Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
jak to zrobic , co zakupic i jak zamontowac ???????? prosze o pomoc ( chodzi o bimbrownie ) 
-
kotletbam
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja robię tak: butelkę po wodzie mineralnej napełniam wodą, sypię dwie szklanki cukru i drożdże na oko (ilość musisz dobrać empirycznie tak aby pH utrzymywało się w granicach 7,0) i letnia woda (tyle aby całość zajmowała 3/4 butelki). W korku robisz dziurę wkładasz wężyk uszczelniasz silikonem, z drugiej strony podłączasz kostkę napowietrzającą i wkładasz do akwa. Gotowe. Powinno działać 1-2 tygodnie, jednak w trakcie należy dołożyć trochę "paliwa" w postaci drożdży.
Dziad Borowy
-
Dziad Borowy
●
o ile mi wiadomo to paliwem jest cukier... no ale moze sie myle... 
-

pbern
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Poznań
-
paliwem jest fermentacja drożdży pod wpływem cukru  Tak więc Co tydzien trzeba dolać troszke takiej mieszanki.. ile niewiem nie bawiłem sie nigdy w bimbrownie ale chyba zaczne..  Może się okazac pomocna w małym zbiorniku.
Pozdrawiam  Mateusz Jędrzejczak
-

mcflurry
●
- Ranga: Grafik SMRW
- Miasto: klikash?
mógłby mi ktos narysowac schemat i podac dokladne ilosci skladników ????
-
kotletbam
●
Czemu żadnemu nowemu urzytkownikowi nie chce się urzyć opcji szukaj? To jakiś syndrom  Było juz o tym naprawde wiele razy. Poszukaj 
-

mcflurry
●
Mregal
Pruszków (pod stolicą :)
snoo napisał(a):Czemu żadnemu nowemu urzytkownikowi nie chce się urzyć opcji szukaj? To jakiś syndrom  Było juz o tym naprawde wiele razy. Poszukaj 
Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie... Bo jest nowy, ja jak byłem tu nowy tez zadawałem "proste pytania" jak każdy niema co sie dziwić 
Pozdrawiam
Marcin
-

Mregal
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Pruszków (pod stolicą :)
-

mcflurry
●
dzieki ale mam jeszcze pytanko .
węzykiem do akwa z drugiej butelki i co ?? kamień napowietrzający na końcu czy sam wężyk zostawic ???? które drożdże lepsze świeze czy w proszku ????
-
kotletbam
●
najlepsze sa drozdze w proszku !!!!!!!!! ja robie to tak . 2 szklanki cukru i 2 paczuszi drozdzy okolo po jedenascie ( ml)
a co do sylikonu to lepszy jest ( hot glue) pistolet na ciekly plastik ( to za cholere sie nie rozszczelni , niema nawet mowy , ja z racji wykonywanego zawodu mam to pod reka ale napewno wielu z was tez znajdzie to bez problemu. a poza tym kleic tym mozna skalki i inne elementy w akwarium ( zaleta bardzo trwale i malo widoczne )!! a co do pytania czy podawac co2 z kostki czy bez ? zdecydowanie lepiej z kostki , a najlepiej przez dyfuzor ( mozna zrobic z butelki po coca coli. ,, chodzi o rozproszenie gazu w jak najmniejsze babelki , ktore sa lepiej hm... wchlaniane przez wode ?
z powazaniem pawel wysocki pozdrawiam 
-
pawel wysocki
●
Czesc!
Mam nieco inny sposób - w zakrętce od 1,5l butelkirobie małą dziurkę a w ta dziurke wbijam do konca ostrą koncówkę kroplówki (tą którą w szpitalu wbija sie w zasobniczek z płynem podawanym pacjentowi). Całość siedzi na tyle mocno zeby zachowac absolutną szczelność.
Ddatkowo mozna zaciągnąć nieco wody do "okienka" kroplówki i licznik bąbelków gotowy. Od biedy poregulować mozna zaciskiem.
Kroplówka do dostania za grosze w sklepie medycznym.
Pozdrawiam
przemd.
-
przemd
●
zrobilem, podlączylem i pracuje juz ( bąbli w małej butelce ) , wlozylem wezyk do akwa i mam pytanie:
Kiedy co2 zacznie sie łączyć z wodą bo na razie w wężyku przy powierzchni zrobil się bąbel i gdy zabąbli sie w małej butelce to ten w rurce drgnie . a moze jest jeszcze za małe cisnienie aby co2 sie do akwa przedostalo ????
prosze o odpowiedz
-
kotletbam
●
prosze . odpowiedzcie na moje pytania, to dla mnie bardzo wazne.
-
kotletbam
●
Na www.akwarystyka.com.pl w dziale "DIY" był temat o dyfuzorze z drewna lipowego i strzykawki. Bardzo dobrze rozpuszcza CO2. Oczywiście możesz wybrać komercyjne metody np. drabinka HAGEN Nutrafin. Dzwon to IMHO nienajlepszy wybór 
-

mcflurry
●
Powiązane tematy
Witam
Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
bezco2.jpg
In this video I discuss the four most important criteria for success when managing low tech planted aquascapes.
1. Substrate: Aquasoils are the best option and superior to other substra...
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
Witam, zakładam akwarium 120L HT.
Oświetlenie - Chihiros LED RGB VIVID 2
Akwarium - 80x35x50
Podłoże - Platinium Soil Normal
Zestaw Co2
Planowane rośliny to w szczególności średnio wymagające ale i ...
Dzień dobry wszystkim!
Pytanie jest następujące: sprawiłem sobie do małego baniaczka ok. 20l zestaw ISTA BUTLA CO2 Z DYFUZOREM, pytanie dla obytych: jak szybko powinien znikać z dzwonu bąbel z gazem,...
Witam, czy ktoś z szanownych kolegów i koleżanek forumowiczów zna i mógłby podać "przepis szwagra" na ten modny ostatnio specyfik jakim jest węgiel w płynie ? Spodziewam się, że tak jak w przypadku in...
Witam, Dzisiaj na stronie sklepu natrafiłem na CO2 w płynie.
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/tetra-plus-250ml-p-20913.html?osCsid=6df84e45f95e8
A teraz pytanie do was : Jak się sprawdza w waszych...
Witam , chce sie wziąć w końcu lepiej za akwarium i szukam odpowiedzi od osób , które miały nie jedno akwarium , żeby mieć pewność. Chce zamówić sole i sam nawozic bez testow, metoda EI, tylko bez co2...
Chciałbym założyć akwarium z trawnikiem, i mam pytanie czy trwanik będzie poprawnie rósł z co2 z bimbrowni plus węgiel w płynie.
|
|