Posadziłem ja u siebie jakiś miesiąc temu , przyjęła się jest po pierwszej przycince, ładnie puszcza nowe pędy. Ale mam problem z nią taki że dość wolno rośnie i glony lubią ja porastać . Jakiś patent żeby glon nie czepiał się tego trawniczki, po za przycięcieciem
Lepiej rośnie w cieniu, nawet centralnie pod łodygowcami. Jak ją przytniesz przez jakiś czas wygląda średnio ale zaczyna się ostro rozrastać. Każda wolniej rosnąca roślina jest bardziej podatna na glony, tutaj fajnie, że możesz ją skrócić dzięki czemu większość glonów wytniesz.
Kurde mówisz że w cieniu lepiej rośnie... A ja mam posadzona z przodu i dostaje jeszcze trochę słońca z okna w godzinach porannych. Ale czytałem że lubi światło dzięki czemu rośnie krótsza i na boki , w zacienionych miejscach rośnie dłuższa .
Zobaczymy co tam będzie dalej będę ją przycinał co 2 tyg
caroli-1.jpg
Roślina o pokroju trawy o wąskich spiczastnych liściach, które rosną w gęstych grupach. Jest gatunkiem pierwszego planu, raczej do większych akwariów.
Występuje na wschodnim wybrzeżu A...
mau-news1.jpeg
Lilaeopsis mauritiana jest mniej wymagająca pod względem oświetlenia od Lilaeopsis brasiliensis. Została odkryta przez Holdera Windelov (założyciela firmy Tropica) na Mauritiusie w 19...
Majkel82 w Rośliny· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4915
Witam,
mam do Was prośbę odnośnie posadzonego trawnika. Roślina z invitro posadzona ok 2 tygodni temu od jakiegos czasu zrobiła się wyraźnie jaśniejsza (żółcieje) - jaka może być przyczyna ?
Podłożo...
sebastian11259 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3005
No wiec tak, posiadam te roślinę dłuższy czas ale w ogóle nie rośnie. Nie to ze gnie czy coś, po prostu stoi w miejscu. Co jakiś czas po akwarium pływa jej trochę chyba przez ślimaki.
Podłoże zwykły...
oscar1989 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1571
Witam!
Roslinka jak w temacie, rozrasta się w stosunkowo szybko jednak listki nie wyglądają jak te zaraz wyjęte z koszyka przed posadzeniem czyli takie płaskie trochę jak zwykła trawa tylko okrągłe ba...
AdamA w Sprzątanie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1603
Zdecydowanie podoba mi się trawnik z tej rośliny .
Przeważają opinie, iż jest to dość trudna w uprawie roślina, o wolnym, w porównaniu do innych trawiastych, wzroście.
Miałem kiedyś z nią doczynieni...
od grudnia ubieglego roku jestem posiadeczem tej wdzięcznie wygladajacej rosliny ale moja chodowla dzieje sie w glównej mierze poomacku
czy ktoś zna te rosline lepiej i podzieli sie ta wiedzą
p...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej