Ciekawy dozownik nawozów DIY. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ciekawy dozownik nawozów DIY.

Liczba wyświetleń: 6945·Odpowiedzi: 18
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

12 sty 2005, 08:27 Ciekawy dozownik nawozów DIY.  (#1)  

Oto link:
http://www.home.zonnet.nl/rsetteur/aqua ... doseer.htm

Moze ktos juz cos podobnego zrobił?

Pozdrawiam
Zultek

zultek
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Suty Warszawa
zultek napisał(a):Oto link:
http://www.home.zonnet.nl/rsetteur/aqua ... doseer.htm

Moze ktos juz cos podobnego zrobił?

Pozdrawiam
Zultek

bardzo ciekawa sprawa, ale do przeczytania użyłem http://www.systransoft.com/ bo jakoś pomimo tego , zę szef w firmie jest holendrem nie moge przekonać się do tego języka :)

Pozdr.
PIotr / DurendaL

Piotr Suty
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Warszawa

krzysiek032
durendal napisał(a):bardzo ciekawa sprawa, ale do przeczytania użyłem http://www.systransoft.com/ bo jakoś pomimo tego , zę szef w firmie jest holendrem nie moge przekonać się do tego języka :)

Pozdr.
PIotr / DurendaL

W tej chwili jestem na etapie poszukiwań pomysłów na dozownik. Ciekawa sprawa ten wynalazek, ale tak z samych obrazków(choć jest ich sporo) nie dokońca rozumiem zasadę działania tego cuda.
O ile dobrze widzę to jest timer mechaniczny. I są tam chyba dwa pomysły na dozownik.
Ze strzykawką i z wężykiem. Tylko nie wiem czemu w timerze trzeba przerabiać elektronikę (tak wynika z fotek). A aż tak dobrze na elektronice się nie znam by stwierdzić na czym ta przeróbka miała by polegać i czemu ma służyć. No i ciekawe czy każdy timer mechaniczny do czegoś takiego się nadaje.
Jak ty lub ktokolwiek więcej zrozumiał o co w tym chodzi to byłbym wdzięczny za wytłumaczenie.
Myślę że ta wersja ze strzykawką jest prostsza do wykonania, tylko po co trzeba wyjmować te elementy z timera ????
W tekście są pod tą fotką wykrzykniki, więc chyba to ważne.

krzysiek032

26 sty 2005, 16:18 j.w.  (#4)  

Ja to rozumie tak. Gosc wykorzystuje tylko mechanike z timera - chodzi o przekladnie mechaniczna ktora zamieni dosc wysokie obroty silnika na nieduze obroty tarczy. Pozwoli to na dosc precyzujne dozowanie cieczy w funkcji czasu. Gosc usowa tylko przelacznik, ktory w normalnej pracy timera zalaczy jakis uklad na okreslony czas, a podpina na stale - czyli pompka powoli caly czas pompuje.

My musimy uzyc zennetrzego timera nawet takiego samego do sterowania czasem kiedy pompa ma pompowac(timer w timer(pompka))

To takie moje przemyslenia.

Pewien kolega z forum ma zamiar rozprowadzac oryginalne takie pomki, moze zdradzilby przyblizona cene bo firmowe sa drogie.

Pozdrawiam
Zultek

zultek
Ranga: Początkujący

krzysiek032

26 sty 2005, 16:37   (#5)  

Ale tam jest też wersja bez pompki (timer mechanicznie popycha tłok strzykawki).
Tu też trzeba wyjąć te same części.
Ta wersja jest tańsza i prostsza w wykonaniu. Zabrał bym się za budowę tego cuda ale nie rozumiem jednego : po co cokolwiek wyjmować z timera???
Każdy timer chodzi powoli (zgodnie z czasem) i powoli przez cały dzień wtłaczana jest przez strzykawkę ciecz do akwa.Natomiast przez cala noc zaciągana z pojemnika i tak w kółko.
Te części co autor proponuje wyjąć, to faktycznie może dotyczą ręcznego przestawiania timera na ciągły tryb pracy. Ale po co to wyjmować w tej wersji dozownika?
Timer i tak chodzi bez ząbków które normalnie służą do programowania.

krzysiek032

krzysiek032

31 sty 2005, 17:28   (#6)  

I co nie ma nikogo kto choć trochę zna holenderski, lub domyśla się o co chodzi?
No trudno chyba w takim razie muszę poradzić sobie sam (jak zwykle zresztą)
Najlepsza metoda to metoda prób i błędów i tutaj ją zastosuję.

krzysiek032

06 lut 2005, 21:31   (#7)  

Z tego co ja na pierwszy rzut oka zauważyłem na podanej stronie to myślę, że ten wężyk który jest owiniety dookoła powbijanych czy tez powtapianych tulejek ma za zadanie przetłaczać ciecz z butelki do zbiornika takimi porcjami jakie się zmieszczą w tych odcinkach wężyka między jedną a drugą tulejką. Co do wyjmowania czegokolwiek ze środka to nie wiem, byc może chodzi o zwolnienie/przyśpieszenie/wzmocnienie mechanizmu ?

Intel

krzysiek032

06 lut 2005, 21:52   (#8)  

Zgadza się też tak uważam ale to jest ten drugi patent.Ja wybrałem ten ze strzykawką.
W obu jednak przypadkach autor zaleca wyjąć te same części.Jak będę miał trochę wolnego czasu i zdobędę odpowiednią strzykawkę (w jednej aptece pytałem nie mają takich) to zrobię ten dozownik i najlepiej jak sam się przekonam co do celowości wyjmowania czegokolwiek.

krzysiek032

06 lut 2005, 23:20   (#9)  

No i dobrze, jak coś już sklecisz, pochwal się :)

Intel

08 lip 2005, 12:00   (#10)  

i co z tymi strzykawkami ?
dziala ? :)

mogi

krzysiek032

08 lip 2005, 13:20   (#11)  

Działa bardzo ładnie.Były trudności z dostaniem odpowiednich strzykawek.
Bardzo długo to trwało ale wkońcu wykonałem taki dozownik, a nawet dwa.
Patent jest poprostu super. Teraz wszystko samo się nawozi. Jeden dozownik wtłacza nawóz ogólny PGC a drugi mieszaninę KNO3 i KH2PO4.I co ważne płyny są wtałaczane powoli przez 12 godzin, a zaciągane przez następne 12 co pozwala roślinom na bierząco wchłaniać nawóz.
Można ustalić sobie zakres pracy strzykawki i co za tym idzie dawkę nawozu.
Ja mam strzykawki 5ml i dawkę ustaliłem 1ml dla PGC i 2ml dla mieszanki.
Dawka jest bardzo dokładna (+/- 2 krople). Dokładność jest zależna od tego czy nie ma jakichś luzów w konstrukcji oraz czy nie zapowietrzył się wężyk. Nie mam z tym jednak problemu.Na początku przy zaciąganiu trzeba dobrze zaciągnąć by wyszło całe powietrze z wężyków.Zauważyłem jednak ostatnio że w przypadku mieszaniny KNO3 i KH2PO4 przy końcówce/wylocie wężyka wyparowuje płyn na odcinku ok 3cm czyli tyle ile jest włożony pod pokrywą.Wężyk jest w dużej bliskości ze świetlówką, może dlatego tak się dzieje.Będę musiał puścić ten płyn inną drogą zdala od świetlówki.To jedyna rzecz którą muszę jeszcze dopracować. PGC nie paruje wogóle mimo że wężyk jest też blisko świetlówki.Wężyki nie wchodzą w wodę tylko wiszą nad lustrem. Co myslicie o włożeniu do wody?
Po PGC widzę że woda z akwa zaczyna mieszać się z nawozem w wężyku jak jest zanurzony i nie wiem czy to dobrze.
A może zastosować zawór przeciwzwrotny na samej końcówce?
To są jednak niuanse z którymi można sobie poradzić.
Nic nie wyjmowałem z timera i nie wiem nadal czemu autor o tym pisał :)
Wspaniała sprawa dla majsterkowiczów, daje dużo radochy :)
Napisałeś ten post w odpowiednim momencie. Kilka dni temu załączyłem drugi z dozowników.
Mogę zamieścić fotki jak chcecie.
Ostatnio edytowano 12 lip 2005, 15:07 przez krzysiek032, łącznie edytowano 2 razy

krzysiek032

08 lip 2005, 13:48   (#12)  

jezeli mozesz jaknajdokladniej to sfotografowac to bylo by super :)
chetnie podejrze twoje rozwiazanie i przymierzam sie do zrobienia czegos podobnego u siebie ...
powiedz tylko dlaczego musiales kupowac az 100 szt strzykawek ?
czy sa to jakies specjalne strzykawki ??

mogi

krzysiek032

08 lip 2005, 14:21   (#13)  

Nie wiem jak w innych miastach ale w Warszawie nie znalazłem apteki czy sklepu z art.medycznymi w którym by mieli strzykawki z tłokiem gumkowym o takiej pojemności.Są malutkie insulinówki 1ml i poniżej albo takie 50ml giganty.W niektórych aptekach to robili wielkie oczy i nie wiedzieli o co mi chodzi.Próbowałem ze zwykłą strzykawką, ale płyn wyciekał spod tłoka. Tłok musi być szczelny, więc guma jest niezbędna. Pozatym bardzo ładnie, płynnie chodzą takie strzykawki z tłokiem gumkowym i timer nie musi się tak bardzo wysilać.Zobaczymy jak to będzie jak guma stwardnieje, ale mam jakby co na wymianę więc jestem spokojny :)
A na tej holenderskiej stronie(link w pierwszym poście tego wątku) można sobie obejżeć takie strzykawki, no i ten dozownik.
W wolnej chwili porobię fotki, wybiorę najlepsze i zamieszczę.

krzysiek032

krzysiek032

09 lip 2005, 18:07   (#14)  

Oto moje dzieło:
Obrazek
Powiększone(66,8KB):http://www.dzidzia.com/dozownik/dozownik%201.jpg

Obrazek
Powiększone(32,4KB):http://www.dzidzia.com/dozownik/dozownik%202.jpg

Obrazek
Powiększone(53,9KB):http://www.dzidzia.com/dozownik/dozownik%203.jpg

Ceownik do którego zamocowałem strzykawkę można dostać w markecie budowlanym np. w Obi, podobnie kontowników do wyboru do koloru jest.Wężyki i zaworki oczywiście w sklepach akwa.Blaszka która jest przymocowana do tarczy timera to tzw.śledź/zaślepka od kompa odpowiednio przycięta.Użyłem też białego sztywnego wężyka od Osmozy.

krzysiek032

10 lip 2005, 11:34   (#15)  

A ja mam pytanie czy da sie zrobić 2 w 1, tzn skoro timer i tak normalnie pracuje, to czemu nie wykorzystać go do sterowania oświetleniem.

slawek

krzysiek032

10 lip 2005, 15:26   (#16)  

Ja co prawda nie wykorzystuję jak widać i nie testowałem na dłuższą metę ale napewno się da.

krzysiek032

11 lip 2005, 11:05   (#17)  

Krzysiek, a jakie masz długości wężyków idących od tego dozownika do akwa ? Czy jak bedzie ze 2,5 metra węża wychodzącego do akwa i to jeszcze idącego w góre to nie bedzie to za "trudne" dla strzykawki ?

Intel

krzysiek032

11 lip 2005, 15:02   (#18)  

Intel napisał(a):Krzysiek, a jakie masz długości wężyków idących od tego dozownika do akwa ? Czy jak bedzie ze 2,5 metra węża wychodzącego do akwa i to jeszcze idącego w góre to nie bedzie to za "trudne" dla strzykawki ?

Uważam że długość wężyka nie ma większego(albo i żadnego) znaczenia. Ja dłuższy wężyk mam ok 2m.
Ale myślę że nawet jak bym miał 3m czy nawet więcejnie było by różnicy.
Płyn wtłaczany jest bardzo powoli (12 godzin) a wężyki są cienkie.
Jak wspominałem nie radzi sobie za dobrze jedynie zwykła strzykawka bez gumki na końcu tłoka.Poprostu przecieka. Pewnie z powodu ciśnienia jakie się wytwarza przy pracy tłoka.
Nie ma znaczenia ile poniżej lustra wody znajduje się dozownik bo woda napiera jedynie na zaworek przeciwzwrotny. Zresztą u mnie np koniec wężyka jest nad lustrem wody.
Przypominam że najlepiej jak wężyki są cały czas całkowicie wypełnione płynem. Jakikolwiek pęcherz powietrza zmienia rzecz jasna dawkę danego dnia :)
No a jak dłuższy wężyk to moim zdaniem tylko taka różnica że trzeba zaciągnąć więcej płynu przy uruchamianiu.
Podpowiedzi:
Ja zaciągałem ręcznie strzykawką,( przy zamocowanych zaworkach, wężykach) aż się oba wężyki wypełniły całkowicie płynem pozbywając się powietrza ze strzykawki i wężyków i dopiero potem zamontowałem strzykawkę do zamocowanego ceownika i timera (szybciej i wygodniej)
A co do butelki, to ja zrobiełm dziurkę w nakrętce i puściłem wężyk, oraz niedużą dziurkę w butelce przy szyjce by ciśnienie nie zgniatało butelki. Tym sposobem jak butelka się przewróci nie wyleje się za dużo nawozu.

krzysiek032

kyzak Kościan

30 gru 2006, 19:40   (#19)  

krzysiek032 napisał(a):W obu jednak przypadkach autor zaleca wyjąć te same części.Jak będę miał trochę wolnego czasu i zdobędę odpowiednią strzykawkę (w jednej aptece pytałem nie mają takich) to zrobię ten dozownik i najlepiej jak sam się przekonam co do celowości wyjmowania czegokolwiek.
Da sie zauważyć że holender użył zamiast "silnika" z timera swój silniczek który może jest silniejszy.

------------------------------

Wie ktoś może co to jest za wężyk i z czego (w drugim pomyśle) i gdzie go kupić?

kyzak
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Kościan

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Dozownik nawozów jaki ?

akwaAmator w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3985
Witam Rozglądam się za jakimś sensownym dozownikiem nawozów ,niestety z braku czasu często zapominam albo nie ma mnie w domu i te nawozy leje od czapy jak się przypomni ,a dobrze wiecie jakie są tego ...
YouTube

Tani automat do nawożenia DIY

jkozik w Nawożenie · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 25169
Zabawię się dzisiaj w Adama Słodowego :wink: Chcę Wam przedstawić projekt wykonanego przeze mnie automatu do nawożenia. Przed wyjazdem na urlop musiałem jakoś rozwiązać problem dokarmiania mojej ziele...
IMG-7725.JPG

Dozownik nawozów - powietrze w wężykach

piotrale w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6268
Witam, Mam pewien problem z zapowietrzaniem się wężyków w dozowniku Jebao. System zapowietrza się w jakiś tajemniczy sposób. Przy instalacji wężyki były odpowietrzone ( żadnych bąbli). Po powrocie z ...
HTB10uzBaOnrK1RjS.png

Dozownik nawozów AquaNova / Jebao a zaworek przeciwzwrotny

Oman w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3572
Cześć. Posiadam dozownik nawozów jak z tytułu wraz z zamontowany na wezunwlotowym do akwarium zaworkiem przeciwzwrotny. Odnoszę jednak wrażenie, że albo nawóz jest tak gęsty (w co wątpię) albo jakiś...
tropica.jpg

Trwałość nawozów

Totik w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3580
Mam nawozy Tropiki, które dość długo stały w zamkniętej szafce. Kupiłem ich kilka, później używałem innego nawozu i one sobie tak stały. Teraz mocno pociemniały. Jak były nowe to były jasnozielone i j...
p.jpg

Twardość wody a przyswajalność nawozów i kondycja roślin

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 21450
Czy może ktoś wytłumaczyć jak twardość wody a w szczególności KH ma wpływ na przyswajalność nawozów lub na ilość ich podawania? Przy małej twardości potrzeba chyba mniejszych dawek nawozów zgadza się?...
Screenshot_2023-04-13-15-16-15-698_com.jebao.android.jpg

Automatyczny dozownik Jebao doser 3.4

korben28 w Nawożenie · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 11487
Witam, może ktoś używa dozownika tak jak w tytule i potrafi mi wytłumaczyć jak ustawić interwał podawania ? Czy jak ustawie 1 to będzie dozował codziennie czy jak ustawie 30 to będzie dozował codzienn...
1news-40123.jpeg

Dozownik nawozów Chihiros

roslinyakwariowe.pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2386
1news-40123.jpeg Z przyjemnością przedstawiamy nowość w naszej ofercie - dozownik płynów Chihiros. Dzięki niemu łatwo i wygodnie możesz rozwiązać kwestię regularnego podawania nawozów i... Czytaj wi...

Dozownik nawozów 4 kanały - podział nawozów

BB w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5278
Dotychczas stosowałem gotowe mieszanki soli mikro + makro. Składam dozownik, który ze względu na elektronikę i gabaryty chciałbym ograniczyć do czterech kanałów. Tu pojawia się pytanie, jak najlepiej ...

Linia nawozów Growise

Cinek_m w Nawożenie · Odpowiedzi: 40 · Wyświetlenia: 20235
Witam Mam pytanie odnośnie nawozów Growise. Czy ktoś używa może ich i jaką ma ewentualnie opinie o nich.

Statystyki

Ten temat przegląda 691 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571615
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 691 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.