Różne gatunki mchów wodnych
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Ostatnio szukałem stron na których byłoby porównanie poszczegółnych rodzajów mchów. Myślę że może być to ciekawa lektóra zwłaszcz że rozróżnić poszczególne gatunki jest dość trudno i trzeba mieć bystre oczka
Temat na Aquatic Plant Central
Temat na killies.com
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
Mregal
Pruszków (pod stolicą :)
Mają mchy mogą obgadac sprawe
Ale jak mi udało sie już zdobyć inny mech on zwykłego, więc nie jest źle. Kwestia czasu, jak większość osób będzie miała dostep do różnego rodzaju mchów!
Pozdrawiam
Marcin
-

Mregal
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Pruszków (pod stolicą :)
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
plto napisał(a):Jak ktoś ma słabe nerwy niech nie ogłada tych linków do watkow o mchach bo zgłupieje z wrażenia 
No i stało się!
Nie posłuchałam i obejrzałam...
Erect moss
Co muszę zrobić, aby dostac choć jedno takie cudo? Zrobię wszystko! (No, prawie  )
-
Aktinidia
●
Enigma! Wielkie dzięki za te wątki... dzięki nim niebawem na pewno będzie łatwiej zdobyć te odmiany mchów, bo niebawem oprócz mody na krewetkarium nastanie też moda na "mcharium"... 
-

Nessos-Przemyslaw Ziolek
●
- Ranga: Stały bywalec
Nessos napisał(a):... bo niebawem oprócz mody na krewetkarium nastanie też moda na "mcharium"... 
Ja już dawno choruję na te dwie choroby
Jak się dobrze przypatrzycie to zauważycie tu 4odmiany  :
http://www.ghostaquascape.republika.pl/img/25_05.jpg
Uprzedzając pytanie: nie mam obecnie nic na sprzedaż bo hoduję do nowych baniaków.
Ja bym się tak nie ekscytował Erect moss bo ma IMHO jedną zasadniczą wadę a mianowicie jest podatny na gnicie w dolnych partiach i jest trudniejszy w utrzymaniu niż taiwan, javaj, Xmass czy singapore.
Ps. Nie wiem dlaczego ale od jakiś 8miesięcy nie widzę żadnej grafiki (emotikony, zdjęcia, przyciski) na forum killies.com pod jakąkolwiek przeglądarką. Widzę tylko tekst. Macie jakieś pomysły co może być przyczyną?
Pozdrawiam, Norbert
-

Norbert Sabat
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Deep In Underground
-
Nessos napisał(a):Enigma! Wielkie dzięki za te wątki... dzięki nim niebawem na pewno będzie łatwiej zdobyć te odmiany mchów, bo niebawem oprócz mody na krewetkarium nastanie też moda na "mcharium"... 
Zwłaszcza, że "mcharium" z krewetkami powinno prezentować się znakomicie 
-

Tomasz Bauer.
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Warszawa
Duchu! Nie tylko Ty chorujesz  Może nie za dużo osób, ale jednak...
To prawda, erect jest trudniejszy w utrzymaniu, ale za to w stosunku do singapore rośnie szybciej...
Ja też uprzedzam, że nie mam nic na sprzedaż. Kolejka już zajęta.... ale być może wyjdzie coś z zakupu organizowanego przez Enigmę i niebawem każdy będzie mógł mieć różne mchy
-

Nessos-Przemyslaw Ziolek
●
- Ranga: Stały bywalec
Duszku ja widze ale jest tam taki mech ktory rosnie do góry, nie wiem co to za odmiana bo jeszcze nie zabardzo je odrózniam, ale jakbys miał nawet najmniejsza ilość taka tyci tyci maluteńką 2x2cm to ja chetnie kupie 
-
plto
●
Piiięknę!
Gdzie zdobyłeś te wszystkie odmiany???
-
Aktinidia
●
Aktinidia napisał(a):Piiięknę! Gdzie zdobyłeś te wszystkie odmiany???
Heh..widzę, że w postach z moimi baniakami oglądacie tylko obrazki a nie czytacie opisów  . Te mchy mam od sierpnia i nawet je widziałaś jak byłaś u mnie po javaja kilka miesięcy temu  . Wymieniłem się z pewnym miłym forumowiczem ale nie chcę robić na niego nagonki  więc lepiej aby sam się ujawnił. plto napisał(a):Duszku ja widze ale jest tam taki mech ktory rosnie do góry
To właśnie erect ale tak jak napisałem ma tendencje do gnicia i podczas wyławiania ze 180tki musiałem 1/3wywalić a teraz będę potrzebował mchu do nowej aranżacji 180tki i dwóch krewetkariów.
Pozdrawiam, Norbert
-

Norbert Sabat
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Deep In Underground
-
Duch napisał(a):Heh..widzę, że w postach z moimi baniakami oglądacie tylko obrazki a nie czytacie opisów  . Te mchy mam od sierpnia i nawet je widziałaś jak byłaś u mnie po javaja kilka miesięcy temu  .  Czytałam Twój opis akwa ale dość dawno i już... A pytanko o sposób zdobycia mchu był raczej retoryczny. Wiem, że nie da się togo dostać w sklepie, więc tylko drogą "wymiany po znajomosci". Niestety początkujaca akwarystka nie ma jeszcze tak wielu tych znajomosci... Duch napisał(a):Wymieniłem się z pewnym miłym forumowiczem ale nie chcę robić na niego nagonki  więc lepiej aby sam się ujawnił.
Uczynny Forumowicz, jest uprzejmie proszony o ujawnienie się 
-
Aktinidia
●
Nessos napisał(a):Duchu! Nie tylko Ty chorujesz  Może nie za dużo osób, ale jednak... To prawda, erect jest trudniejszy w utrzymaniu, ale za to w stosunku do singapore rośnie szybciej... Ja też uprzedzam, że nie mam nic na sprzedaż. Kolejka już zajęta.... ale być może wyjdzie coś z zakupu organizowanego przez Enigmę i niebawem każdy będzie mógł mieć różne mchy
Tak tak, wiele osób to ma  Ja też póki co nie mam nic na sprzedaż ale już za kilka miesięcy jak mchy i inne rośliny podrosną to będę mógł coś odstąpić 
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
-
To ja będę wierną prosicielką  Choć mam nadzielę, że do tego czasu uda mi się coś znaleźć 
-
Aktinidia
●
Duch napisał(a):Wymieniłem się z pewnym miłym forumowiczem ale nie chcę robić na niego nagonki  więc lepiej aby sam się ujawnił. .
Ok ok ujawniam sie
Niestety ostatnio po pewnych problemach mchu erect nie mam zbyt duzo. Mam takze problemy z nitkami w mchu . Obecnie lezy mi pewna ilosc mchu w 30l akwa pomieszany taiwan i singapore. Jest tez tam erect ale niestety po przejsciach;) Jezeli chodzi o sam erect to jest to mech semiaquatic. Wedlug pewnych zrodel mozliwe tez jest ze jest to mech emersyjny.
Dzieki duszku za tego "milego forumowicza" az sie zaczerwienilem  hehe
Pozdrawiam
Radek Wątorski
-
zeebo23
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam
Reszta postów wyladowała do działu giełda 
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Apropo meszku
Dzisiaj dostałem garść JAwajskiego na początke zabawy z mechem do akwa 40 l
jest w nim troszke gloników, jakies czarne niteczki (ale mało)
czy mam do jakoś oddzielić? czy na początek zostawić jak jest żeby podrusł?
zamierzam go przyczepić do siateczki (i na tylnią szybe akwa), do drewienka
mam go przymocować żyłką? chyba sam się nie "ukorzeni" 
-
dragann
●
Powiązane tematy
Witam :) Jestem tu nowy. :D Mam pytanie dotyczące hodowli Emersyjnej roślin, a mianowicie mchów. Czy ktoś z was hoduje je w taki sposób ? Na czym polega taka hodowla i jak wygląda?Rozumiem,że ma to na...
Witam,
przeglądam fora "akwarystyczne"od jakiegoś czasu, to oraz inne. Czasem trafiam na różnego rodzaju aranżacje, bardzo ciekawe, które wyglądają jakby prezentowały odmienne style. Może ...
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-pop1-a0c3ab3030c8299bcd42a4589587b432.jpg
Eko butelki z roślinami wodnymi to oryginalny produkt promowany przez firmę Aqua POPai. Oświetlane...
Witam za każdym razem gdy sprowadzę sobie mchy do akwarium to umierają...
zawsze schemat wygląda tak samo, początkowo fajnie rosną a potem taka jakby szara pleśń atakuje cały mech.
parametry wod...
mchy.jpg
Warto wykorzystać :)
Dzień dobry,
chciałabym zapytać jakie gatunki roślin są w aranżacji, którą załączyłam w tym poście?
Mam dwa zbiorniki po 25l i chciałbym zbudować w nich tła z mchu przytwierdzonego na siatce. W jednym akwarium weeping moss, a w drugim christmas lub taiwan moss, ale nie wiem ile gałązek będzie potrze...
Witam!
Interesuje mnie takie akwarium:
http://www.akwarium.org/galerie.php?ID_GALERIA=6&ID_ZDJECIE=74
Temperatura w akwarium: 18-22 C, litraż: ok 40 litrów. Jakie rośliny może...
Witam.
Myślę że dla osób szukających informacji na temat azjatyckiej fauny i flory,
bardzo dużo fotek krewetek, rybek, roślinek .....
ciekawe podejście tematu http://www.ibanorum.netf...
z czego powinna być siatka na tył akwarium do zamocowania mchów
chodzi mi o konkrety
|