mar-news2-800x400.jpeg (201.62 KiB) Przeglądane 5797 razy
Marsilea hirsuta to roślina trwawnikowa pochodząca z Australii. Jej liście przypominają wyglądem czterolistną koniczynę (forma emersyjna), które z czasem ulegają transformacji w uprawie podwodnej. Bardzo szybko adaptuje się do nowych warunków...
U mnie koniczynki wyrastają pod wodą - co więcej rośnie wysoko (nawet do 10 cm). Na początku wyrastała niska (podobna do glośki) ale po opanowaniu większej ilości terenu zaczęła wypuszczać długie pędy zakończone koniczynką. W dobrych warunkach dosyć ekspansywna.
Jak w temacie. Moją marsilea hirsuta częściowo opanowały zielenice i paskudnie to wygląda, czy mogę ściąć same zainfekowane listki nie ruszająć kłącza i roślina odbije w tym miejscu. Czy trzeba usunąć zainfekowane liście razem z kłączem, a zdrowe czyste listki z kłączem podzielić i porozsadzać po całym "trawniku"?.
Dzięki, za info:) Poczekam jeszcze chwilę może miltary helmety ją oczyszczą, na razie wzięły się za kamienie i nie powiem super z nich karchery otoski i amano wysiadają.
cren-1.jpeg
Marsilea crenata to paproć pochodząca z Azji, gdzie w naturze rośnie na polach ryżowych. Jej liście są bardzo małe i rzadko przekraczają szerokość 5mm. W akwarium tworzy dywanik o wysoko...
jedrek1911 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 6348
Czy ktos wie co zrobic by liscie Marsilei Hirsuta dzielily sie i torzyly forme "koniczynek"?
U mnie w uprawie subemersyjnej ta roslinka wypuszcza generalnie okragle liscie (z tego co wiem u innych je...
roslinyakwariowe.pl w Podłoże· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1803
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/akwarium-czerwiec-2010/marsilea-quadrifolia.jpg Zapraszamy do obejrzenia ciekawego gatunku rośliny, który może być oryginalną ozdobą kazego akwari...
Roszko w Rośliny· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2441
Witam.
Zmówiłem 2 tyg temu tę roślinkę z invitro, roślinka wygląda na zmarnowaną i teraz nie wiem, czy on jest się jeszcze w stanie u mnie zregenerować.
Pytanie do was, czy powinienem ją bardziej naśw...
Kansol w Sprzątanie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2426
Czym różni się Marsilea crenata od Marsilea hirsuta, oczywiście oprócz nazwy. Obydwa gatunki zdaje się radzą sobie w akwarium z niewielką ilością światła oraz bez dodatku CO2.
Interesuje mnie jakie ...
Hydrocotyle dissecta vs. Marsilea quadrifolia
Mam nano akwarium 30x30x30 i chciałbym jedną z nich, tylko nie wiem jak one rosną i jakie rozmiary osiągają - to jest najważniejsza wytyczna . Do teg...
Statystyki
Ten temat przegląda 6 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
• Liczba postów: 570930
• Liczba wątków: 48792
• Użytkownicy: 36921
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej