Setup - Forum roslinyakwariowe.pl P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Setup

Liczba wyświetleń: 15019·Odpowiedzi: 36
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Grzegorz Guzik Kraków

05 lut 2005, 11:24 Setup  (#1)  

Polecam watek
http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... php?t=3509
jak pan Art Giacosa urzadza akwarium w stylu Nature- pouczajace.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

08 lut 2005, 09:35 Re: Setup  (#2)  

Grzegorz Guzik napisał(a):jak pan Art Giacosa urzadza akwarium w stylu Nature- pouczajace.

To jest setup Jefa senske.To tak tylko dla scislosci. Mam nadzieje ze sie nie obrazi tworca postu ze poprawiam;)

Pozdrawiam
Radek Wątorski

zeebo23

rybal Olsztyn

08 lut 2005, 13:33   (#3)  

Super pokaz! Zwrócicie uwagę na szczególną dbałość przy przygotowywaniu podłoża. Wydaje mi się, ze sprawa podłoża jest traktowana przez wielu hodowców roślin trochę po macoszemu, co wydaje mi się poważnym błędem. Więcej znajdziemy artykułów na temat nazwożenia do wody niż do podłoża.
Czeka mnie przymusowy restart akwa w pracy (remont), więc będzie dobra okazja do przetestowania nowego podłoża:

Granulat torfowy – dostępny bezproblemowo.
Bacter 100 – nie wiem czy są odpowiedniki na naszym rynku. Być może Bactozym będzie dobry- zawiera szczepy bakterii i enzymy.
Clear Super – ???? – może to zwykły węgiel aktywowany??
Toumaline BC – ciekawy produkt. Zawiera m.in. aluminium i lit, których prawdopodobnie brak jest w nawozach krajowych i chałupniczo wytwarzanych.
Penac P – katalizator enzymatyczny na bazie MgCO3(98%) lub na bazie melasy ?!
ADA AQUA SOIL „Amazonia”- to już chyba kwestia gustu i upodobań. Zwykły żwir będzie odpowiedni.
Sądząc po dodatkach, najważniejszą sprawą w podłożu jest jego aktywność biologiczna!!
Pozdr.
Tomek

rybal
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Olsztyn

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

08 lut 2005, 14:22   (#4)  

Czy ktoś oglądał ceny produktów ADA oferowanych przez Jeffa Senske na stronie jego firmy?

HORRORIUSZ nawet jak na realia USA.
Np ceny szklanych rureczek z serii Lily - do 130$ za samą rureczke wlotową!!! 40 $ za Drop Checker!!! Panie sliva z miasta co Rzym sie nazywa co pan na to?

dla zainteresowanych horrorem:

http://www.aquariumdesigngroup.com/index.php?option=com_wrapper&wrap=ShopADG

pozdrawiam
przemd

PS.Osobom o nieuregulowanej gospodarce wodnej nie polecam wizyty

:twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

przemd

08 lut 2005, 14:33   (#5)  

Moim faworytem są nożyczki za 100 dolców
http://www.aquariumdesigngroup.com/inde ... ap=ShopADG

Nessos-Przemyslaw Ziolek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław

Norbert Sabat Deep In Underground

08 lut 2005, 14:36   (#6)  

rybal napisał(a):Bacter 100 – nie wiem czy są odpowiedniki na naszym rynku. Być może Bactozym będzie dobry- zawiera szczepy bakterii i enzymy.

Ja dałem na dno warstwę floranu i zakropiłem wszystko Sera Nitrivec :lol: ale przy starcie kolejnego baniaka spróbuję czegoś innego.

przemd napisał(a):Czy ktoś oglądał ceny produktów ADA oferowanych przez Jeffa Senske na stronie jego firmy?

Np ceny szklanych rureczek z serii Lily - do 130$ za samą rureczke wlotową!!! 40 $ za Drop Checker!!! Panie sliva z miasta co Rzym sie nazywa co pan na to?

Powiedziałbym, że cena standardowa jak na produkty ADA :wink: . Szklane rurki w Niemczech kosztują coś koło 100Euro, podłoże Amazonia 9l około 25Euro (obecnie podobno już nie ma i jest dostępna tylko we Włoszech za ponad 30Euro).
Zobacz sobie ile kosztują filtry zewnętrzne ADA.... :P
Pozdrawiam, Norbert

Norbert Sabat

Miasto: Deep In Underground

sliva rzym/tarnow

08 lut 2005, 14:45   (#7)  

przemd napisał(a):

no i powim ci, ze jest owiele taniej niz w sklepie gdzie sie zaopatruje, chociaz pewnie tak jak w aquagoods.com doliczajac podatek, wychodzi na to samo...

pozdro,
tomek

sliva
Ranga: Poznaje temat

Miasto: rzym/tarnow

Grzegorz Guzik Kraków

08 lut 2005, 17:13   (#8)  

Jesli chodzi o rurki wylotowe, to powiem tyle: taka ruraka jest cholernie trudna do zrobienia. Probowalem kiedys takie cos zamawiac u szklarza, ktory dmucha szklo laboratoryjne i ... kiszka. Nie wiem jak japączki to robia., wiec tu mnie cena nie dziwi akurat
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik

08 lut 2005, 17:19   (#9)  

A próbowałes w jakiejś prywatnej hucie szkła. Powstaje ich coraz więcej i być może któraś by się tego podjęłą

Nessos-Przemyslaw Ziolek

Grzegorz Guzik Kraków

08 lut 2005, 18:27   (#10)  

Pomysl niezly- trzeba bedzie sprobowac.
PS. A co do ceny norzyczek, to wwcale nie sa takie strasznie drogie- zamowienie nozyczek chirurgicznych-preparacyjnych powyzej 30 cm (a takie juz sa tylko na zamowienie) wyniesie, o ile pamietam, niewiele taniej
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik

Marcin Peczek Łódź

08 lut 2005, 19:33   (#11)  

Grzegorz Guzik napisał(a):Pomysl niezly- trzeba bedzie sprobowac.
PS. A co do ceny norzyczek, to wwcale nie sa takie strasznie drogie- zamowienie nozyczek chirurgicznych-preparacyjnych powyzej 30 cm (a takie juz sa tylko na zamowienie) wyniesie, o ile pamietam, niewiele taniej

Grzegorz, chcesz powiedzieć że takie nożyczki preparacyjne kosztują u nas 300zł :?
Pozdrawiam
Marcin Pęczek

Marcin Peczek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Łódź

Piotr Baszucki Nowa Ruda

08 lut 2005, 19:33   (#12)  

Grzegorzu pamietasz "pi razy oko" ile moga kosztowac?

p.s. zna ktos orientacyjne ceny "stanardowych" dlugosci nozyczek chirurgicznych? Moze macie jakies katalogi?
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Grzegorz Guzik Kraków

08 lut 2005, 20:13   (#13)  

Ja sie posluguje takimi ok 25cm dlugosci o lekko krzywych, okraglych koncach. Kupowalem trzy lata temu i nie pamietam, ale kosztowaly cos 50 PLN (z duuuuzym przyblizeniem). Podkreslam: dlugie sa na specjalne zamowienie i przez to znacznie drozsze
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik

sliva rzym/tarnow

08 lut 2005, 22:05   (#14)  

odwiedzielm dzisiaj sklep w ktorym sie zaopartuje;

no i heh nozyczki ada i to chyba sredniej wielkosci kosztuja 160e
drop 64e
najwiekszy dyfuzor - 160 czy 180 (juz nie pamietam)
step 34 za 500ml, 21e za 250ml
eca i green gain 34e
podloze amazonia, africa, malaya 9 litrow 35e; worek 3litry 16e
power sand special s - 30e za 2 litry i 77e za 6litrow

pamietam jeszcze czasy jak za step 500ml sie placilo 24e...
no coz te czasy sie skonczyly
wina...
hmm nie wiem czy sprzedawcow
maksymalnie moga 3 - 5e zarobic na produktach... bo za wiecej po prostu nikt im nie wezmie, chociaz dlalej uwazam ze za jakosc i ilosc sa konkurecyjen do innych

wina lezy po nieodpowiednim zazadzaniu ada europe... chociaz coraz bardziej mi sie wydaje ze juz nie ma adaeurope...
ktos che sie zabawic w sprowadzanie ada?
nie ma sprawy
sklep: najbardziej przyjazne zamowienie to 2,500e
i heh nie to ze sie konczy na tym, jak ci zabraknie jednego produktu i zamowisz tylto ten.. to trzenba nastepne 2,500 wylozyc, albo ten produkt bedzie kosztowal o 1/3 wiecej... kto to kupi?
zasady sprowadania z japonii
no coz start to minimum 50tys e.. a jak nie, to bawimy sie tak jak sie bawia obecni wlasciciele pseudo hurtowni ada w italii..
praktycznie zaden sklep nie ma pelnego asortymentu

osobiscie chcialem kupic walize z nazedziami (ada layout set) i nawet dzwonilem bezposrednio do fabryki (jak ktos ma ochote to numer 0081-256-72-6666) i nie wyszlo taniej za produkt jak biorac ze sklepu
po prostu nie oplaca sie placic za przesylke w malych ilosciach...
no oki... mozna sie pokusic i zamowic jakis nawoz - przesylka statkiem... ale to okolo pol roku? ja bym nie wytrzymal... a zarobek moze 5e

zostaja nam jeszcze sklepy internetoe na ktorych mozna kupic cos z ada... no ale to juz poza moja wiedza, nigdy sie nie bawilem, oprocz porownan na aquagoods, ktora chyba upadla razem a z adaeurope...

pozdro,
tomek

sliva
Ranga: Poznaje temat

Miasto: rzym/tarnow

Paweł Warszawa

08 lut 2005, 23:17   (#15)  

przemd napisał(a):Czy ktoś oglądał ceny produktów ADA oferowanych przez Jeffa Senske na stronie jego firmy?

dla zainteresowanych horrorem:

http://www.aquariumdesigngroup.com/index.php?option=com_wrapper&wrap=ShopADG

pozdrawiam
przemd

PS.Osobom o nieuregulowanej gospodarce wodnej nie polecam wizyty

:twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Taniocha, jak bym miał dostęp do produktów ADA w tych cenach to bym się nawet sekundy nie zastanawiał. W Europie Amazonia 9 l. kosztuje 35 EUR.

Paweł
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

09 lut 2005, 01:08   (#16)  

Grzegorz Guzik napisał(a):Ja sie posluguje takimi ok 25cm dlugosci o lekko krzywych, okraglych koncach. Kupowalem trzy lata temu i nie pamietam, ale kosztowaly cos 50 PLN (z duuuuzym przyblizeniem). Podkreslam: dlugie sa na specjalne zamowienie i przez to znacznie drozsze

Piotrze! Teraz nożyczki o takiej długości kosztują od 90 do 200 zł (np. http://www.chifa.pl/sklep_prod.htm?shop ... /&cr=/Co2/ i http://www.chifa.pl/sklep_prod.htm?shop ... /&cr=/Co2/), a najdłuższe jakie widziałem miały 27 cm, kosztowały 136 zł i były to nożyczki ginekologiczne (http://www.chifa.pl/sklep_prod.htm?shop ... /&cr=/Gi7/)

Nessos-Przemyslaw Ziolek

09 lut 2005, 07:33   (#17)  

Paweł napisał(a):Taniocha, jak bym miał dostęp do produktów ADA w tych cenach to bym się nawet sekundy nie zastanawiał. W Europie Amazonia 9 l. kosztuje 35 EUR.

Co do cen substratów zgadzam sie - są znośne, ale rureczki ze szkla za tyle forsy?

Grzegorzu - odgrzebalem ostatnio troche starego zlomu akwarystycznego i jest w tym fura podobnych kształtów: fajki do łowienia narybku, jakies antyczne odmulacze - pamietam ze kosztowalo to (dawno bo dawno) ale jakies grosze. Czy jest to takie trudne do wyprodukowania???

Co do nożyczek: ceny akcesorów o przeznaczeniu medycznym zawsze byli wysokie z uwagi na wysokie wymagania materiałowe i caly korowód atestów i norm koniecznych do spelnienia. Wiem że cześć forumowiczów podchodzi do tgo hobby baaaardzo poważnie i szanuje to, ale moim zdaniem to nie ta sama klasa sprzetu.

Pozdrawiam
przemd

przemd

Norbert Sabat Deep In Underground

09 lut 2005, 09:20   (#18)  

Hmm...ceny sprzętu medycznego z tej strony netowej jakieś strasznie wysokie...chyba płaci się ekstra za znaczek firmowy :lol: . Ja kupiłem poniższy zestaw penseta 30cm + nożyczki 18cm w sklepie z zaopatrzeniem medycznym na ul. Górczewskiej w wawie za około 45pln. Kupowałem je w kwietniu ale pamiętam, że pod koniec zeszłego roku cena się nie zmieniła. Zestaw ten spokojnie wystarcza do zbiorników o wysokości 50cm.
Pozdrawiam, Norbert

Norbert Sabat

Miasto: Deep In Underground

09 lut 2005, 10:29   (#19)  

A swoją drogą nasuwa się pytanie, zasygnalizowane zresztą przez przemda, czy konieczne są narzędzia chirurgiczne? Może można by je było zastąpić jakimiś innymi bardzo ostrymi? Problem rdzewienia można rozwiązać na przykład w zakładzie, który zajmuje się chromowaniem sprzętu. Koszt spory, ale sądzę że całościowa cena wraz z zakupem nożyczek ok. 30 cm nie przekroczy 150-200 zł...

Nessos-Przemyslaw Ziolek

09 lut 2005, 10:46   (#20)  

Ach te ceny ale moim zdaniem należy zwrócić uwagę na to że płacimy tyle za wygodę, wszystkie przycinki i rozsady można zrobić najzwyklejszymi na świecie nożyczkami i pęsetami. Jesli chodzi o rurki to faktycznie ważna jest estetyka i tu ada nie ma na razie sobie równych, ale nożyczki za 300zł to moim zdaniem już zboczenie, chyba że ktoś ma na tyle kaski, że czy zapłaci 30 czy 300 zł, nie robi mu różnicy.

labeo

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

Konkurs Aquascape Live Setup Contest JOFF 2016

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 6105
Konkurs z formułą na żywo: http://www.bebeja.com/galeri-aquascape-live-setup-contest-joff-2016/

ciekawy link - "Vivarium Setup by Vic Teo "

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4679
http://www.victri.net/tanks/vivarium_2005-06-20.html

Statystyki

Ten temat przegląda 272 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571007
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 272 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.