Ciekawy artykuł o nawożeniu NPK [ang]
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
-
rybal
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Olsztyn
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
IMO jest to najobszerniejszy artykuł o tej tematyce. Naprawdę godny uwagi. Ciekawe jak się sprawdza metoda zaproponowana przez autora.
Dzięki za wyszperanie. Ja od czasu jak zmieniła się konstrukcja strony zaglądam tam raczej z rzadka.
-
RedBaron
●
Taaa... Teraz jest jakos dziwnie.
Wcześniej byłem stałym gościem, obecnie jakos mi sie odechciało.
Pozdro.
-

1MACK1
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Łódź
A może ktoś przetłumaczy?
-
Leszek Lewkowski
●
- Miasto: Białystok
Bardzo ciekawy tekst. Chęnie bym go przetłumaczył, ale najpierw muszę uzyskać zgodę autora, no i może to zabrać nieco czasu. Chyba, że się podzielimy na partie tekstu.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Piotr Baszucki napisał(a):Bardzo ciekawy tekst. Chęnie bym go przetłumaczył, ale najpierw muszę uzyskać zgodę autora, no i może to zabrać nieco czasu. Chyba, że się podzielimy na partie tekstu.
Piotrze, jeżeli uzyskasz zgodę na translację i wykorzystanie artykułu, bardzo chętnie się pisze do pomocy w tłumaczeniu.
Pozdrawiam Paweł
-

Qrdss
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Warszawa, Łosice
Autor pewnie się zgodzi. Widziałem już wersję niemiecką. Ja chętnie przetłumaczę część "Trace Elements". Myślę ,że będzie trzeba dostosować do poskich warunków tą mieszanke mikroelementów z zastosowaniem chelatów i/lub mikrovitów Intermagu. To też mogę zrobić bo w najbliższym czasie sam robię tą mieszankę z chelatów i molibdenitu.
-
Gość
●
Rzuciłem okiem na to i rzeczywiście warto się pokusić o translację. Wartoby rozpisać kto na co się pisze i do roboty  Język nie jest na jakimś super specjalistycznym poziomie więc powinniśmy dać radę 
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
witajcie
kibicuje "projektowi" tlumaczenia tych tekstow niestety z prozaicznej przyczyny nie moge pomoc  , bardzo chetnie przeczytalbym po polsku ten artykul
pozdrawiam robert
-
Ruzam
●
- Miasto: GŁOGÓW
05 maja 2006, 21:09
(#11)
Witajcie!
Czy te artykuły będą tłumaczone? Czy autor zgodził się na przetłumaczenie?
Zrobiem sobie kalkulator który pozwala wykorzystywać nasze(np. produkty Intermagu(chelaty, mikrovity)) składniki do nawozu TE.
-
Gość
●
05 maja 2006, 22:20
(#12)
Na razie nie mialem czasu sie tym zajac.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Witam!
Oto pierwsza częśc mojej nad PPS: http://rapidshare.de/files/22982036/TE.xls.html
(wiem że ta strona jest straszna ale nie znam innej tego typu)
Jest tam kalkulator dla zrobienia nawozu TE posiadając:kwas borowy, chelaty intermagu i molibdenit. Przeliczenia na ml dzięki danym z tego forum.
-
Gość
●
Mateusz Bekiersz napisał(a):Witam! Oto pierwsza częśc mojej nad PPS: http://rapidshare.de/files/22982036/TE.xls.html(wiem że ta strona jest straszna ale nie znam innej tego typu) Jest tam kalkulator dla zrobienia nawozu TE posiadając:kwas borowy, chelaty intermagu i molibdenit. Przeliczenia na ml dzięki danym z tego forum.
Czy będzie część dalsza? Interesuje mnie sprawa NPK
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Osobom nieznającym angielskiego mogę polecić skorzystanie ze strony:
http://translatica.pwn.pl/
w polu tłumacz stronę WWW wkleić:
http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... ion+System
i gotowe. Jakość translacji nie jest doskonała, ale choćby w połączeniu z podstawową znajomością angielskiego daje radę 
Pozdrawiam, Tomasz
-

TomaszK
●
- Miasto: Wrocław
Powiązane tematy
Ciekawy filmik - o nawożeniu roślin opowiada Adam twórca nawozów GT Aqua.
Wiem że niektórzy na tym forum mają alergię na ten kanał, więc zalecam ostrożność :)
Dzień dobry, w słowach wstępu chciałbym się przywitać i napisać kilka słów o mojej przygodzie z akwarystyką. Wspomnianym hobby zajmuję się od wielu lat, zawsze miałem w posiadaniu większe lub mniejsze...
Witam
W moim baniaku 200x60x70 pływają skalary 10szt, kiryski panda 9szt, 50 szt. zwinników czerwonoustych oraz kilka loricardii. Z roślin mam w skupiska vallisneria gigantea oraz nurzaniec prosty ora...
Cześć,
Znalazłem wczoraj taki ciekawy mierniki parametrów coś ciekawego na portalu crowdfundingowym PolakPotrafi:
https://polakpotrafi.pl/projekt/spektrofotometr-aqua-czyli-jak-szybko-zbada...
Witajcie . Proszę o pomoc odnośnie nawożenia.
Woda nie jest zbyt klarowna a tempo wzrostu roślin coś spadło. Ponadto często muszę usuwać bardzo małe skupiska sinic w rogu między szybą a Monte Carlo.
...
Witam. Na wstępie opisze akwarium którego dotyczy temat.
Wymiary: 80x40x40
Oświetlenie: Lampa Odyssea 4x24w.(obecnie świecone 2x24w ze względu na brak co2 i nawozenia) Świece 9h.
Filtracja: Aquael UNI...
Witam. Mam problem w ustawieniu nawożenia w akwarium 200l. 100 cm x 40 cm x 50 cm
Akwarium jest założone na ziemi ogrodowej z kulkami GT Akwarium sobie działa już od 1 miesiąca
Przyrost jest zauważaln...
Witam, w załączniku przedstawiam zdjęcie akwarium oraz aktualne wyniki badań parametrów zbiornika.
Dane zbiornika:
200l 100x40x50
Podłoże aktywne Black Earth
Oświetlenie 96W led (S.Czacha) świt-zmier...
Witam serdecznie.
Przeszukując internet i kolejne fora akwarystyczne w poszukiwaniu upragnionej odpowiedzi na odwieczne pytanie "ILE NAWOZIĆ I JAK CZĘSTO ABY NIE ZACHWIAĆ W AKWARIUM STOSUNKÓW NPK...
Witam akwarium 50l obsada pół roku temu 20 gupików 0,5cm i 10 zbrojników 1,5cm nie wiem ile teraz jest mogę zredukować jak coś mam inne akwaria. Proszę o porady jeśli chodzi o nawożenie podaję azot zw...
|
|