Jakie świetlówki do 240l ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jakie świetlówki do 240l ?

Liczba wyświetleń: 1420·Odpowiedzi: 5
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok

29 sty 2005, 10:13 Jakie świetlówki do 240l ?  (#1)  

Za kilka dni będę odbierał pokrywę robioną na zamówienie do mojej 240l. Chcę tam dać świetlówki ale nie wiem jakie. Mogę założyć maksymalnie 4. Powiedzcie mi co byście proponowali.
pozdrawiam

Zaknafein

30 sty 2005, 10:09   (#2)  

Witam !
Jeśli masz już obudowę i jesteś pewien, że ma to być zbiornik zamknięty to polecam świetlówki typu T5. Mają dużo większą wydajność od tradycyjnych świetlówek, no i oczywiście lepsze oddawanie barw :D
Jeśli interesują cie ceny takiego oświetlenia to polecam stronę www.aqva-light.pl
numer gg: 5548394

Łukasz Thiede
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Bytom

koplek Pszczyna

30 sty 2005, 15:57   (#3)  

hmmm.... Ja rozumiem że Zaknafein ma już gotową pokrywę ze statecznikami do świetlówek prawdopodobnie na T8 ( nie wspominał jakie) i nie wie jakie modele zastosować, których firm. I ja Ci niestety nie doradzę bo to sprawa indywidualna :D https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... php?t=7669 Z T5 jest prościej bo nie ma takiego wyboru :wink:
"idziemy dalej by być bliżej..."

koplek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Pszczyna

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dziad Borowy

30 sty 2005, 18:28   (#4)  

Ja osobiście radzę T8 Philipsy: 2 Aquarellki i 2 TLD 950. Sam używam Leuci, jednak dają mniej światła od Philipsów i jak będę zmieniał to kupię własnie te.

Dziad Borowy

Paweł Burkiewicz

08 lut 2005, 14:29   (#5)  

3 lata temu zastosowałem T5 wtedy jako nowość najpierw w zestawie 2 x 54 później dodałem 2 x 24, mam akwa o nienormalnych wymiarach 147 x 30 x 50 ( możliwości zabudowy meblowej) jestem bardzo zadowolony zakres lm, żywotność T5 ( ok roku )wydatek na elektronike i same świetlówki dośc wysoki ale efekt murowany
I jeszcze - montaż wyjątkowo uproszczony, coraz większa gama w barwach światła i zakresach lm

Paweł Burkiewicz

Marcin Peczek Łódź

09 lut 2005, 18:04   (#6)  

Paweł Burkiewicz napisał(a):3 lata temu zastosowałem T5 wtedy jako nowość najpierw w zestawie 2 x 54 później dodałem 2 x 24, mam akwa o nienormalnych wymiarach 147 x 30 x 50 ( możliwości zabudowy meblowej) jestem bardzo zadowolony zakres lm, żywotność T5 ( ok roku )wydatek na elektronike i same świetlówki dośc wysoki ale efekt murowany
I jeszcze - montaż wyjątkowo uproszczony, coraz większa gama w barwach światła i zakresach lm

Chciałbym sie dowiedzieć czym aż tak bardzo Cię zachwyciły T5 oprócz efektywności która w niektórych świetlówkach (HE) wynosi 104lm/W bo wszystko w porównaniu z T8 jest dużo droższe ???
Pozdrawiam
Marcin Pęczek

Marcin Peczek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Łódź

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

YouTube

Oświetlenie do Juwel Rio 240L

pening270 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2814
Hej, chciałbym wymienić oświetlenie w zbiorniku, proszę was o doradztwo w co najlepiej zainwestować, aby nie wydać pieniędzy w błoto. Wymiary akwarium: 121x41x55 cm. Rośliny głównie anubiasy, limnophi...

Jakie oświetlenie do akwarium 150x50x50

klosiu2 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4514
Witam. Po długiej przerwie planuje odpalić baniak od nowa. Zastanawiam się nad kupnem nowego oświetlenia. Posiadam 2 lampy Chichiros a1200 120 cm jak dobrze pamiętam. Chciałbym kupić teraz sinkor LED ...

jakie światło do 100x50x55?

arturlep w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1155
Drodzy, bardzo proszę o doradzenie w kwestii oświetlenia, akwarium 100x55x55 Skylight Hyperbar FXL.75 WIFI [80W] czy 2x Fluval Plant LED 3.0 BT [46W] czy Aquael Ultra Slim BT 90 [90W] ?? z góry dzi...

Zmiana oświetlenia 240L

Marnypopis w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1670
Przymierzam się do zmiany oświetlenia. W moim odczuciu, to co posiadam jest "takie sobie". Generalnie mimo teoretycznie wystarczającej mocy/lumenów do litrażu - 54 lm/l. Wzrost roślin, jest ...

Wymiana świetlówki w 112l.

Ami w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1637
Witam. Chcę wymienić świetlówki w mojej pokrywie i zastanawiam się czy lepiej włożyć standardowe świetlówki t8 czy zamienniki LED. Które rozwiązanie jest lepsze dla roślin?

Inteligentne gniazdka jakie...

akwaAmator w Oświetlenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6063
Chce zakupić Smart gniazdko pod akwarium aby monitorować sobie zużycie prądu. Interesuje mnie tylko opcja watomierza (wiarygodna) i mały rozmiar na jeden w tyk. Zastanawiam się nad gniazdkiem gosund ...

Proporcje LED do 240L

eryk galica w Oświetlenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 8623
Witam Przekopałem się przez kilka stron ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Skorzystałem ze strony AZ led'a, wybrałem "najlepszą" metodę, uzupełniłem wszystkie rubryki i wyszło mi c...

Jakie oświetlenie??

Jano25 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1808
Witam, mam pytanie do wszystkich jakie oświetlenie do zbiornika 126-50-90 akwarium będzie wysokie stąd moje pytanie? Chciałbym uprawiać rośliny też wymagające dużą ilość światła. Pozdrawiam Wysłane...

Jakie świetlówki LED do akwarium 240l

karmel w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3069
Witam.Czy ktoś polecił by konkretne świetlówki LED pod pokrywę akwarium 240l.Nie interesują mnie lampy led. Rośliny planuję mieć średnio wymagające.

Jakie oświetlenie do akwarium 72L?

Matiqu662 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1899
Witam mam problem z wyborem odpowiedniego oświetlenia do mojego akwarium. Aktualnie mam belkę 17W i ok 1500Lm, robią mi się cały czas glony, jak nie zielone na szybach to brązowe. Osobiście nie wiem c...

Statystyki

Ten temat przegląda 207 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571011
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 207 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.