a większość zdjęć jakie widzę w necie Didiplis diandra winno wyglądać taK: A więc ewidentnie, bardziej równomierne igiełki a nie listki Czy są różne gatunki tej roślinki? A może moja jeszcze jest za mała, jeszcze zmieni kształt?
Może to być forma emersyjna, ja miałem podobną sytuację z pog. erectusem, który dopiero po jakimś czasie przeształcił się w formę wodną, a początkowo miał grubsze liście takie jak właśnie na zdjęciu.
Kurde powiem Ci, że zabiłeś mi klina Sam się zastanawiam czy to Didiplis czy Rotala Zielona. Roślina wygląda na emersa Didiplisa lub na podwodną formę Rotali. Emers Rotali ma liście okrągłe. Wklejam Ci foty Didiplisa pierwsze dwie to emersy następna 3 fotka to Didiplis 24h po zalaniu z żelu zwróć uwagę na podobieństwo do twojego dopiero po aklimatyzacji gdzieś w 5 dniu od posadzenia widać jak wyrastają nowe liście podwodne ( czwarte zdjęcie z 9 dnia od zalania ). Oraz klika fotek z Didiplisem z mojego zbiornika. Widać go też trochę na filmie ( jakość filmu bardzo cienka ).Ostatnie foty to Rotala.
Sam oceń czy to Didiplis w formie emersa czy Rotala już w formie podwodnej W moim baniaku mam odmianę Rotala pomarańczowa.
Za parę dni się okaże co to jest jak zacznie wypuszczać nowe liście. Napisz nam co z tego wyrosło.
Załączniki
0.Didiplis emers.jpg (264.42 KiB) Przeglądane 2712 razy
Rotala zielona..jpg (60.72 KiB) Przeglądane 2712 razy
rotala_rotundi_subm.jpg (40.1 KiB) Przeglądane 2712 razy
rotala-rotundifolia-green%203-600x600.jpg (87.41 KiB) Przeglądane 2712 razy
Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.
Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.
Przytnij ją w połowie, bo widać to nowa sadzonka. Nie wszystkie z doniczek po czasie wyglądają potem tak samo po czasie. Np. rotala Boschi. Nie sądzę by był to didiplis diandra, u mnie wygląda inaczej, i szczyty ma czerwone. Ale po przyjęciu się, warto roślinkę lekko podciąć.
kprusak napisał(a):Przytnij ją w połowie, bo widać to nowa sadzonka. Nie wszystkie z doniczek po czasie wyglądają potem tak samo po czasie. Np. rotala Boschi. Nie sądzę by był to didiplis diandra, u mnie wygląda inaczej, i szczyty ma czerwone. Ale po przyjęciu się, warto roślinkę lekko podciąć.
Przeczytaj co jest napisane w pierwszym poście. To zdjęcie poglądowe a nawet jak byłoby to zdjęcie rzeczywistego stanu rośliny to w jakim celu każesz tak małą roślinę ciąć Chcesz jej pomóc w zejściu do krainy wiecznej zieleni
Jak warunki w akwarium są sprzyjające to każda roślina odbije!!! A tu nie mamy do czynienia z mega bagnem i rośliną nawet średnio wymagającą. Poematów nie ma co pisać. Weder, spokojnie, sam napisał że jego roślina wygląda inentyko
kprusak napisał(a):Jak warunki w akwarium są sprzyjające to każda roślina odbije!!! A tu nie mamy do czynienia z mega bagnem i rośliną nawet średnio wymagającą. Poematów nie ma co pisać.
A tu nie mamy do czynienia z mega bagnem i rośliną nawet średnio wymagającą.
Tu się uśmiałem.
Nie odpowiedziałeś na pytanie po co ją ciąć jeśli byłaby w takim stanie jak na zdjęciu? Skąd wiesz jak wygląda i jakie mamy w zbiorniku warunki. Chłopie tak czytam Twoje posty w innych tematach i w tym piszesz podobnie
Pokaż nam jak wygląda w Twoim szkle po tych przycinkach dopiero co po posadzeniu chętnie zobaczymy jak ją zagęściłeś.
Ty na pewno pieszesz o tej roślinie?
Wymagania rośliny wg. Plantacji Tropica:
Rodzina Lythraceae Występowanie Ameryka Pn-Wsch. Wysokość 5-15 cm Szerokość 2-4 cm Wymagania świetlne wysokie-b.wysokie Temperatura 2-26oC Twardość wody miękka-?rednia pH wody kwaśna-obojętna Uprawa problemowa-b.trudna
Nie odpowiedziałeś na pytanie po co ją ciąć jeśli byłaby w takim stanie jak na zdjęciu?
To sadzonka, zmieni wiele po posadzeniu, a po cięciu jeszcze bardziej jeśli to dilipsis. Po to się ją tnie by ją rozkrzewić!! Wystarczy? Nic nie napiszę w tym temacie. Ilość postów nie idzie w parze z wiedzą.
Na razie podobna jest do rotali zielonej, ale rośnie, dopiero 2 tydzień od posadzenia, na pewno sie przyjęła bo w ciągu 2 tyg urosła o 100%. Także zobaczymy co wyrośnie dalej. Temat będę odwiedzał i aktualizował
I co ja ci mogę powiedzieć weder? Posługujesz się po raz kolejny bardziej teorią niż praktyką. No chyba że uznasz ze mam w swoim akwarium wysokie warunki świetlne. 3x54w i 60 cm wysokości akwarium.Czy to są wysokie warunki świetlne? Piszesz by pisać. Miałeś wgl. tą roślinę od emersa ?
kprusak napisał(a):I co ja ci mogę powiedzieć weder? Posługujesz się po raz kolejny bardziej teorią niż praktyką. No chyba że uznasz ze mam w swoim akwarium wysokie warunki świetlne. 3x54w i 60 cm wysokości akwarium.Czy to są wysokie warunki świetlne? Piszesz by pisać. Miałeś wgl. tą roślinę od emersa ?
Chcesz więcej fotek mojego Didiplisa ?Zdjęcia z tego tematu przedstawiają tą roślinę w moim szkle.
Mam tą roślinę praktycznie w każdym aranżu w swoim zbiorniku to tyle odnośnie praktyki. Masz zdjęcia i filmy.
Wystarczy to pokazać a nie pisać kolejny raz coś tam coś tam. Tak małych sadzonek się jeszcze nie tnie Co mam ciąć fazę przejściową? Widać właśnie jaką wiedzą dysponujesz. Pokaż nam to swoje szkło z tym Didiplisem. Bo na razie to odbieram cię jako posiadacza jej w komputerze na tapecie.
Że masz to każdy widzi, ale pewnie kupiłeś roślinę z przycinki. Dlatego miałeś na początku sam wątpliwości co masz w zbiorniku. Emersy w akwarium na ogół nie przypominają rośliny z przed posadzenia.Nie mam zamiaru się licytować jak dziecko poziomem wiedzy choć nie nazwał bym się teoretykiem, przynajmniej wiem co mam w szkle. Sądzisz że jesteś godny tego bym musiał Ci coś udowadniać, bo sobie tego życzysz? A co do rośliny, to jestem ciekaw czy się po czasie wybarwi na czewonawo bo jeśli tak to jest to na pewno dodiplis diandra.
dlinek w Glony· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 2136
Cześć,
Od ok 6 miesięcy mam akwarium 80x40x40cm. Podłoże aktywne yokuchi jiban soil 20litrów. Woda RO z Demi na końcu bo w kranie dużo krzemianów. Mineralizacja Qualdrop gh plant na gh ok 7. Tds. 160....
Piotr Baszucki w Rośliny· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3741
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg
Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu.
Nam również nie udało się jej utrzymać,...
miszelhdr w Szkło i meble· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2291
Witam szanowne grono po latach :) Musiałem utworzyć nowe konto, poprzednie "zgubiłem"
Przy remoncie, podczas czyszczenia baniaka na działce potłukłem swoje 12sto letnie 240 L :(
Jak to re...
Badman w Glony· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3364
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Piotrek123 w Nawożenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5881
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
TenOdTego w Glony· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1932
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
pk77 w Filtracja· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1637
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Badman w Filtracja· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8257
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Łoś w Technika CO2· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2521
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Łoś w Filtracja· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3941
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Statystyki
Ten temat przegląda 568 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571049
• Liczba wątków: 48819
• Użytkownicy: 36943
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 568 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej