Równowaga biologiczna - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Równowaga biologiczna

Liczba wyświetleń: 2789·Odpowiedzi: 4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Be-Pio Lublin

09 sty 2005, 22:00 Równowaga biologiczna  (#1)  

Witajcie.
Proszę Was o poradę.
Wystąpił u mnie problem sinic, który skutecznie zwalczyłem erytromecyną. Jednak zwalczając cyjanobakterie wybiłem większość pozytecznych bakterii i nastąpiło zachwianie równowagii. Objawia się to brakiem wzrostu roslin oraz wystepowaniem oznak niedoborów na roślinach np. glosia ma prawie białe liście. rotala wspowolniła wzrost i jej liście są mniejsze niż przed atakiem sinic. Dodałem nitrivec oraz pożywkę dla tychże bakterii nitryfikacyjnych. Niewiele to pomaga, bo ten stan trwa ok.m-c.
Na dodatek zaczęły wchodzić glony (czarne krasnorosty).Jeśli są jakieś rozwiązania proszę o pomoc.
Paraemerty: N03 - 5mg/l, Po4 0,5mg/l, Fe 0,5mg/l, Ph 6,0 - 6,5,Two 8'n.Tww -7'n
butla Co2, światło 0,73w/litr. Nawożenie PGC + Pg Ferro+ PG Makro po podmianach.
Stosuje Wodę z RO.
POzdrawiam.
pozdrawiam i zapraszam na moją stronę
www.aquascaping.com.pl
Obrazek

Be-Pio
Ranga: Najlepszy Aquadesigner 2015

Miasto: Lublin

Marek Odrzywolski

10 sty 2005, 07:07   (#2)  

Witam.

Jakie podmiany i jaka obsada? Erytro nie jest dobrym sposobem
na cjanobakterie, to leczenie skutków.

Marek Odrzywolski

Grzegorz Zbieć

10 sty 2005, 09:50 Re: Równowaga biologiczna  (#3)  

Piotr Bęczyński napisał(a):Wystąpił u mnie problem sinic, który skutecznie zwalczyłem erytromecyną. Jednak zwalczając cyjanobakterie wybiłem większość pozytecznych bakterii i nastąpiło zachwianie równowagii. Objawia się to brakiem wzrostu roslin oraz wystepowaniem oznak niedoborów na roślinach np. glosia ma prawie białe liście. rotala wspowolniła wzrost i jej liście są mniejsze niż przed atakiem sinic. Dodałem nitrivec oraz pożywkę dla tychże bakterii nitryfikacyjnych. Niewiele to pomaga, bo ten stan trwa ok.m-c.

Z lekka mieszasz dwa pojęcia. Równowaga biologiczna i brak bakterii nitryfikacyjnych oraz niedobory/nadmiary w nawożeniu roślin.
Stosując erytromycynę, wybijamy niestety wiele pożytecznych bakterii, nie tylko nitryfikacyjnych. W zbiorniku typowo roślinnym to te inne bakterie są bardziej istotne. Niektórzy wręcz uważają, że nitryfikacyjne są w większości zbędne. Ich role przejmują rośliny z pożytkiem dla swojej kondycji.
Jeśli chodzi o niedobory, to sama kuracja erytromycyną nie wpływa w sposób istotny na skład mineralny wody. Niedobory mogą być skutkiem wyjałowienia wody przez sinice (kiedy jeszcze rosły w siłę) lub zbiegły się w czasie ą plagą.
Nawożenie PGC + Pg Ferro+ PG Makro po podmianach.
Stosuje Wodę z RO.

Jeśli stosujesz tylko RO to musisz zmienić nawożenie (Mikro + Hydro zamiast PGC).
Napisz więcej o nawożeniu i podmianach.

Grzegorz Zbieć

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Be-Pio Lublin

10 sty 2005, 10:11   (#4)  

Podmieniam wodę w ilości 50l na tydzień.Akwarium ma 150l netto.
Daję 40l z Ro i 10l kranowej odstałej.
Nawożąć daję Pg makro zgodnie z zaleceniami raz na tydzień po podmianie,
PGC dzielę na dzienne dawki i daję np 2ml dziennie
PG ferro 2ml do 4ml dziennie.
To jeśli chodzi o podmianę i nawożenie.
Maj jedno pytanko czy można dawac tylko wodę z RO przy podmianach, stosując micro +hydro+makro?
pozdrawiam i zapraszam na moją stronę
www.aquascaping.com.pl
Obrazek

Be-Pio
Ranga: Najlepszy Aquadesigner 2015

Miasto: Lublin

Grzegorz Zbieć

10 sty 2005, 13:53   (#5)  

Piotr Bęczyński napisał(a):Podmieniam wodę w ilości 50l na tydzień.Akwarium ma 150l netto.

Generalnie nieźle, ale dawki PGP i PGC są przystosowane do podmian 50%, więc pamiętaj o tym przy dawkowaniu – mogą być niezbędne indywidualne korekcje.
Daję 40l z Ro i 10l kranowej odstałej.

Od jak dawna? Co Ty masz w kranie, że przy stosunku 1:4 dostajesz 8 stopni twardości?
Spróbuj się dowiedzieć jak ze stosunkiem Ca:Mg w kranie!
Nawożąć daję Pg makro zgodnie z zaleceniami raz na tydzień po podmianie,

Generalnie Bartek zaleca chyba podawanie makro codziennie do objętości zbiornika.
Maj jedno pytanko czy można dawac tylko wodę z RO przy podmianach, stosując micro +hydro+makro?

Do tego właśnie są przeznaczone hydro i mikro.

Grzegorz Zbieć

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Równowaga w akwarium

MaxRipper w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1693
Opowiem dośc ciekawą historię dotycząca rownowagi w zbiornikach wodnych (w moim przypadku jej braku). Moja przygodę z akwarystyka rozpoczęła (jak dobrze pamietam) przeszlo 5 lat temu. Przez pierwsz...

Równowaga podczas nawożenia

Waldemar Żak w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2347
Od jakiegoś czasu nurtuje mnie sytuacja w której nie jestem pewien jak powinienem dobrać ilość nawozu. Jak waszym zdaniem należy postąpić w takiej sytuacji? Kolejne pomiary N P i Fe wskazują na wciąż ...

Statystyki

Ten temat przegląda 241 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570964
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 241 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.