Ja używam "Aquarium assistant" Spoko do zapisywania parametrów. Ja też zapisuje sobie w niej zadania o których nie pamiętam a których nie wykonuje się co podmianę. Czyli wszelkiego rodzaju smarowanie uszczelek w filtrach jak i to kiedy należy wymienic plyn w indykatorze itp. Ja używam tego na Androidzie. Ale jak znajdziecie cos ciekawszego to chętnie też przetestuje.
Jest też aplikacja Tropica, która prowadzi za rękę przy starcie akwarium. Kiedyś używałem, później wyszła nowsza wersja i wymaga rejestrowania się. Apka nawet spoko, przypomina co trzeba robić i wyjaśnia co w danym momencie się dzieje w akwarium i jakie mogą być tego efekty.
Hultaj napisał(a):Wszystkie zapiski i obliczenia mam w excelu . Zresztą do niewielu rzeczy używam telefonu poza telefonowaniem
Witaj w klubie! Ja też zapisuję dane w arkuszu kalkulacyjnym. Poza tym, nie bardzo wiem, w jaki sposób aplikacja miałaby mi pomóc w prowadzeniu zbiornika. Obserwacji roślin, glonów, ewentualnych niedoborów itp. za mnie nie zrobi.
Hultaj napisał(a):Wszystkie zapiski i obliczenia mam w excelu . Zresztą do niewielu rzeczy używam telefonu poza telefonowaniem
Witaj w klubie! Ja też zapisuję dane w arkuszu kalkulacyjnym. Poza tym, nie bardzo wiem, w jaki sposób aplikacja miałaby mi pomóc w prowadzeniu zbiornika. Obserwacji roślin, glonów, ewentualnych niedoborów itp. za mnie nie zrobi.
Witam Jak miałem laptopa to też w Excelu zapisywałem sobie wszystko ( pomiary wody, podane nawozy ,podmiany wody ,spostrzenia itd. Teraz zostały mi zeszyt i ołówek lub telefon. Dlatego szukam aplikacji na telefon w której będę mógł sobie na bieżąco robić notatki dotyczące zbiornika.
Ja od dobrych kilku lat używam aquarium assistant najbardziej cenię w niej możliwość ustawienia sobie w kalendarzu interwału prac - taka przypominajka. Natomiast jeśli chodzi o nawożenie to używam excela.
Jacek Pawłowski napisał(a):Jak miałem laptopa to też w Excelu zapisywałem sobie wszystko ( pomiary wody, podane nawozy ,podmiany wody ,spostrzenia itd. Teraz zostały mi zeszyt i ołówek lub telefon. Dlatego szukam aplikacji na telefon w której będę mógł sobie na bieżąco robić notatki dotyczące zbiornika.
Witam Zainstalowałem apke Tropici oraz na Youtube przejrzałem filmy dotyczące tej apki nagrane przez Aquaowner. Obecna różni się od tej z filmów Aquaowner. Drugą co sobie testuję jest Aquarium log - Tank management i ta spełnia moje oczekiwania ale ma dla mnie wadę jest po angielsku.
Witam Odgrzebie troszku temat. Projekt tej aplikacji "Aquarium Assistant" został porzucony? Niestety tylko na starsze wersje androida a czegoś takiego właśnie szukam.
Programowanie to dla mnie czarna magia 😆 Szukałem kontaktu do autora tej aplikacji ale za nic nie moge się dokopać. Może będzie się mu chciało jeszcze cos z nią zrobic żeby działało na nowszych systemach, albo udostępni źródło komuś komu by się chciało 😉 Z opini bardzo fajnie się ta aplikacja spisywała. Zainstalowałem na kompie ale zdobyłem tylko angielska wersję. Nie miałem czasu się dokładnie przyjrzeć co i jak.
Co chciał bym? W sumie wszystko co dotyczy akwarium 😆 Historia podmian, nawożenia, obsługi systemu filtracji (wegiel, żywice czy jakieś inne srodki) a przedewszytkim pomoc przy nawożeniu. Próbuje wejść na metodę EI i im bardziej się wgłębiam w temat tym mam większy mętlik😁 Moze i niepotrzebnie drążę zamiast kupic gotowca i lać jak w instrukcji no ale 😉
Nie wiem jak bardzo ta apka ma być zaawansowana, ale swego czasu na forum iesden z użytkowników poszukiwał testerów do swojej apki. Ja się skusiłem i (jak na moją znikomą wiedzę, bo akwa mam od roku) uważam, że apka fajna a co istotne - wszelkie błędy i pomysły rozwoju można zgłaszać i jest odzew. Ja co prawda z braku czasu przestałem zapisywać wszystko czy to w excelu czy w apce, ale może to jest coś czego szukasz. Poniżej link do wątku:
Dzięki. Właśnie próbuje się bawić w tym AquaLog. Całkiem fajna się wydaje. W opisie jest że wersja free pozwala zapisywać własne mieszanki, jednak za nic nie da się kliknąć żeby zapisało. Jak się wybierze gotowce to fajnie podpina pod akwarium, jednak aktualnie testuje sobie metodę EI na solach i poległem na tym etapie 😉
Korzystałem kiedyś z takich aplikacji, ale przy jednym akwarium zwykle wystarcza zwykła notatka w telefonie. Przy większych zbiornikach fajnie sprawdzają się aplikacje do zapisywania parametrów wody, podmian i nawożenia – pomagają trzymać wszystko w porządku.
Nie licząc fajnej funkcji rysowania wykresów i przypomnień na telefon, to wszelkie notatki można prowadzić klasycznie w zeszycie i też jest dobrze. Ja do dwóch zbiorników miałem dwa osobne zeszyty, od momentu założenia do likwidacji i to mi się sprawdzało.
Dość nowa strona. Wciąż się rozwija ale już teraz ma sporo fajnych opcji i plus fajne artykuły. Zdaje się że nie funkcjonuje jako pełnoprawna aplikacja ale może być otwierana przez ikonę z ekranu głównego. Może ktoś znajdzie tam coś pomocnego.
Wątek wspólny w Zwierzęta· Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198284
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Przemek1979 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1829
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Mirek81 w Szkło i meble· Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20125
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
prot w Akwaria· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1191
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
kajnia w Szkło i meble· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 640
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
Zbigniew w Oświetlenie· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1805
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
OmenLDZ w Filtracja· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 325
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
andrzejkowac w Szkło i meble· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 829
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
TenOdTego w Glony· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1698
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
Statystyki
Ten temat przegląda 348 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
• Liczba postów: 571616
• Liczba wątków: 49482
• Użytkownicy: 36915
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 348 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej