Moje akwa - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Moje akwa

Liczba wyświetleń: 4640·Odpowiedzi: 11
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.

10 lut 2005, 13:39 Moje akwa  (#1)  

czy uda mi sie coś z tego zrobić???
Ostatnio edytowano 10 lut 2005, 13:56 przez Ravałek, łącznie edytowano 1 raz

Ravałek

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

10 lut 2005, 13:51   (#2)  

Moim skromnym zdaniem twoje akwarium wygląda dobrze, tylko powinieneś zmienić tlo na niebieskie albo czarne i włożyć je do akwa (zdecydowanie tło foliowe wygląda lepiej w akwarium) i posadzic trochę więcej wysokich roślin w środkowej części zbiornika ...

Richy

Dziad Borowy

10 lut 2005, 15:53   (#3)  

Witam,

IMHO akwarium nie prezentuje się dobrze.
Pierwsze co bym zmienił to tło.
Drugie to rośliny: powinny być drobniejsze, brakuje trawnika, punktu centralnego, zgranej aranżacji.

Te obecne wyglądają na zdrowe, a to już krok do przodu.

Podaj więcej szczegółów: oświetlenie, nawożenie, filtracja itp.

Pozdrawiam
Dziad Borowy

Dziad Borowy

10 lut 2005, 16:20   (#4)  

A co ty tak szukasz tego punktu centralnego w każdej kompozycji ?
IMHO dobrze zaaranżowana kompozycja wcale nie musi posiadać punktu centralnego, może mieć jeden, a może mieć i 10 najważniejsze, żeby była przemyślana, zaaranżowana z głową i bliska naturalnemu pięknu przyrody. Radziłbym do niektórych artykułów nie podchodzić zbyt dosłownie ,albo uważniej wpatrywać się w kompozycje.
Bez obrazy ale takie jest moje zdanie i według mnie nie można się kierować jakimś artykułem czy książką najważniejsze są nasze własne odczucia i pomysły.

Pozdrawiam

Spiki

10 lut 2005, 18:05   (#5)  

no ja wiem że trzeba jeszcze kilka rzeczy pozmieniać. Te akwa ma dopiero 3 miesiące. Ale chyba jestem na dobrej dorodze do akwa roślinnego?? Ja te akwa nawoze CO2 z butli. A co do filtra to mam wew sprzydał by sie nowy. Nawoze rowniez akwa nawozami z tropicala i z tetry akwaplant.
A parametry wody mam takie:
NO3- 0
PO4- 0
PH- 6,8
TWW- 9
Two- 21
czy coś w tym pozmieniać??
A co do nawozów to jakiu uzywać??

Ravałek

Paweł Warszawa

10 lut 2005, 23:37   (#6)  

Bardzo fajne akwarium. Możesz dokupić jeszcze jakieś tanie nadwódki np. H. thailand. do tego Limnofilię aquaticę i coś na powierzchnię np. wgłebkę i paproć - Ceratopteris cornuta. Wywal tylko te kolorowe kamyczki - pomarańczowe, niebieskie. A co do kwestii nawożenia, zmiany parametrów. Zmienia się jeśli coś jest nie tak, rosną glony itd. W Twoim akwarium nie widać glonów, więc nie ma sensu zmieniać.
PS. Bardzo dobre są nawozy JBL'a - Ferropol, Ferrotabs. Droższe od nawozów Tropicala ale też i lepsze, wydajniejsze.

Paweł
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

Dziad Borowy

11 lut 2005, 12:59   (#7)  

IMHO bardzo dobre nawozy produkuje firma Aqua Art. Odkąd zacząłem ich używać wygląd roślin uległ poprawie na lepsze. Oto link: http://www.aqua-art.pl/

Dziad Borowy

Dziad Borowy

11 lut 2005, 13:10   (#8)  

A parametry wody mam takie:
NO3- 0
PO4- 0
PH- 6,8
TWW- 9
Two- 21

NO3 i PO4 na poziomie zero ?to chyba nie wróży nic dobrego....uzupełnij te pierwiastki bo możesz doczekac sie najazdu glonów :!:

kicia
Ranga: Zainteresowany tematem

11 lut 2005, 14:26   (#9)  

No co do NO3 i PO4 to są podzielone zdania jedni mówią że ma być troche inni mówią że niema być :?: :wink:

Ravałek

12 lut 2005, 02:06   (#10)  

kicia napisał(a):NO3 i PO4 na poziomie zero ?to chyba nie wróży nic dobrego....uzupełnij te pierwiastki bo możesz doczekac sie najazdu glonów :!:

Moim zdaniem to mit.
Stosujac od dluzszego czasu nawozy Bartka Lipczynskiego rozliny rosna dobrze przy zerowych poziomach NO3 i PO4.
Trzeba poprostu trafic w punkt jesli chodzi o ilosc podawanego nawozu, a to jest sprawa indywidualna kazdego zbiornika.
Na poczatku stosowania w/w nawozow walczylem aby doprowadzic do rozsadnych poziomow NO3 i PO4, zawsze wychodzila z tego katastrofa, a to glony, a to spalone stozki wzrostu itp.
Recepta bylo schowanie testow gleboko do szuflady i obserwowanie roslin.

Andrzej.B

Piotr Baszucki

12 lut 2005, 06:56   (#11)  

Zgadzam się z tobą Andrzeju ,że najważniejsze to obserwacja a ze swej strony dodałbym że również spokój i niewykonywanie gwałtownych zmian,to one mogą powodować kłopoty.A co do testów to wcale nie powiedziane że jeżeli test pokazuje 0 to faktycznie tak jest.Jeżeli wszystko "działa" prawidłowo to rośliny wychwytują azot i fosfor bardzo szybko i nasze testy ........ do kosza. A co do nawozów to sam na własnej ...nie na roślin skórze przekonałem się że przesadzenie z nawożeniem jest 100 razy gorsze od nienawożenia.
Trzeba poprostu trafic w punkt jesli chodzi o ilosc podawanego nawozu

To jest chyba najważniejsze zdanie.

Piotr Baszucki

12 lut 2005, 08:23   (#12)  

A jeśli chodzi o zakwit wody bo mam aktualnie :cry: ale już schodzi :P przyczyną zakwitu było dodanie 2 świetlówek. Ile świetlówek potrzeba na 112l akwa (mam 4x18) i jakie świetlówki polecacie. Bo mam jedną z sery power glo, 2x Philips Tld 1000 lumenów i czwarta to zwykła leci czy jakoś tak :D

Ravałek

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Krok po kroku akwa 60P film (j.angielski)

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1308
Cześć Poniżej film z założenia krok po kroku 60P akwarium.
20231213_192622.jpg

Moje 60l

Michał83krk w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1603
Moje 60 l pozdrawiam
70l.jpg

Nowe akwa 70L - rozterki przed startem.

antipathiQue w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 172 · Wyświetlenia: 62554
Witam Wszystkich serdecznie, Jak do tej pory byłem biernym użytkownikiem forum, zazwyczaj czytałem i starałem się jak najwięcej nauczyć. Przyszła pora by to zmienić i zacząć być aktywnym użytkownikie...
1489081922770.jpeg

Moje drugie akwarium - kostka krewetkarium

akwaneon w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2356
Witam! To moje drugie akwarium. Mniejsze... Większe ma 50 l Zalane 7.03.2017 całkowicie wodą ze starego akwa, więc woda kryształ. Uznalem także, że skoro woda 100 % gotowa...to wrzuce zwierzątka [SM...

Odmulanie zarsonietego dna akwa...

Marcini1987 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 61 · Wyświetlenia: 52819
witam. Zawsze mnie zastanawialo jak dbac o czystosc w tak pieknie porosnietych roslinami akwariach jakie niektorzy posiadaja....ja w swoim akwarium gdzie roslin nie mam za duzo odmulam dno co tydzien ...

Moje mini paludarium i Wabi-kusa

ArturI w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 6255
DSC08051.jpg Chciałem pokazac swoje dwa mini zbiorniczki, może komuś się spodobają albo zainspirują bo takie kompozycje są w zasięgu każdego z nas ;) 1. Mcharium w emersie w kostce aquael shrimp 30x3...

Akwa-vivarium Glossy 100cm

ArturI w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 18839
Witam, swój poprzedni zbiornik sprzedałem [https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/wabi-kusa/akwa-vivarium-45x45x60cm-68173.html?p=512568#p512568] Może wypłynie u innego użytkownika ;) Na ...

Akwa-Vivarium 45x45x60cm

ArturI w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 31 · Wyświetlenia: 45841
Poprzedni projekt spotkał się z przychylną opinią więc pokażę jeszcze jeden. Wprawdzie ten jeszcze czeka na komplet roślin - dzbaneczniki oraz heliamfory, ale myślę, że już można go prezentować. Terr...

Moje akwa ;]

sliva w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 10165
C haos i proste rosliny, czyli moja najbardziej leniwa "kompozycja" ;) oto i ona: http://www.jp2doc.org/akwa/akwa.jpg W yzywanie sie jest mile widziane :] pozdro, tomek

Małe, ciemne akwa - jakie rośliny?

violinka w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2992
Hej. Baniak 25l od Aquael z ich pokrywą i oświetleniem led 6W. Mam z 10 kulek gałęzatek od 3 miechów i dają radę, urosły cholernie. Rogatek na próbę też jako tako. Jakie rośliny polecacie do takieg...

Statystyki

Ten temat przegląda 386 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571610
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 386 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.