Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
czy uda mi sie coś z tego zrobić???
Ostatnio edytowano 10 lut 2005, 13:56 przez Ravałek, łącznie edytowano 1 raz
-
Ravałek
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Moim skromnym zdaniem twoje akwarium wygląda dobrze, tylko powinieneś zmienić tlo na niebieskie albo czarne i włożyć je do akwa (zdecydowanie tło foliowe wygląda lepiej w akwarium) i posadzic trochę więcej wysokich roślin w środkowej części zbiornika ...
-
Richy
●
Witam,
IMHO akwarium nie prezentuje się dobrze.
Pierwsze co bym zmienił to tło.
Drugie to rośliny: powinny być drobniejsze, brakuje trawnika, punktu centralnego, zgranej aranżacji.
Te obecne wyglądają na zdrowe, a to już krok do przodu.
Podaj więcej szczegółów: oświetlenie, nawożenie, filtracja itp.
Pozdrawiam
Dziad Borowy
-
Dziad Borowy
●
A co ty tak szukasz tego punktu centralnego w każdej kompozycji ?
IMHO dobrze zaaranżowana kompozycja wcale nie musi posiadać punktu centralnego, może mieć jeden, a może mieć i 10 najważniejsze, żeby była przemyślana, zaaranżowana z głową i bliska naturalnemu pięknu przyrody. Radziłbym do niektórych artykułów nie podchodzić zbyt dosłownie ,albo uważniej wpatrywać się w kompozycje.
Bez obrazy ale takie jest moje zdanie i według mnie nie można się kierować jakimś artykułem czy książką najważniejsze są nasze własne odczucia i pomysły.
Pozdrawiam
-
Spiki
●
no ja wiem że trzeba jeszcze kilka rzeczy pozmieniać. Te akwa ma dopiero 3 miesiące. Ale chyba jestem na dobrej dorodze do akwa roślinnego?? Ja te akwa nawoze CO2 z butli. A co do filtra to mam wew sprzydał by sie nowy. Nawoze rowniez akwa nawozami z tropicala i z tetry akwaplant.
A parametry wody mam takie:
NO3- 0
PO4- 0
PH- 6,8
TWW- 9
Two- 21
czy coś w tym pozmieniać??
A co do nawozów to jakiu uzywać??
-
Ravałek
●
Bardzo fajne akwarium. Możesz dokupić jeszcze jakieś tanie nadwódki np. H. thailand. do tego Limnofilię aquaticę i coś na powierzchnię np. wgłebkę i paproć - Ceratopteris cornuta. Wywal tylko te kolorowe kamyczki - pomarańczowe, niebieskie. A co do kwestii nawożenia, zmiany parametrów. Zmienia się jeśli coś jest nie tak, rosną glony itd. W Twoim akwarium nie widać glonów, więc nie ma sensu zmieniać.
PS. Bardzo dobre są nawozy JBL'a - Ferropol, Ferrotabs. Droższe od nawozów Tropicala ale też i lepsze, wydajniejsze.
-

Paweł
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
IMHO bardzo dobre nawozy produkuje firma Aqua Art. Odkąd zacząłem ich używać wygląd roślin uległ poprawie na lepsze. Oto link: http://www.aqua-art.pl/
Dziad Borowy
-
Dziad Borowy
●
A parametry wody mam takie: NO3- 0 PO4- 0 PH- 6,8 TWW- 9 Two- 21
NO3 i PO4 na poziomie zero ?to chyba nie wróży nic dobrego....uzupełnij te pierwiastki bo możesz doczekac sie najazdu glonów 
-

kicia
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
No co do NO3 i PO4 to są podzielone zdania jedni mówią że ma być troche inni mówią że niema być 
-
Ravałek
●
kicia napisał(a):NO3 i PO4 na poziomie zero ?to chyba nie wróży nic dobrego....uzupełnij te pierwiastki bo możesz doczekac sie najazdu glonów 
Moim zdaniem to mit.
Stosujac od dluzszego czasu nawozy Bartka Lipczynskiego rozliny rosna dobrze przy zerowych poziomach NO3 i PO4.
Trzeba poprostu trafic w punkt jesli chodzi o ilosc podawanego nawozu, a to jest sprawa indywidualna kazdego zbiornika.
Na poczatku stosowania w/w nawozow walczylem aby doprowadzic do rozsadnych poziomow NO3 i PO4, zawsze wychodzila z tego katastrofa, a to glony, a to spalone stozki wzrostu itp.
Recepta bylo schowanie testow gleboko do szuflady i obserwowanie roslin.
-
Andrzej.B
●
Zgadzam się z tobą Andrzeju ,że najważniejsze to obserwacja a ze swej strony dodałbym że również spokój i niewykonywanie gwałtownych zmian,to one mogą powodować kłopoty.A co do testów to wcale nie powiedziane że jeżeli test pokazuje 0 to faktycznie tak jest.Jeżeli wszystko "działa" prawidłowo to rośliny wychwytują azot i fosfor bardzo szybko i nasze testy ........ do kosza. A co do nawozów to sam na własnej ...nie na roślin skórze przekonałem się że przesadzenie z nawożeniem jest 100 razy gorsze od nienawożenia.
Trzeba poprostu trafic w punkt jesli chodzi o ilosc podawanego nawozu
To jest chyba najważniejsze zdanie.
-
Piotr Baszucki
●
A jeśli chodzi o zakwit wody bo mam aktualnie  ale już schodzi  przyczyną zakwitu było dodanie 2 świetlówek. Ile świetlówek potrzeba na 112l akwa (mam 4x18) i jakie świetlówki polecacie. Bo mam jedną z sery power glo, 2x Philips Tld 1000 lumenów i czwarta to zwykła leci czy jakoś tak 
-
Ravałek
●
Powiązane tematy
Cześć
Poniżej film z założenia krok po kroku 60P akwarium.
Witam Wszystkich serdecznie,
Jak do tej pory byłem biernym użytkownikiem forum, zazwyczaj czytałem i starałem się jak najwięcej nauczyć. Przyszła pora by to zmienić i zacząć być aktywnym użytkownikie...
Witam!
To moje drugie akwarium.
Mniejsze...
Większe ma 50 l
Zalane 7.03.2017 całkowicie wodą ze starego akwa, więc woda kryształ.
Uznalem także, że skoro woda 100 % gotowa...to wrzuce zwierzątka [SM...
witam. Zawsze mnie zastanawialo jak dbac o czystosc w tak pieknie porosnietych roslinami akwariach jakie niektorzy posiadaja....ja w swoim akwarium gdzie roslin nie mam za duzo odmulam dno co tydzien ...
DSC08051.jpg Chciałem pokazac swoje dwa mini zbiorniczki, może komuś się spodobają albo zainspirują bo takie kompozycje są w zasięgu każdego z nas ;)
1. Mcharium w emersie w kostce aquael shrimp 30x3...
Witam,
swój poprzedni zbiornik sprzedałem
[https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/wabi-kusa/akwa-vivarium-45x45x60cm-68173.html?p=512568#p512568]
Może wypłynie u innego użytkownika ;)
Na ...
Poprzedni projekt spotkał się z przychylną opinią więc pokażę jeszcze jeden.
Wprawdzie ten jeszcze czeka na komplet roślin - dzbaneczniki oraz heliamfory, ale myślę, że już można go prezentować.
Terr...
C haos i proste rosliny, czyli moja najbardziej leniwa "kompozycja" ;)
oto i ona:
http://www.jp2doc.org/akwa/akwa.jpg
W yzywanie sie jest mile widziane :]
pozdro,
tomek
Hej.
Baniak 25l od Aquael z ich pokrywą i oświetleniem led 6W.
Mam z 10 kulek gałęzatek od 3 miechów i dają radę, urosły cholernie. Rogatek na próbę też jako tako.
Jakie rośliny polecacie do takieg...
|
|