Niskie rośliny na przód akwarium oraz gatunki trawnikowe.

- pogh-news2-800x400.jpeg (226.92 KiB) Przeglądane 5492 razy
Pogostemon helferi został odkryty przez akwarystów na terenie Tajlandii w pobliżu granicy z Birmą. Gatunek ten określany jest potocznie nazwą „Dawnoi” (mała gwiazda) – co łatwo zrozumieć biorąc pod uwagę kształt jego karbowanych liści i niewielką wysokość... Czytaj więcej »
-

roslinyakwariowe.pl
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Kraków
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ten gatunek nadaje się również jako fajny akcent w zbiornikach tzw. "ogólnych" ze skąpą roślinnością.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Miasto: Nowa Ruda
-
Akwaria
Po kilku latach doświadczenia z różnymi plantacjami zdecydowanie polecam Pogostemona helferi z uprawy hydroponicznej tropica. Jest świetnej jakości i bez problemu aklimatyzuje się w akwarium.
- Załączniki
-
-
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Miasto: Nowa Ruda
-
Akwaria
Powiązane tematy
erectus-news2.jpeg
Ta pochodząca z Indii roślina łodygowa tworzy w akwarium bardzo dekoracyjne jasno-zielore grupy przypominające pokrojem drzewa iglaste. W zależności od rozmiarów i parametrów akwa...
Roślina drugiego planu, charakteryzuje się soczyście zielonymi listkami wpadający w srebrny kolor stożka wzrostu, sztywną łodygą.
Rozmnaża się poprzez boczne odrosty, lub cięcie.
Wymaga dużo światł...
yataba2.jpg
SYNONIMY: Dysophylla yatabeana, Pogostemon Makino, Eusteralis yatabeana (Makino), Pogostemon Panigrahi, Pogostemon yatabeanus Yatabes , Dysophylla yatabeana Makino
Charakterystyka:
...
stell-news1.jpeg
Pogostemon stellata to azjatycka roślina tworząca czerwone piuropusze w akwarium. Dorasta do 20-60cm wysokości (w zależności od wielkości akwarium) i jest jedną z trudniejszych rośl...
Ktoś miał, poleca, odradza?
Hej,
podpowie ktoś czy to prawda, że ten łodygowiec nie puszcza nowych odrostów z odciętej łodygi i trzeba sadzić tylko odcięte szczyty ??
Gdzieś kojarzę, że tak czytałem ale nie mogę znaleźć.
Mam ju...
Witam, 2 miesiące temu startowałem akwarium, rośliny wszystkie z invitro, wszystko ok, problem mam jedynie z pogostemonem erectusem. Przez te 2 miesiące urósł może jakieś 3 cm i tyle, nie gnije, nie m...
Cześć,
mam banalne pytanie ale jednak wolę zapytać. Jak właściwie ciąć takie rośliny ?
Czytałem, że tnie się jak wszystkie łodygowce… ale w moim przypadku gdy już kilkukrotnie poprzednio zacząłem uci...
Witam, od 2/3 dni mam problem z ową rośliną, zauważyłem że w jej liściach pojawiają się dziury, zaczęło się ode wpuszczenia do akwarium otosków, ale nie wydaje mi się żeby była to ich sprawka... są to...
Witam,
czy osoby posiadające roślinę z tematu mogłyby wypowiedzieć się odnośnie krzewienia tej rośliny w ich akwariach? W moim akwarium zauważyłem pewną prawidłowość. Odcięte i posadzone w podłoże szc...
|
|