|
|
No to i moj "maluszek" :)
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
W duzym mam obecnie delikatne problemy glonowe, wiec pokaze maluszka,
z naprawionym tlem. Spienione PCV sprawdza sie b.dobrze.
Acha - zapomnialem dodac ze 2 tyg. wstecz maluch tez byl opanowany przez
te "z piekla rodem - oedogonium"
Pozdrawiam
Waldeusz
-
Waldeusz
●
Waldeusz napisał(a):W duzym mam obecnie delikatne problemy glonowe, wiec pokaze maluszka, z naprawionym tlem. Spienione PCV sprawdza sie b.dobrze.
Witam
Bardzo ładny maluszek ,podoba mi się mech jawajski szczególnie (ostatnio coś mnie wzieło na mchy  )
Na pewno bedzie się prezentował lepiej jak się wyloni za mchu Limnophila aromatica.
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Ładny. A czy to wąskie z prawej strony to krynia rzemieniolistna? Ona wszak dłuuuga rośnie  .
-

Tomasz Bauer.
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Warszawa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tomasz Bauer. napisał(a):Ładny. A czy to wąskie z prawej strony to krynia rzemieniolistna? Ona wszak dłuuuga rośnie  .
Tak - dokladnie.
U mnie w duzym akwa osiagala dlugosc lisci ok 70cm.
Pewnie wroci do duzego zbiornika, znajde dla niej miejsce.
Mam ja od ok. 3 lat - niestety nie doczekalem sie zadnego potomstwa
Pozdrawiam
Waldeusz
-
Waldeusz
●
maluszek ale za to jaki śliczny 
-

kicia
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Bardzo ładne akwarium !
Co to za czerwona, pojedyncza roślina po prawo z przodu akwarium ? Czy ona rośnie już od dłuższego czasu czy tylko na próbę została wsadzona bo w moim akwarium ( 60 l, także 0,5 W na l ) żadna czerwona roślina sobie nie radziła ?
Pozdrawiam
Dziad Borowy
-
Dziad Borowy
●
Dziad Borowy napisał(a):Bardzo ładne akwarium ! Co to za czerwona, pojedyncza roślina po prawo z przodu akwarium ? Czy ona rośnie już od dłuższego czasu czy tylko na próbę została wsadzona bo w moim akwarium ( 60 l, także 0,5 W na l ) żadna czerwona roślina sobie nie radziła ?
To rotala macrandra - fakt, jest tam od niedawna i normalnie nie mam jej w tym zbiorniku
(wsadzilem zagloniona zobaczyc co bedzie - glony padly, reszte wyczyscily molinezje)
Ale powiem tak - przez jakis czas mialem w nim rotale macrandre narrow i radzila sobie, nie byla zbyt intensywnie wybarwiona i miala dluzsze miedzywezla, ale rosla.
Pozdrawiam
Waldeusz
-
Waldeusz
●
Dziad Borowy napisał(a):Bardzo ładne akwarium !
Co to za czerwona, pojedyncza roślina po prawo z przodu akwarium ? Czy ona rośnie już od dłuższego czasu czy tylko na próbę została wsadzona bo w moim akwarium ( 60 l, także 0,5 W na l ) żadna czerwona roślina sobie nie radziła
Zrobilem dzis przycinke w malym, a przy okazji mozesz zobaczyc jak po tych kilku dniach wyglada odrost rotali macrandry przy takim slabym swiete. Jak porównasz zobaczysz ze urosla, ale odrost jest delikatniej (mniej intensywnie) wybarwiony - dolne liscie sa zniszczone gdyz byly zajete przez glony - teraz nie ma po nich nawet sladu.
Na koniec fotka malucha po przycince - jak widac z tylu wylonila sie juz aromatika - jeszcze tylko musi lekko przyczerwieniec  ale to nastapi przy tym oswietleniu jak podejdzie blizej lustra wody.
Pozdrawiam
Waldeusz
-
Waldeusz
●
Witam
Ładny baniaczek, chciałbym zobaczyć również większy. Fajnie mieć przynajmniej dwa zbiorniki, zawsze można coś przerzucić, jak nie pasuje w większym itd. Sam zaczynam o tym powoli myslec.
W jaki sposób zwalczyłeś o oedogonium w małym akwa i jakie masz problemy w dużym?
-

Be-Pio
●
- Ranga: Najlepszy Aquadesigner 2015
- Miasto: Lublin
Rzeczywiście rośnie ! Może napisz coś więcej o zbiorniku: filtracja, nawożenie, podłoże...
-
Dziad Borowy
●
Dziad Borowy napisał(a):Rzeczywiście rośnie ! Może napisz coś więcej o zbiorniku: filtracja, nawożenie, podłoże...
A co tu pisac
Filtracja to przyduszony AC150,
wypelnienie 2 stand. gabki, na wlocie prefiltr z gestej gabki.
Podloze - zwykly zwirek kwarcowy dosc drobny.
Nawozenie troche nietypowe - RO + micro + hydro
Przy podmianie 50% tydz. podaje 2ml macro,
co 2 dni 0,5 ml PMDD ktore mi zostalo z wczesniejszego okresu.
CO2 z butli - dyfuzor spiralny
NO3/PO4 - niewykrywalne, Ph dawno nie mierzylem;
KH/GH bedzie pewnie kolo 4, temp 26-28
(dogrzewaja swetlowki - 15W aquarele + 15W TLD950 / na elektronice z kompaktow)
Obsada to 4 apistogramma i 4 mlode molinezje + 2 amano
jak nie zezreja ikry to moze byc wiecej bo sie wczoraj ramirezy tarly
Pozdrawiam
Waldeusz
-
Waldeusz
●
A w filtrze są same gąbki ? Podłoża jakoś specjalnie nie przygotowywałeś (sam żwir)?
-
Dziad Borowy
●
Dziad Borowy napisał(a):A w filtrze są same gąbki ? Podłoża jakoś specjalnie nie przygotowywałeś (sam żwir)?
Tak jak napisalem - sam drobny zwirek.
Tylko gabki - wogole sie zastanawiam
czy nie pokusic sie o wylaczenie tego filtra
Przy tej obsadzie baniaczek powinien dac rade
tyle ze akurat wczoraj wytarly mi sie ramirezy ...
to jest akwa "eksperymentalne"  czasem kwarantannowe,
wiec wszystkie chwyty dozwolone
Pozdrawiam
Waldeusz
-
Waldeusz
●
Powiązane tematy
449077798_884042623758857_3499463668904289281_n.jpg
Foto z profilu Chihiros, autor aranżacji: @aquascapecwb
Jak widać z kaskadą można pociągnąć całkiem zgrabnego mini roślinniaka :)
Może kogoś zai...
Witam
Chciałem zasięgnąć waszej opinii na temat układu kamieni i korzenia w akwarium oraz poradzić się jakich roślin użyć do obsadzenia baniaka. Bije się z dwoma wariantami. Pierwszy posadzić tylko t...
IMG_8298.jpg
Witam wszystkich serdecznie,
Chciałbym zaprezentować krótką relację z budowy od początku nietypowego zespołu zbiorników, tworzących z założenia kompletny mały ekosystem. Całość odrobin...
Witam.
Chciałem wam przedstawić jak wygląda mój ogródek pod lasem - nazywam to miejsce górką gdzie wpada dużo słońca przez cały dzień. Nie ma tam drzew, ani kamieni, taka łączka z mchów.
Z najładniej...
Image1552835351.988972.jpg Image1552835365.006181.jpg Image1552835378.147501.jpg Image1552835392.754279.jpg Image1552835406.077563.jpg Image1552835419.267562.jpg
Przymierzam się do wzięcia udziału pierwszy raz w IAPLC i innych konkursach. Co z tego wyjdzie zobaczymy.
IMG_0003.JPG
1500052863598.jpg
Wysłane z LG-M250 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Tanganika160l
podłoże żwir
filtracja unimax professional 250
ryby
księżniczka piękna
Altolamprologus Calvus
roślinne 200l
roślin na razie mało ale przybędzie
ryby mix jak na razie ale to sie...
Witam chialem wam pokazac moj pierwszy Baniak 250l
Oczywiscie przyjmne wszytkie komentarze pozytywnie ,bo dopiero zaczynal ta wspaniłą przygode i prosze o rade co bym mogł jescze zmienic
Zbiornik ...
|
|