ilosc i jakosc swiatla - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

ilosc i jakosc swiatla

Liczba wyświetleń: 996·Odpowiedzi: 2
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.

03 lut 2005, 22:42 ilosc i jakosc swiatla  (#1)  

czy ktos moglby mi poradzic najlepszy wariant oswietleniowy
mam akwa 400L 130x60x50 z wyjsciem na 5 rur (jedno wyjscie chwili obecnej nie dziala ale juz niedlugo:)
jak na razie mam 3x Hagen aqua-glo40W, 1x sun-glo 40W i 1x Sylvania gro-lux 36W
dodatkowo zalozylem odblysnik w postaci blachy wyklejonej folia lustrzana ale moge juz powiedziec ze nie ma porownania do indywid odblaskow z rur pcv na kazda swietlowke
wiec jaka kompozycja swietlna i ile powinienem miec W w przypadku mojego akwa
sweitlowki znajduje sie ok 10cm nad lustrem wody
pzdr

kary

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Matrix Warszawa

06 lut 2005, 03:14   (#2)  

czyli lepiej czy gorzej bo nie bardzo zrozumialem

lepsze indywidualne czy po calosci odblaski ??

Matrix
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Warszawa

Dziad Borowy

06 lut 2005, 19:36   (#3)  

Witam,

Uważam, że 5 świetlówek po 40 W z odbłyśnikami z rur PCV w zupełności wystarczy.

Dziad Borowy

Dziad Borowy

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

Pytanie o ilość lumenów

Paulina 33 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3622
Witam. Czy 124lm/l to przesada? Wysłane z AMN-LX9 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

Umiejscowienie belki/swiatla LED (glebokosc)

Borys w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2819
Od dłuższego czasu (a w zasadzie od zawsze), mam problem z wybarwieniem roslin czerwonych. I kiedys na T5 i obecnie z LEDami. Kombinowalem juz sporo z nawozami, a ze probuje kazdy aspekt dobrze doprac...

Ilość diod kolorowych i ich rozłożenie

Mregal w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2714
Cześć, będę robił własną pokrywe LED do akwarium 90x45x45 roślinnego, a dokładnie dwie belki z profilu 16cm. Pytanie do Was o ledy kolorowe (bo że białe mają być na zmiane 6500 i 8500 to wiem). Są d...

Ilość diod Full Spectrum

Monte Pablo w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1541
Witam. Przykładam się do zrobienia belki power led 14W. Belka miałaby się składać z 14 diod. Myślałem nad kombinacją: -4x 6500K -4x 8500K -3x Royal blue -3x Deep Red Jak myślicie, lepiej mieszać czer...

Ilość światła w akwarium?

Starling w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1898
Witam, mam pytanie czy 10000-11000 Lux na dnie akwarium (55cm od lampy do substratu) jest wartością wystarczają dla roślin trawnikowych? Lampy LED 5730, Dzieki

Pomoc w doborze barwy światla

Przybek w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1119
Witam . Potrzebuje rady co do oswietlenia Posiadam zbiornik 450l ( 60cm wysoki )z duzą ilością roślin . Moje oświetlenie to : -sylvania grolux 8500K 54W x1szt -PLANT PRO 54W x2szt -freshwater pro 6600...

Czy szklo przepuszcza cale widmo swiatla świetlówki

szczupak649 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 735
Witam, mam pytanie , czy jeżeli mam swietlówke groulux umieszczoną nad szklanym wzmocnieniem akwarium to całe widmo światła dociera do roślin? Przez szybe sie nie opalimy, dlatego moje pytanie, boje s...

Jak zmniejszyć ilość swiatla

eskafal w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 762
Posiadam akwarium 205 l założone ok 4 miesięcy temu na torfie (przysypanym drobnym 1 mm żwirkiem). Od 1,5 miesiąca woda do podmian to 2/3 RO i 1/3 kranówka. CO2 z butli wysokociśnieniowej. Nawożenie m...

Ilość watów w belce, a rośliny.

hemingway w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 759
Witam, akwarium; standard 112l. Przegrzebałem już chyba wszystkie sklepy internetowe w poszukiwaniu belki idealnej. Są albo za długie, albo mając odpowiednią długość mają za mało Wat. Stąd pytanie, co...

Ilość procentowa diod czerwonych,niebieskich do białych

kafelek40 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1343
Witam, mam pytanie odnośnie power led, mianowicie jaki procent diod kolorowych powinien być do białych? Jest ciężko coś znaleźć na ten temat a widzę po ankiecie, że dużo osób ma ledy. Ja zrobiłem la...

Statystyki

Ten temat przegląda 246 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571606
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 246 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.