Cześć wszystkim pozytywnie zakręconym.
Do dziś w zbiorniku 150x50x52,5 miałem imponujące stado T.moori. Zachwycony pięknem zieleni Waszych akwa pozazdrościłem i .....T.moori już nie ma.
Ostatnio pytałem o
rodzaj oświetlenia do holendra. Bardzo pomogły mi Wasze posty. Wybrałem T5. Będzie to 4x TL5 Philipsa każda po 80W (wychodzi 0,82W/l) i 6500 lm (wychodzi 66,66 lm/l). Po przeczytaniu postów na temat ilości światła w akwa , myślę że to wystarczy nawet dla wymagających roślin jak np,
Glossostigma elatinoides czy Eusteralis stellata(jeszcze tylko nie wiem gdzie je dostać

). Jeśli się mylę to poprawcie mnie proszę. Problem w tym że świetlówki T5 długości 1449 widziałem w e-sklepie tylko o barwie 840 (6500 lm). Pytanie brzmi : czy widmo tej świetlówki jest wystarczające dla roślin? Podzielcie się swoimi doświadczeniami lub teorią chociaż, bo dopiero po Waszych wypowiedziach zamówię wszystko co trzeba. WIELKIE dzięki
Artur.
45x45x45. Oświetlenie 30W LED. Woda RO DI. CO2 z butli. Kamienno-korzenno-roślinne.
390 l bruto150x52,5x50,roślinne.Oświetlenie 3x80W T5.Nawozy Aqua Art,Co2 z butli.Woda z RO.
Krewetki(około 200szt),Otocinclus affinis(4szt)Crossohelius siamensis(5szt)Rineloricaria lanceolata(2szt).Ancistrus dolihopterus (8 szt)