Rotala rotundifolia pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Jej łacińska nazwa oznacza "roślinę o okrągłych liściach" - dotyczy to jej szklarniowej formy gdzie posiada emersyjne okrągłe liście. W odróznieniu od innych przedstawicieli rodzaju Rotala - Rotala rotundifolia jest mało wymagająca, potrzebuje jednak mocnego światła aby utrzymać czerwoną barwę liści...
Bardzo lubię rotalę. Rośnie naprawdę bezproblemowo, szybko no i prezentuje się bardzo fajnie przez swoje wybarwienie. Zauważyłem, że w różnych warunkach (parametrach wody) liście potrafią się różnić kształtem. Kupiłem sadzonki z liśćmi okrągłymi, a u mnie zaczęły się rozwijać lancetowate. Sadzonki pochodziły z przycinki z uprawy podwodnej.
A ja zauważyłem dziwne zachowanie w mojej 30L kostce.
Kiedyś w 200L baniaku rosła pięknie pionowo w górę i miała wysokość nawet 40-50cm. W kostce (2 tygodnie temu założona) zaczyna się płożyć i na wysokości ok 7cm zaczyna rosnąć poziomo a z łodygi wypuszcza korzenie.
Spotkaliście się z takim zachowaniem tej rośliny?
Oświetlenie to 6W Smart LED Aquaela (480lm) w wersji PLANT.
Parametry wyody: - pH ok 6.8 - NO3 10-15 - PO4 0 - Fe ok 0,5 - Ca 80 - Mg 20
bon2.jpeg
Rotala Bonsai znana pod nazwą Ammania bonsai to kompaktowa forma podobna do Bacopy caroliniany charakteryzująca się atrakcyjnym wyglądem, małymi rozmiarami i wolnym tempem wzrostu, dzięki ...
Piotr Baszucki w Szkło i meble· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 8588
viv-super-pure-6.jpeg
Zapraszam do zapoznania się z zajawką dystrybutora:
Z ogromną przyjemnością informujemy o poszerzeniu naszej marki ROTALA o AKWARIA SUPER PURE TANK :)
AKWARIA SUPER PURE T...
Piotr Baszucki w Podłoże· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 6621
maflora-intense.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże krócej ...
Piotr Baszucki w Podłoże· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 7538
rotala-maflora-light.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże kr...
rotala-rotundifolia-blood-red-1.jpg
Nowość w ofercie Tropica - Rotala rotundifolia 'Blood red'
Blood Red to najintensywniej czerwona odmiana Rotala rotundifolia. Jest to roślina łatwa w uprawie, ...
tunajerzy w Szkło i meble· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 7924
Zamierzam kupić akwarium 360L i mam dylemat, co wybrać. W internecie nie znalazłem informacji, na temat różnic, wad i zalet. Jeżeli ktoś miał/ma doświadczenia z tymi zbiornikami, proszę o podzielenie ...
DmRO w Rośliny· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2516
Witajcie, po tym gdy pękło mi akwarium, przymierzam się do zakładania nowego. Więc chodzi mi o rotale h'ra w poprzednim akwarium udawało mi się utrzymywać wodę na poziomie pH 6.8,
W nowym akwarium będ...
Statystyki
Ten temat przegląda 8 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 570949
• Liczba wątków: 48798
• Użytkownicy: 36926
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej