Pytanie o parametry wody - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pytanie o parametry wody

Liczba wyświetleń: 1788·Odpowiedzi: 4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

15 lut 2005, 19:18 Pytanie o parametry wody  (#1)  

Witam. Akwa jak w opisie. Dotychczas parametry były nie za wspaniałe. Kupiłem w piątek no3 i po4 testy oraz sole. Po pomiarze wyszło że mam po4-0,25 a no3 - 0 !!! Wiec dodałem dziś 18 ml (roztworu 500ml wody destylowanej i 50g KNO3) jak narazie jest na poziomie 10 ppm. Jak dotad (przed podaniem kno3) rśliny rosły marnie i mam wziąż problemy z okrzemkami ale w piatek postaram sie kupić z 4 otoski. Gorszym problemem są glony zielone które pojawiają sie na obrzeżach niektórych listków np w hydrocotyli nerkolistnej. NIe wiem jak to zwalczyć. Czy obniżenie twardości oraz podniesienie no3 poradzi na te glony??

thomas00

17 lut 2005, 02:40   (#2)  

czy napewno masz problem z okrzemkami? okrzemki rosna zazwyczaj przy słabym oswietleniu a u ciebie współczynnik wychodzi około 0,79 wiec cos mi tu nie pasuje

zwiekszyłes azot a co z fosorem? 0,25 to troche za mało

masz dosyc silne oswietlenie dlatego rosliny bardzo szybko wyczepuja pierwiastki z wody ....teraz obserwuj swój zbiornik nie rób gwałtownych wielu zmian bo nigdy nie dojdziesz co było żle
a co z co2? :roll: nic nie piszesz o tym ...dobrze ci się rozpuszcza w wodzie?

kicia
Ranga: Zainteresowany tematem

17 lut 2005, 11:41   (#3)  

heh. Co2 podaje poprzez drabinkę "Nutrafin" Hagena. ok 1-2 bomble na sekundę. Bomble wylatując na dole so ok 3 razy większe od babli w końcowej fazie dyfuzji. A co do okrzemków to ja nie jetem w 100% pewien ale co to innego moze być, na rośłinach pojawia sie brunatny nalot który łatwo ściera cię palcem, zazwyczaj po brzegach liści ku środkowi. Podam Kh2Po4 podniosę go na 1-1,5. A i jeszcze roślinki ją blade nie mają ładnych kolorów, czy to jest objaw chlorozy? Nie podaję ferro wiec myśle że to może być odpowiedzialne za takie zachowanie roślin. Pozstaram sie zamieściż zdjęcia

thomas00

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

17 lut 2005, 11:52   (#4)  

Oto fotki. Słąba cyfrówka, ale coś tam jest :x

thomas00

17 lut 2005, 13:48   (#5)  

Kolejne tragiczne foty :(

thomas00

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

20260426_150003.jpg

Badanie wody TDS

andrzejkowac w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2666
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi RO -0003ppm wynik stały Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm Wo...
IMG_0657.jpeg

Piana na tafli wody

akwagucio w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6159
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
IMG20251211200519.jpg

Czy do wody RO należy podać mineralizator?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 28403
Witam Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
IMG_2930.jpeg

Testy - pytanie

pawel_s w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5549
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...
IMG_20210902_100139.jpg

Jakie parametry wody w akwarium roślinnym?

wiedzmin w Nawożenie · Odpowiedzi: 263 · Wyświetlenia: 247596
Witam Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
IMG_20230202_144543.jpeg

Testy wody ACQUALab - opinie

gazownik w Nawożenie · Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 38019
Cześć Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab. Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...

Stabilizacja parametrów wody a akwarium

Ergoline w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1789
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony. Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...

Dawki codzienne nawozu a ilość w słupie wody

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1569
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro I to jest ok azotu 0.6 A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym Dodam że posiadam akwa...

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 16033
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Pytanie o filtr RO.

przemx23 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3086
Witam. Planuję zakup filtra RO. Tym filtrem prawdopodobnie będzie INVITAL RO Advanced. Jedyną wątpliwość jaką mam to częstotliwość korzystania z tego filtra. Mianowicie czy częstotliwość korzystania z...

Statystyki

Ten temat przegląda 240 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570983
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36930

•  Najnowszy użytkownik: rafał_witecki

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 240 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.