ilość składników ?? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

ilość składników ??

Liczba wyświetleń: 1453·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

05 sty 2005, 20:27 ilość składników ??  (#1)  

do akwa 30 litrów mam bimbrownie z półtora litrowej butelki. wlozylem tam 10g drożdży 2 szklanki cukru i 4 wody . dobrze zrobilem ???? jest jeden bąbel ( w butelce z wodą ) na sekunde . dobrze jest ????

kotletbam
Ranga: Początkujący

Grzegorz Guzik Kraków

05 sty 2005, 22:01   (#2)  

Powinno byc ok
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

Eternal Opole

06 sty 2005, 08:59   (#3)  

Zmierz pH i wylicz ile masz CO2 w wodzie. IMHO na tak małe akwa takie proporcje bimbrowni, jakie dałeś mogą być lekko przesadzone.

Ja na akwa 20l używam bimbrownię w buletlce 0,5l i daję: 0,5ml drożdży w proszku (mierzone w strzykawce) + 250g cukru (1 szklanka) + 0,6l wody + 0,5 łyżeczki sody (opcjonalne)
Pozdrawiam
Eternal

Eternal
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Opole

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_20220115_135328.jpg

Zbyt duża ilość wapnia?

Krzysiuzkap w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4911
Witam, Mam problem w swoim akwarium, prawdopodobnie związany z zbyt dużą ilością wapnia (112 mg/l), która jest obecna w mojej kranówce. Powoduje to w efekcie blokady innych pierwiastków, zwłaszcza mag...
glony1.JPG

Nadmiar czy niedobór składników? Problem ze wzrostem roślin.

Adik1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2220
Witam. Jestem początkującym więc proszę o wyrozumiałość. Od dłuższego czasu walczę z problemem z roślinami. Rośliny rosną a w pewnym momencie ich rozwój zostaje zahamowany. Na liściach pojawiają się p...
test K.jpg

Jak zmierzyć ilość makroelementów w akwarium

Kredu w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5336
Do tej pory lałem zgodnie z zaleceniami producenta mikro i makro Ferki. Po kilku miesiącach stosowania nie jestem zadowolony do końca. Owszem teść mówi że akwarium piękne, zielone, wygląda ładnie, ale...

Dawki codzienne nawozu a ilość w słupie wody

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1538
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro I to jest ok azotu 0.6 A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym Dodam że posiadam akwa...

Nawożenie Iwagumi - 120 l - mała ilość roślin

brunonatura w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 9570
Cześć, rozpoczynam nowy wątek, aby nie mieszać w innych założonych przeze mnie. Chciałbym rozpocząć nawożenie w moim Iwagumi. Akwarium ma miesiąc i dojrzało. Mam dwa gatunki roślin Eleocharis parvula...

Rośliny nie pobierają składników

pyza17333 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1186
Witam mam mały problem od kilku dni nie podaje żadnych nawozów do akwa i parametry No3 -20 Po4 - 2 K - 25 stoją w miejscu Akwarium było opisane w moim wątku 240l - 2 podejście Czy ktoś z was mi...

Aqua art K plus ilość potasu w nawozie

karol8888 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1213
Orientuje się ktoś ile 1 dawka k plus daje ppm samego K na 40 litrów ???

Jak nawozić dużą ilość roślin??

dariuszmachander w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 2698
Witam posiadam zbiornik 112l z oświetleniem 2x28w. Swiatlo swiece od 8 do 20-22 czyli okolo 16 godzin i tu pytanie czy to nie za dlugo?? Rosliny dostają co2 non stop z bimbrowni jak na zdjeciu ponizej...

Orientacyjny kalkulator poboru składników / Krisppl /

krisppl w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 750
Witam Potrzebuje pomocy aby określic sposób wyliczenia Ca i Mg względem K tak aby excel pokazywał kiedy mogą się one blokować gdy K jest za duże przy miękkiej wodzie. Kalkulator z pewnością nie spraw...

kalkulator EI, pobory składników

Josh w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 889
Witam. Aby pozbyć się problemu z wodą w moim baniaku i choć trochę oprzeć nawożenie o kalkulator EI Spidera, mam wątpliwości z tabelą 5, a mianowicie poborów pierwiastków przez rośliny. Nie chcę się...

Statystyki

Ten temat przegląda 939 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 938 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.