Witam
jak w tytule mam problem z roślina Limnophila sessiliflora. Roślina ku górze rośnie bardzo ładnie oraz ma piękny zielony kolor lecz patrząc ku dołu można za uwarzyć brązowienie liści nie wiem czym jest to spowodowane. Stosuje pełna linie nawozów easy. Parametrów niestety nie mierze.
Easy-life Nitro 3ml/dzień podane przez producenta powinien być 1ml/dzień na 100L
Easy-life Fosfo 3ml/dzień podane przez producenta powinien być 1ml/dzień na 100L
Easy-life Easy Carbo 3ml/dzień podane przez producenta powinien być 1ml/dzień na 100L
Easy-life Ferro 10ml/tydzień według zaleceń producenta
Easy-life ProFito 10ml/tydzień według zaleceń producenta
Co2 podawane 12/24h
Oświetlenie: Sera Plant Color 18W 4900k przód, POLAMP 18W 6500k tył 12/24h
Podmiana: 30L/tydzień kranówka
Witam,nie jestem pewien czy to wina światła mam taki sam baniak i objawy te same,a dodam że oświetlenie mam 2x18W+odbłyśniki i 2x14W doświetlone boki akwa,mało tego posiadam inny baniak w, którym nie stosuję co2,nawozów i oświetlenie jest sporo słabsze,a roślina nie ma takich objawów
calkiemzielony napisał(a):Witam,nie jestem pewien czy to wina światła mam taki sam baniak i objawy te same,a dodam że oświetlenie mam 2x18W+odbłyśniki i 2x14W doświetlone boki akwa,mało tego posiadam inny baniak w, którym nie stosuję co2,nawozów i oświetlenie jest sporo słabsze,a roślina nie ma takich objawów
uwaznie przeczytałeś co napisalem w pierwszej odpowiedzi ?
jestem skłonny przyznać racje Cezarowi z tego powodu że świetlówka POLAMP która posiadam mogła się już wypalić i stracić swoja moc wraz z upływem czasu jak i z tym że prawdopodobnie są do okrzemki, walczę z mała plaga glonów dokładnie nitek osadziły się na dojrzałych liściach anubiasa oraz echiondorus bleheri, więc jestem w 100% przekonany do racji Cezara
Tak i napisałem że mam takie same objawy,czyli długie międzywęźla też ,a światło lepsze,do tego w innym akwa przy zwykłej świetlówce gdzie jest 0.36W/l nie ma tych problemów,co do okrzemek to występują tylko na limnophili?bo tylko na niej mam ten nalot.
m2t41x
wyraziłem swoje zdanie,nie mówię że mam na 100%rację ale trochę to dziwne jak dla mnie i na początku też stawiałem na światło ale po założeniu drugiego baniaka już nie jestem pewien.
Ostatnio edytowano 27 paź 2012, 22:54 przez calkiemzielony, łącznie edytowano 1 raz
Ponad 2 miesiące ma nowy i pierwszy już nie pamiętam ,było kilka restartów problem ten sam cały czas, nawet sprawdzałem na limnophili z innego źródła i to samo.
ja na razie zamierzam wymienić tego POLAMP na SERA Tropic SUN 4700k która posiadam nowa idealnie będzie pasować do plant color 4900k która już mam.
Jak to doradza producent jak i uprzejma miła pani w sklepie zoologicznym u którego się zaopatruje. Poczekam na efekty jeżeli będą nadal nie zadowalające to zrobię tak jak mi doradził Cezar.
m2t41x, Zdaję sobie sprawę, że temat dinozaur, ale poradziłeś sobie jakoś wtedy z tą brązowiejącą Limnophila sessiliflora? Wygląda na to, że mam identyczny problem https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 10#p352510
EmWuj w Nawożenie· Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20569
Cześć,
Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
slaw1313 w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3224
Witam serdecznie. Panowie pomóżcie mi w ocenie czy rysy na spoinie silikonowej w moim zbiorniku 120x45x50 szyba 10 mm bez wzmocnień mogą spowodować rozszczelnienie mojego nowego zbiornika. Rysy, skazy...
Robcio12 w Nawożenie· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 9880
Witam czego to może być niedobór lub jakąś inną przyczyna?
Akwarium 180 l 160 netto wystartowało ok 3 miesiące temu
Akwarium na podłożu aktywnym rotala intense
Oświetlenie 80w LED RGB
Czas świeceni...
Asykom15 w Nawożenie· Odpowiedzi: 125 · Wyświetlenia: 52149
Witam może ktoś pomoże . Posiadam akwarium 112 l podłoże yokuchi ma już 2 lata aleod początku na wodzie kranowej. Od 3 tygodni podmieniam wodę na to ,a od 2 miesięcy posiadam CO2 . Co2 podaje godzinę ...
mateusz mateusz w Nawożenie· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 8091
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Lizur97 w Nawożenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4415
Dzień dobry, w słowach wstępu chciałbym się przywitać i napisać kilka słów o mojej przygodzie z akwarystyką. Wspomnianym hobby zajmuję się od wielu lat, zawsze miałem w posiadaniu większe lub mniejsze...
lukaszcirut w Nawożenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2090
Szukam pomocy w identyfikacji niedoborów lub nadmiarów w oparciu o zdjęcia. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć nic o parametrach w akwarium w tym momencie. Chciałbym poznać klucz oznaczeń niedobo...
Tycik w Nawożenie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5045
Cześć wszystkim.
Proszę o pomoc w dobraniu właściwych dawek nawozów. Przegapiłem pojawienie się niedoborów i trochę się nakomplikowało w zbiorniku.
Akwarium: 130x60x65cm ok. 400l netto.
Oświetlenie:...
LukasTroch w Nawożenie· Odpowiedzi: 170 · Wyświetlenia: 74874
Ma ktoś jakieś pomysły czego może im brakować? Nawożenie co2 z butli + nawożenie metoda EI światło 50lm/l. 20220415_160840.jpg 20220415_160906.jpg 20220415_160822.jpg 20220415_160856.jpg
Wysłane z ...
Statystyki
Ten temat przegląda 782 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571075
• Liczba wątków: 48825
• Użytkownicy: 36948
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 782 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej