|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Czy mozna tego uzyc jako fosforu do akwarium?Mam problemy z dostaniem k2hpo4 i szukam innego dodatku fosforu.Czy ktos cos wie na ten temat ?Prosze o porade.
-
cheffe
●
Na pewno można zastosować KH2PO4 (diwodorofosforan potasu). Do dostania w sklepach POCH.
DarekO
-

DarekO
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Dzieki za wskazowke ale tam gdzie mieszkam nie ma sklepu POCH i nazywa sie to DIKALIUMPHOSPAT,i wlasnie dlatego pytam o jakis srodek zastepczy.
-
cheffe
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
To że na opakowaniu pisze P2O5 to wcale nie znaczy, że w nawozie jest ten związek. Znaczy to tylko, że w nawozie jest określony % P w przeliczeniu na P2O5. Ponadto przypuszczam, ze w nawozie znajduje wapń w dużej ilości. Nie wiem o jaki nawóz tu chodzi, ale stosowanie na dłuższą metę tego nawozu wydaje mi się ryzykowne.
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
 Może ja jakiś niedouczony jestem czy czegoś nie zrozumiałem ale wydaje mi się że P2O5 to tlenek fosforu (jakby to moja chemiczka powiedziała pięciotlenek dwufosforu) który w kontakcie z wodą tworzy H3PO4 - to tak jakbyś chciał dodać jonów PO43- poprzez lanie kwasy ortofosforowego...
-
Unnamed
●
Kwasu ortofosforowego można używać jako nawozu do akwarium (po rozcieńczeniu) i jest to dobre źródło fosforu (wielu akwarystów tak robi). P2O5 też można by było prawdopodobnie używać w akwarium. Problem jest w tym, że zawartość fosforu, potasu, magnezu w polskich nawozach nie podaje się w% P, K, i Mg, ale w przeliczeniu na tlenki tych pierwiastków, mimo że nawozy te nie zawierają tlenków. Nie jest to błąd, ani zła wola producenta, tylko tak się przyjęło od bardzo dawna (również w literaturze). % czystego pierwiastka musimy dopiero obliczyć. Moje podejrzenia co do wapnia nie wynikają tylko z nazwy "DIKALIUMPHOSPAT", ale przede wszystkim z faktu, że nawozy rolnicze i ogrodnicze fosforowe (np superfosfat) zawierają zbyt dużą ilość wapnia uniemożliwiającą nawożenie tymi nawozami akwarium. W nawożeniu ogródków i pól wapń jest często wskazany, ale w akwarium holendeskim wapń w tych nawozach zbyt szybko podniósłby nam twardość do kosmicznych wartości, a fosforu nadal by brakowało (wytrącanie się nierozpuszczalnych fosforanów wapnia)
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
acha  nie wiedziałem że na opakowaniach podaje się jako tlenki 
-
Unnamed
●
Powiązane tematy
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?
Witam
Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...
Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...
Witam
Mam świeżo co założony po restarcie zbiornik. Dzisiaj ma on dokładnie tydzień. Mam pytanie. Czy powinienem albo bardziej czy moge już podmienić 25% wody czy poczekać aż całkowicie dojrzeje? Nie...
|
|