planta gainer micro+macro? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

planta gainer micro+macro?

Liczba wyświetleń: 3853·Odpowiedzi: 13
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

01 lut 2005, 20:12 planta gainer micro+macro?  (#1)  

Witam.
Pytanie brzmi, jakie nawozy stosować w akwarium mam micro i co do niego dodać?
Czy Ferro+ można dodawać raz w tygodniu przy podmianie wody? Jeśli tak to ile?
Myśle tez nad zakupieniem Macro czy ta jest konieczne?
Woda w akwarium nie jest z filtra RO wiec ma twardość ogólną ok 15. ph 6.8 Dodaje CO2 z butli wysokociśnieniowej. Za wszystkie odpowiedzi dziękuje.

kuba

apollooo Ostrzeszów (Wielkopolska )

01 lut 2005, 20:14   (#2)  

o ile sie nie myle micro stosuje sie do wody z ro

apollooo
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Ostrzeszów (Wielkopolska )

01 lut 2005, 20:50   (#3)  

Dokładnie! Micro jest przeznaczony do uzdatniania wody po RO.
Jeśli chcesz dodać to już raczej PG classic + Ferro + Macro :D

BEHEMOTH

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

02 lut 2005, 09:49   (#4)  

Czyli micro nie nadaje sie do mojego akwarium? Bo jak pisałem już go posiadam i albo ma leżeć bez użyteczny albo mogę go dodawać do wody. Wiec czy go dodawać czy ma leżeć?
Myśle że nic sie nie stanie jak bym go dodawał myślę ze w normalnej wodzie może być po prostu mniej skuteczny.
Pozdrawiam.

kuba

02 lut 2005, 19:08   (#5)  

U mnie też leży, ponieważ kupiłem komplet nawozów,ale Bartek Lipczyński stwierdził że ewentualnie można by go zastosować zamiast PG classic,stosując np: 1/2 lub 1/3 zalecanej dawki, niestety nikt ci nie zagwarantuje jakie będą tego skutki,ponieważ nawóz był tworzony pod kątem uzdatniania wody po RO.
Ryzyk fizyk :D

BEHEMOTH

07 lut 2005, 19:29   (#6)  

dziekuje przeczytałem.
Mam tez juz ostatnie pytanie w tym temacie(chyba)

Przy próbach stosowania Micro do wody kranowej - ze względu na możliwość obecności w jej składzie miedzi i cynku - mogą w takich przypadkach nastąpić nadmiary tych mikroelementów.

jakie sa tego obiawy?

kuba

Marcin Peczek Łódź

08 lut 2005, 05:40   (#7)  

kuba napisał(a):Przy próbach stosowania Micro do wody kranowej - ze względu na możliwość obecności w jej składzie miedzi i cynku - mogą w takich przypadkach nastąpić nadmiary tych mikroelementów.

jakie sa tego obiawy?

Poczytaj tu :arrow: https://roslinyakwariowe.pl/nawozeni ... niedobory/
Pozdrawiam
Marcin Pęczek

Marcin Peczek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Łódź

08 lut 2005, 17:05   (#8)  

dzieki za odpowiedzi i chyba zaryzykuje dodawanie micro zamiast classic.
jak cos zlego sie zacznie dziac to napisze :D

Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje.

kuba

03 mar 2005, 22:22   (#9)  

czy ktoś stosuje wode z RO z mineralizatórem???? czy taką wode trzeba nawozić??? prosze o pomoc... filtr który posiadam jest do celów spozywcych... są 2 wkłady węglowe 2 sedymentowe i 1 mineralizator pluz membrana... do tego wszystkiego filtr narurowy z wkładem sznurowym

kochajj

Waldek Wrocław

04 mar 2005, 08:39   (#10)  

Nie stosuję, ale kiedyś była na forum wypowiedź kogoś, kto to stosował. Z tego co pamiętam, podmieniał bardzo duże ilości wody, ale efekty miał w miarę przyzwoite. Myślę jednak, że niektórych pierwiastków bez dużych podmian wody może brakować. Dobrze było by się dowiedzieć jaki jest skład wody po mineralizacji (sam jestem ciekawy). Woda jest mineralizowana pod kątem potrzeb człowieka, a nie roślin i dlatego podejrzewam, że niektórych pierwiastków może brakować.
Pozdrowienia
Waldek

Waldek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław

04 mar 2005, 12:02   (#11)  

oto woda po przejsciu przez mineralizator:
• Ilość kationów w wodzie po przejściu przez minerlizator:
o Ca2+: 34mg/l
o Mg2+: 12mg/l
o Na+: 22mg/l
o K+: 8.5mg/l
• Ilość anionów w wodzie po przejściu przez mineralizator:
o CO32-: 10mg/l
o SO42-: 0.3mg/l
o Cl-: 0.8mg/l
o F-: 0.06mg/l

co o tym myślicie??? jak nawozić wode??? czy wogóle nawozić????
filtr który mam jest bardzo wolny ale najbardziej dokładny z filtrów na rynku 3l/h :(... jednak mam do niego baniaczek 10l i tyle zamierzam codziennie podmieniać

kochajj

Waldek Wrocław

04 mar 2005, 20:45   (#12)  

To, czego należy dodać zależy też od uprawianych roślin. Generalnie brakuje jednak K, NO3, PO4 i mikroelementów (nie przesadzałbym jednak z podawanymi dawkami). Moim zdaniem warto stosować ten mineralizator (ze względu na dobry stosunek Ca do Mg i dużą część związków w postaci węglanów), ale należy podmieniać częściej i nieco większe ilości wody (duża ilość Na i niska twardość). Niektóre rośliny mogą być też wrażliwe na dużą ilość Na (ale, to tylko przypuszczenia)
Pozdrowienia
Waldek

Waldek

04 mar 2005, 22:05   (#13)  

jaki jest związek między duzą zawartością Na i niską twardością a częstymi podmianami wody??? co myślisz mówiąc czeste podmiany(jaki procent???) mam zamiar podmieniać 20% co 2 tygodnie... jakie preparaty proponujesz do nawozenia??? myśle o czymś do żwiru(kulki)... kwestje finansowe nie grają roli...

kochajj

Waldek Wrocław

04 mar 2005, 22:46   (#14)  

Nie cały sód będzie pochłaniany przez rośliny i część będzie się kumulowało w akwa, o ile nie będzie większych podmian wody. Moim zdaniem miękka woda ma mniejszą buforowość i trzeba częściej nawozić dzielonymi dawkami nawozów. Część roślin w miękkiej wodzie jednak wygląda ładniej i wykształca większe liście. Co do nawozów, to nie polecę żadnego. Sam mam KNO3, K3PO4, KHCO3, K2SO4, KCl, MgSO4 x 7 H2O (na ukończeniu), Mikrowity Fe, Mn, Cu, Zn, Mo, kwas borowy. Nie są to nawozy typowo akwariowe i mają swoje wady (np. zastosowano łatwo rozpadający się EDTA zamiast DPA i moim zdaniem zbyt duzą zawartość jonów amonowych, która przy zastosowaniu dolistnym ma przyśpieszyć pobieranie mikroelementów). Mam też kilka gotowych nawozów, ale daję je sporadycznie.
Pozdrowienia
Waldek

Waldek

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

20211207_191012.jpg

Qualdrop micro plant & fe Hybrid ustawienie odpowiednie dawk

muniek23b w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 8191
Witam, prosiłbym o pomoc, bo w opisie nie mogę znaleźć, jakie są prawidłowe dawki tych dwóch nawozów aby utrzymać stosunek 10:1? Na przykładzie akwarium 100l

Qualdrop Micro Plant

waldimaszewski w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2536
Cześć. Czy w nawozie Qualdrop Micro Plant jest Fe czy trzeba osobno podawać? Czytam opis i nigdzie nie widzę w składzie żelaza.

Planta Gainer PRO Hydro Mineral - regulacja twardości

apper w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6197
Mam akwarium z dużą ilością roślin i rybami, które preferują wodę średniej twardości. Akwa 375L. Niestety w kranie mam wodę bardzo twardą. Chciałbym przejść na 100% RO i sam doprowadzić ją do pożądany...

Planta Gainer Micro, a woda kranowa

Altarenos w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1672
Cześć. Przez przypadek kupiłem Planta Gainer Micro zamiast innego nawozu z mikroelementami. Dopiero w domu przeczytałem, że: Nawóz mikroelementowy dla roślin wodnych i akwariowych do przygotowania w...

Nawozy LUSH Macro

Joannna w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2142
Witam Czy ktoś testował, używał nawozy LUSH ??? Jakiś czas temu zakupiłam ten środek przez internet i zaczęłam stosować razem z JBL Ferropol Mikro. Może ktoś z doświadczeniem wypowie się na temat...

ELOS Planta 2 ??

Kamil Sobala w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 893
Witam co myślicie o nowych nawozach ELOS Planta 1 i Planta 2. Rozważam fakt przejścia na inny system nawożenia z nawozów Ferka ponieważ są one już mało dostępne.

Micro i makro kiedy zacząć

Bahl w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 835
Witam, dziś zrobiłem "restart" zbiornika 112l. Chciałem się dowiedzieć, czy mikro i makro podawać od razu? Podłoże w akwarium to help soli(użytkowane od ok roku) przysypany grysem ceramiczn...

Mieszanie micro z MgSO4

damianwarka w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 2982
Jest to mój pierwszy post na forum więc chciałbym przywitać wszystkich użytkowników :) Mam do Was pytanie, chciał bym pomieszać MgSO4 z nawozem micro i dawać je razem aby wykorzystać mniej pomp dozują...

Test JBL NO3 i AA Macro Green

Anonim 45257 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1608
Witam, to pierwsze moje posty na forum więc chciałem się przywitać. Obserwuję do forum od dłuższego czasu, ciągle się ucząc. Od ponad roku mam akwarium, najpierw mały zbiornik na ziemi ogrodowej, a o...

VIMI MICRO czy VIMI ALL IN ONE ?

Anonim 52142 w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5227
Nasuwa mi się kolejne pytanie a mianowicie, chciałbym nawozić akwarium nawozem VIMI tylko nie wiem jaki lepszy tzn: 1. samo VIMI MICRO - stosować jak rośliny wykażą braki. 2. czy VIMI ALL IN ONE - te...

Statystyki

Ten temat przegląda 313 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 313 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.