Oświetlenie.Czy wystarczy?
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam wszystkich.
Mam problem.Polega on na tym: Jestem w posiadaniu zbiornika 150x50x52,5 (około390l) a na nim jest pokrywa Aqua Boro z dwoma belkami do świetlówek 120cm. W akwarium na razie pływają trofeusy ale mam zamiar sprzedać je i zająć się akwa holenderskim. Nie wiem jednak czy oświetlenie 4x36(do40 )watt wystarczy do uprawy roślin. Zakładam że na początek będą to rośliny mało lub średnio wymagające.Swietlówki będą nowe. Ciekaw też jestem czy taką pokrywę można przerobić i jeśli tak to w jaki sposób. Chcę też przy tej okazji Wam wszystkim podziękować za to , że dzięki Wam, zaoszczędziłem jakieś 1500 złotych bo bliski byłem zakupu zestawu do naworzenia Co2 firmy Sera(w pełni automatyczny , około2500 złotych) a tu okazuje się że można nawozić zbiornik za duuuuuużo mniejsze pieniądze. Wszyscy razem stanowicie olbrzymią skarbnicę wiedzy i pomysłów co z kolei procentuje coraz lepszym poziomem akwarystyki w naszych domach. Czekam na podpowiedzi.
-

eretmodus
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Warszawa
Wiec moze HQI 2x150W za ok 600 PLN komplet (np z firmy Aqva light). Mam takowe- polecam. Rury 36W maja dlugosc ok 120 cm pozostaje 30 do doswietlenia... Moze byc tez opcja z Power Compact, jesli chcesz w pokrywie.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Tak, HQI byłoby najlepszym rozwiązaniem, jednak jak to jest możliwe że w sklepach akwarystycznych jest ono niemiłosiernie drogie a w Aqua light 2 sztuki kosztują 600pln? no i widzę że nie dajesz mi żadnej szansy na pozostawienie pokrywy, chociażby dla tego że mimo jej estetyki nie można wmontować w nią już nic , może oprócz oświetlenia nocneg hehehe.Od góry jest skonstruowana tak : pasek plastikowy(bardzo giętki), belka,pasek plastikowy, belka i znowu pasek. Poza tym pokrywy szybko nie odsprzedam raczej bo ma nietypowy rozmiar 150x52,5cm. Czy więc cokolwiek zielonego można utrzymać przy życiu przy 4 świetlówkach i będie można nazwać zbiornik holenderskim? [/color]Kiedy moje Trofeusy były młode, posadziłem im mnóstwo anubiasów. Nawet kwitły! Jednak trofcie urosły i .....po anubiasach.[/img]
-

eretmodus
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam
Pokrywy sprzedawac nie musisz , wyciagnij belki i te paski plastikowe a zostanie ci ladne obramowanie na akwa ktore zakrywa wzmocnienia wzdlozne , belki oswietleniowe sprzedaj i zaloz 2x150W HQI , ja bym zalozyl 3x150W  ale to juz twoja sprawa.
Przy zakladaniu HQI radze pomyslec nad barwa swiatla min. 6500K i wspolczynikem oddawania barw Ra
Pozdrowka
Tyman
-

Tyman
●
Ja w przeciwieństwie do kolegów  nie uważam aby konieczne było zakładanie HQI choć napewno moc maja niesamowitą.
Wszystko zależy od roslin jakie chcesz uprawiać. Jeśli to na przykład Cryptocoryny i inne średnio lub mało wymagające pod wzgl. światła - to co masz w szczególności wystarczy moim zdaniem.
Przy takich roślinach jeśli dasz za dużo światła wcale nie oznacza że będą lepiej rosły.
Ja bym tego nie ruszał.
Pozdrawiam.
-

1MACK1
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Łódź
Dziękuję,dziękuję,dziękuję!
Mam jeszcze kilka pytań.
1. Z tego co czytałem , lampy HQI bardzo nagrzewają się więc zbiornik będzie otwarty. To powoduje parowanie wody więc czy za tym nie idzie w parze podwyższenie jej parametrów (Tww,Two itd.) Jak zapobiec temu dolewając wodę z kranu?
2.W zbiorniku pracują dwa kubły:Eheim 2229(pulsacyjny) i Fluval 404. Do tego jeszcze pompa Power head 802 więc woda w zbiorniku jest wciąż porządnie mieszana.Teraz pytanie:Czy ktoś z Was stosuje coś w rodzaju potencjometru żeby zmniejszyć wydajność filtrów lub czy można na wylocie filtra założyć zawór regulujący wypływ wody? Wyobrażam sobie że jeżeli wszystkie będą pracować , to będę mógł stworzyć co najwyrzej biotop rwącego strumienia
3.Czy będę musiał zrezygnować z denitratora pomysłu TRIAMONDA i jeśli tak to dla czego? Teraz używać go muszę bo bez tego pomysłowego urządzenia , tygodniowo poziom azotanów rósł z 20mg/l do około 80mg/l.
-

eretmodus
●
eretmodus napisał(a):Dziękuję,dziękuję,dziękuję! Mam jeszcze kilka pytań. 1. Z tego co czytałem , lampy HQI bardzo nagrzewają się więc zbiornik będzie otwarty. To powoduje parowanie wody więc czy za tym nie idzie w parze podwyższenie jej parametrów (Tww,Two itd.) Jak zapobiec temu dolewając wodę z kranu? 2.W zbiorniku pracują dwa kubły:Eheim 2229(pulsacyjny) i Fluval 404. Do tego jeszcze pompa Power head 802 więc woda w zbiorniku jest wciąż porządnie mieszana.Teraz pytanie:Czy ktoś z Was stosuje coś w rodzaju potencjometru żeby zmniejszyć wydajność filtrów lub czy można na wylocie filtra założyć zawór regulujący wypływ wody? Wyobrażam sobie że jeżeli wszystkie będą pracować , to będę mógł stworzyć co najwyrzej biotop rwącego strumienia 3.Czy będę musiał zrezygnować z denitratora pomysłu TRIAMONDA i jeśli tak to dla czego? Teraz używać go muszę bo bez tego pomysłowego urządzenia , tygodniowo poziom azotanów rósł z 20mg/l do około 80mg/l.
Witam
Co do parowania to owszem podnosza ci sie twardosci ale z biegem czasu jesli usupelniasz ubytki kranowka , ja leje na akwa 200l netto 10l/tydzien czystej wody z RO i jest spoko.A teraz o denitratorze , jak dolozysz swiatla badz je zmienisz , dasz co2 i mikro nawoz to raczej bedzie cie przesladowac niedobor azotanow niz nadmiar
Pozdrowka
Tyman
-

Tyman
●
A co z filtrami? Czy można w jakiś sposób spowolnić ich pracę bez spowodowania awarii?
-

eretmodus
●
W roślinnym zbiorniku, nawożonym CO2 intensywny ruch wody jest wrogiem.
W zupełności wystarcza filtr o nominalnej wydajności równej objętości zbiornika na godzinę, u ciebie Eheim 1050 l/godz, Fluval 1300 l/godz razem 2350l - toż to wydajność na akwa 1400 litrowe  - przesadziłeś.
IMHO zostaw tylko Eheima, Fluvala sprzedaj i dołóż do HQI 
-

wik
●
- Miasto: Kalisz
wik napisał(a):W roślinnym zbiorniku, nawożonym CO2 intensywny ruch wody jest wrogiem.
Witam
Masz na myśli intensywny ruch powierzchni wody,bo ruch wody w środku akwa jest potrzebny i wskazany.
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Jacek Pawłowski napisał(a):wik napisał(a):W roślinnym zbiorniku, nawożonym CO2 intensywny ruch wody jest wrogiem.
Witam Masz na myśli intensywny ruch powierzchni wody,bo ruch wody w środku akwa jest potrzebny i wskazany.
Oczywiście, że powierzchni, ale IMHO intensywny ruch w środku też jest raczej niewskazany. No chyba tylko przy aranżacji pt: "Halny gnie smreki" 
-

wik
●
- Miasto: Kalisz
Intensywny ruch wody pod powierzchnia jest wskazany- niejednokrotnie spotkalem sie z duza roznica temperatur przy dnie i przy powierzchni, co nie sluzy roslinom. Amano ma bardzo mocne i duze filtry, a w zwiazku z tym spory ruch wody. Oczywiscie nie ma sensu przesadzac.
Poza tym jesli chodzi o filtry pulsacyjne, to raczej w zbiornikach roslinnych nie zdaja egzaminu
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Już się tłumaczę. Filtrów ma tyle bo choduję w tej chwili Trofeusy(30sztuk) a tym powierzchni filtracyjnej nigdy za wiele.Jednak dałem ogłoszenie o ich sprzedaży i mam zamiar zająć się uprawą roślin i Pterophyllum Altum.Te ryby też lubią czystą wodę więc myślę że filtry przydadzą się jednak nie chcę w zbiorniku robić wirów  Stąd moje pytanie o spowolnienie ich wydajności.Jeśli ktoś z was zrobił to , nie uszkadzając sprzętu to niech napisze jak to zrobił.Będę wdzięczny.
-

eretmodus
●
-
Baldini
●
- Miasto: Sosnowiec
A ja mam do Ciebie pytanko. Czy mógłbyś mi podać jakiś kontakt lub link na Aqua Boro. Mam zamiar zmienić pokrywę, a gdzieś wyczytałem, że ta firma robi pokrywy na zamówienie, ale nigdzie nie mogłem znaleźć namiarów na nią. Byłbym bardzo wdzięczny
Pokrywę kupiłem w Wawie w Kakadu . Pioruńsko droga była.I było to parę lat temu.
Po latach zmądrzałem...
Dziś z dawnej pokrywy zostało tylko to na czym opierały się 2 belki (razem 4x36W)a same belki leżą sobie w piwnicy.
Zamiast tego mam teraz 3x80W ze świetlówek T5. To prawdziwa REWELACJA.
Co do kontaktu to wiem tylko że firma mieści się w Niemodlinie.
45x45x45. Oświetlenie 30W LED. Woda RO DI. CO2 z butli. Kamienno-korzenno-roślinne. 390 l bruto150x52,5x50,roślinne.Oświetlenie 3x80W T5.Nawozy Aqua Art,Co2 z butli.Woda z RO. Krewetki(około 200szt),Otocinclus affinis(4szt)Crossohelius siamensis(5szt)Rineloricaria lanceolata(2szt).Ancistrus dolihopterus (8 szt)
-

eretmodus
●
Powiązane tematy
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l
140 długość
50 szerokość
75 wysokość
Przymierzam się powoli do zmiany oświetlenia 2x ADA SOLAR 1 w moim akwarium z powodu trudnego już dostępu do dobrych( o odpowiedniej barwie)lamp. Zbiornik ma wymiary 120x50x50. Potrzebuje lampy przy k...
Hej, chciałbym wymienić oświetlenie w zbiorniku, proszę was o doradztwo w co najlepiej zainwestować, aby nie wydać pieniędzy w błoto. Wymiary akwarium: 121x41x55 cm. Rośliny głównie anubiasy, limnophi...
Witam,jako ze niedawno zacząłem przygode z akwarystyka i zakupilem zestaw optiset200, potrzebuje pomocy w doborze oswietlenie,pewnie bylo juz takich postow kilkaset:) mianowicie jest to akwarium zamkn...
Dzień dobry.
Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie.
Na ten moment mam:
1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm
2. Diversa LED Expert ...
Cześć
Planuje założyć zbiornik HT, wysokość koło 45cm.
Zastanawiam się nad kilkoma lampami.
Najpierw był spór pomiędzy Aquael Ultra Slim a Chihiros WRGB ultra slim. Wybrałem Chihiros ale potem ...
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
Cześć.
Z racji, że ponownie startuje z akwarystyką po latach przerwy a zatrzymałem się jeszcze na standardowych świetlówkach, proszę was bardzo o polecenie jakiejś belki LED do zbiornika 40x40x40 ( u...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
|