz fosfor i inne mikroelementy na ich stronie tez nie jest napisane jakie
ja sie na tym wogole nie znam wiec prosze was o rade 8)

asianml

20 lut 2005, 17:09   (#2)  

Wlej a sie przekonasz :wink:
A tak na powaznie to jak wlejesz ten nawoz to bedziesz mial brazowa wode - zawiera zwiazki humusowe. A w normalnie funkcjonujacym aqa z obsada rybna raczej nie wystepuja niedobory N P K. Co do mikroelemetow to zawiera raczej ich sladowe ilosci.
Mozesz wlac jak planujesz zalozyc hodowle rozwielitki :wink:
Pozdrawiam

Maciej

20 lut 2005, 17:43   (#3)  

...czyli, że lepiej nie próbować. Lepiej kupić nawet najtańszy nawóz np. firmy Tropica, którego butelka kosztuje mniej niż 5 zł, niż kombinować z biohumusem

Nessos-Przemyslaw Ziolek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Lewy W-wa

14 sie 2007, 20:36   (#4)  

A ja właśnie dzisiaj zacząłem z Biohunusem forte. Nie leję go jednak do wody, tylko strzykawką z długa słomką podaję pod korzenie roslin. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Lewy
Ranga: Początkujący

Miasto: W-wa

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

14 sie 2007, 21:48   (#5)  

Ten nawóz może zawierać duże stężenie miedzi. Jeśli przedostanie się ona do wody, może stanowić zagrożenie dla ślimaków i krewetek, a w wyższych stężeniach także dla ryb. Na Twoim miejscu kupowałbym tylko takie nawozy, których dokładny skład jest wypisany na butelce i można go porównać do PMDD lub TMG.

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

j24 Zgierz

16 sie 2007, 16:20   (#6)  

Maciej napisał(a): A w normalnie funkcjonujacym aqa z obsada rybna raczej nie wystepuja niedobory N P
Z tym akurat bym się nie zgodził.
Krzysiek

j24
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Zgierz

Lewy W-wa

18 sie 2007, 00:41   (#7)  

Póki co, nic złego sie nie dzieje. Krewetki i (niestety) ślimaki mają się dobrze. Aplikując dość głęboko pod powierzcznię podłoża prawie nic nie przenika do wody. Oczywiście powoli bedzie sie przedostawać, ale nie bedzie to zjawisko raptowne.
Moje akwarium jest niedorybione. Przez ostatni czas nie mogłem zrobic cotygodniowej podmiany wody. To juz chyba ze trzy tygodnie. Efektem tego jest szalejący wzrost roslin. Wygląda na to, że jednak niedobory N i P są możliwe.

Na jakiej podstawie uważasz, ze nawóz ten może zawierać znaczne ilości miedzi?

Lewy

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

29 sie 2007, 00:13   (#8)  

Na jakiej podstawie uważasz, ze nawóz ten może zawierać znaczne ilości miedzi?

Na podstawie doświadczeń z innym nawozem do kwiatów: Pokon przeciwko chlorozie, który miałby szerokie zastosowanie w akwarystyce, gdyby właśnie nie miedź.
http://aip.pl/~triamond/nawozenie.html

Skoro nie można czegoś wykluczyć, to należy przyjąć wariant bezpieczny, prawda? Ja bym przynajmniej tak zrobił.

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

Lewy W-wa

25 wrz 2007, 23:20   (#9)  

Pozwolę sobie powrócić do tematu.
Nadal po każdej podmianie wody aplikuję Biohumus metodą podżwirową w okolicach roślin. Juz minął ponad miesiąc i jakichkolwiek nieporządanych objawób brak.
Kryptokoryny po takim nawożeniu zaczęły szaleńcze namnażanie. Mam niewielką kępę w/w od dwóch lat. Jak dotąd sobie po prostu rosły. Raz listek odpadł raz odrósł. Generalnie nowe roślinki nie powstawały. Teraz zaczęła się ekspansja. Liscie roslin starych rosną znaaacznie większe.
O ekspansji nurzańców nie bedę pisał, bo ta roslina szalała zawsze. Teraz jednak rośliny rozrastają sie znacznie bardziej w szerz. Nurzańce rosną niższe, za to wypuszczają znacznie wiecej liści z kazdej roślinki.
Podobnie zachowuje się hemianthus. Egzystował w akwarium ponad rok, bez oznak chęci wzrostu. Teraz rozpocząłem tworzenie z niego trawniczka.
Tyle plusów.
NA ludwigię i paprotnicę sumatrzańską, mam wrażenie, że nawóz ten działa nienajlepiej. Rośliny te raczej nawet nieco zmarniały. Być może było to wynikiem początkowych eksperymentów mających na celu określenie ilości nawozu jaki należy podawać. Te rośliny dostały go znacznie za dużo i to na sam początek.

Lewy

07 wrz 2008, 13:16   (#10)  

Mam pytanie odnośnie biohumusu, jakie dawki powinno się stosowac do akwarium 80 l?

eADVICER

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak prawidłowo nawozić akwarium.

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 986
Hej Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
hanka.jpg

Fotometr exaqua czy mała hanna

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5723
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
IMG20251211200519.jpg

Czy do wody RO należy podać mineralizator?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 28289
Witam Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
IMG20251112171151.jpg

Akwarium 5 dni po zalaniu – czy dozować azot?

bpjl w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7581
Witajcie ponownie. Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika IMG20251112171151.jpg I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
YouTube

Woda RO czy kranówka? Porównanie identycznych akwariów

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 8278
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
1a.jpg

Marniejące rośliny

Anonim 4156 w Nawożenie · Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 35289
Pytałem o to w Dziale Rośliny, jako kontynuacja wątku, ale nie ma tam odważnego do podpowiedzi. A jak ktoś\poszuka dobrze, to ten sam problem mam od długiego czasu. I wracam z pytaniem, co robienie ta...

Czy istnieje mineralizator idealny?

marki51 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6981
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15982
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Mieszanie RO z kranówką czy z odpadem ?

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2799
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?

Czy nie mam za niskie Gh i Kh??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6720
Witam Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...

Statystyki

Ten temat przegląda 383 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570947
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 383 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.