Zachciało mi się holendra... - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zachciało mi się holendra...

Liczba wyświetleń: 1651·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

16 sty 2005, 12:05 Zachciało mi się holendra...  (#1)  

Witam wszystkich!
Jak w temacie - zachciało mi się... a więc wolną 240-stkę zasiedliłem roślinami, podłączyłem CO2 i do standardowych świetl. 2x30W dołożyłem 2x54W T5.
Przez pierwszy miesiąc było cudnie - roślinki zaczęły czuć się dobrze co wnioskuję po tempie ich wzrostu. Niestety nie ma róży bez kolców :-(
Jak to zwykle (?) bywa glony przypuściły atak... Bardzo szybko się zadomowiły, a długość nitek sięga 6cm !!! Nie żebym się tego nie spodziewał - poziom azotanów w moim baniaku wynisi ok. 25 mg/l więc najprawdopodobniej to wszystko wyjaśnia. I nie żebym coś marudził z tego powodu bo inwazję tę (a raczej walkę z glonami bez użycia chemii) traktuję jako doświadczenie które, mam nadzieję, pomoże mi w uzyskaniu w przyszłości pięknego, stabilnego zbiornika.
W celu pozbycia się nadmiaru azotanów akwa dość gęsto obsadziłem moczarką kanadyjską. I niestety to co mnie trapi to fakt, że moczarce obumierają wierzchołki wzrostu, a liście przywierzchołkowe stały się przezroczyste... (postępujący rozkład liści) Czytałem o niedoborach... i dalej jestem głupi... Od tygodnia (od pierwszych objawów) akwa jest nawożone RoślineX-em w dziennej dawce początkowo 2 teraz 5 ml. Ponadto na liściach moczarki pojawił się "biały nalot" - dość trudny do usunięcia - po starciu palcem liść wygląda na pozbawionego skórki.
Akwa oświetlam 108W przez 14h + 60W przez 4h.
Obsada: 7 dorosłych ancistrusów + x młodych, 40 kardynałków chińskich, 3 krewetki amano.
Parametry wody: pH ok. 6,5-7, NO2 ok. 0 mg/l, NO3 ok. 25 mg/l, PO4 ok. 0, TwW ok. 5, TwO ok. 33 (niestety nie wiem czy twardość dobrze zmierzyłem bo nie mam instrukcji - testy Zoolek przy 5ml testowanej wody)
Mam nadzieję że ktoś będzie mógł mi pomóc.
Pozdrawiam
Paweł Chwastowski - Don Pablo

chwast

16 sty 2005, 19:15   (#2)  

Witam!

Biały nalot na moczarce spowodowany jest niedoborem Co2. Wystąpiło u Ciebie zjawisko odwapnienia biologicznego, rośliny rozkładają węglany obniżając Tww , co w konsekwencji może doprowadzić do szybkich zmian Ph. Jeśli chodzi o przeźroczystość liści i obumieranie stożków, prawdopodobnie jest to konsekwencją braku fosforanów. Moczarka(na pewno masz kanadyjską?) uznawana jest zwyczajowo za roślinkę łatwą w uprawie, imho jest dość himeryczna, w szczególności nie lubi małych stężeń po4 (miałem ten sam problem po podwyzszeniu po4 do 0,4 jak na razie ok.). Glonki nitkowate lubią świeże akwaria, trzeba także zachować proporcję między po4, no3 a potasem. Ja stosuje PG Macro jest bardzo dobry, wcześniej dodawałem kno3, k2so4 , kh2po4.
Co do testów na po4 to radzę kupić JBL, miałem Hagena i mnie glony zarosły, test bardzo ale to bardzo zaniżał stężenia.

Pozdrawiam !

Bąku
Ranga: Początkujący

16 sty 2005, 19:43   (#3)  

Dzięki za odpowiedź.
Test na PO4 mam firmy Hagen (Nutrafin PO4).
Zwiększyłem dawkowanie CO2 i nawozu... zobaczymy :)
Niestety RoslineX nie zawiera fosforu więc będę musiał wspomóc się PG.

chwast

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

17 sty 2005, 14:36   (#4)  

Witam!

Jeszcze coś dodam, ponieważ stężenie NO3 ok. 25 mg/l, to myślę, że jednak bezpieczniej by było gdybyś (pamiętając o systematycznej podmianie wody) dodawał na początek tylko KH2PO4, i monitorował stan no3 i po4. Gdy no3 zejdzie w dół, to mógłbyś zacząć podawać PG Macro.
Przy dodawaniu fosforanów przydałoby się dodawać więcej potasu (i ciut magnezu), możesz uczynić to wlewając roztwory MgSO4 i K2SO4 lub KHCO3 pamiętając, że ten ostatni podnosi także twardość.
Mam nadzieję, że pomoże, nie zapominaj jednak, że każde akwa jest inne i do rozwiązań optymalnych dla Twego baniaka, dojdziesz sam metodą prób i błędów. Między innymi dlatego akwarystyka roślinna jest tak pasjonująca:)

Pozdrawiam!

Bąku
Ranga: Początkujący

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG20240829204547.jpg

Tetra Vital - dodałem i pojawiły się glony

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3819
Hej Tak to jest jak jest dobrze a człowiek chce lepiej. Dodałem jedną nakrętkę Tetra Vital na Moje 64 litry. Stało się zielono na kamieniach od glona. Otoski mają co skrobać z kamieni. Poniżej opis ...
20240401_191445.jpg

Świeży Baniak i płożąca się Rotala

KubaGsxR w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4615
Hej, Wracam po długiej przerwie, wystartowałem zbiornik HT 90x45x40H oświetlenie Hyperbar FXL75 zawieszona 15cm nad taflą wody, świeci 8h. Podmiany 40 litrów RO + PLANT MINERAL i mikro wg producenta....
IMG_20230123_163740868~2.jpg

Problem z roślinkami pojawiają się dziury

marcin dąbrowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 11619
Witam ! Posadziłem roślinki i po tygodniu ,czyli dziś zauważyłem dziury na liściach nie wiem jakie jest pH wody ,wodę podmieniam co tydzień ,prosto z kranu , nie wiem co już robić żeby ładnie rosło ma...

Jak pozbyć się potasu czyli mega kumulacja?!

Bartosz30 w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 11381
Witam, mam jak sądzę problem z kumulacją potasu w wodzie i nie mogę się go pozbyć. Macie jakiś pomysł jak szybko obniżyć jego poziom po za podmianami wody które niewiele pomagają? Trochę o akwarium k...

Jak szybko rozpuszcza się Co2 z dzwona?

seb_ik w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4573
Dzień dobry wszystkim! Pytanie jest następujące: sprawiłem sobie do małego baniaczka ok. 20l zestaw ISTA BUTLA CO2 Z DYFUZOREM, pytanie dla obytych: jak szybko powinien znikać z dzwonu bąbel z gazem,...

Rozpuszczające się rośliny. Pomocy

Bartek1984 w Nawożenie · Odpowiedzi: 65 · Wyświetlenia: 17964
Witam serdecznie. Od tygodnia mam problem z roślinami. Zaczęły się dosłownie robić przezroczyste i rozpuszczać. Nie wszystkie i też nie w całości, w większości przypadków tylko dolne partie. NO3 ok 20...

Rozpuszczanie się liści

Anonim 58083 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3531
Cześć. Dwa miesiące temu do starego akwarium wprowadziłem kilka nowych roślin, które lepiej lub gorzej przyjęły się. Problem mam z jedną, która wypuszcza nowe liście dość intensywnie, ale bardzo szybk...

Skręcające się liście, blade kolory roślin

michal_77 w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2452
Witam Proszę o pomoc w identyfikacji niedoborów. Objawy: 1. Echinodorus red diamond - liście są złożone wzdłużnie na pół, a końce wywinięte w "haczyk". 2. Pogostemon erectus i rotala Indica...

Chcialbym sie dowiedziec czy to sa dobre parametry wody w ak

seba_kowalczyk w Nawożenie · Odpowiedzi: 31 · Wyświetlenia: 6948
IMG_2853.JPG

Zaczęły się problemy

omegius w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4037
Od tygodnia zauważam wyraźne osłabienie i obumieranie staurogyne repens. Podaje CO2, Światło 12W, akwarium 30l, podłoże Benibachi Fulvic, nawożę Vimi all in one codziennie koło 15:00 jedno naciśnięcie...

Statystyki

Ten temat przegląda 489 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570937
 •  Liczba wątków: 48796
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 489 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.