No wiec tak, posiadam te roślinę dłuższy czas ale w ogóle nie rośnie. Nie to ze gnie czy coś, po prostu stoi w miejscu. Co jakiś czas po akwarium pływa jej trochę chyba przez ślimaki.
Podłoże zwykły żwirek, światło: Led 7.2W, akwarium 30x30x35h, niczym nie nawożone (posiadam Seachem Flourish Excel ale nie widziałem zmian przy podawaniu go). Jeśli coś jeszcze potrzebne to mówicie. Jaka może być przyczyną tego, nie rośnie?
Uważam, że światła masz za mało, a jeśli to jeszcze pasek LED to już w ogóle. Ja w takiej samej kostce miałem naświetlacz LED COB 10W i spokojnie "dawał radę". Na trawnik Echinodorus tenellus - rósł i rozmnażał się bez problemu.
Jest to Diversa Led Intenso 7.2W o barwie 6500 K. Inne rośliny rosną bardzo ładnie oprócz jeszcze jednej która wyglądem przypomina dużego heńka (jest na tym zdjęciu wyżej) ale nie mam pojęcia co to jest.
Ale eleocharis parvula jest oznaczony zieloną plakietką czyli rośnie bez CO2 i nawożenia. Gdy kupowałem lilaeopsisa to jeszcze nie znałem tego forum a doradził mi go pan w sklepie akwarystycznym. Dlatego pytam, czy są jakiekolwiek szanse? Mam jakieś kulki gliniano torfowe, ale kompletnie nie znam ich składu, a boje się o krewetki, wiec nie chce za szybko wkładać ich do akwa. Czy wszystkie kulki gliniane torfowe są nieszkodliwe dla krewet? Czy może są jakieś które zawierają związki im szkodliwe?
aureum w Sprzątanie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 7903
Witam,
Mam od 14/11/23 akwarium 72l. 3 rodzaje roślin. Moczarkę, kryptokoryny i anubiasy.
Czy da się prowadzić jakos akwarium zeby ciagle nie testować wody co tydzień? Obecnie co niedziele robie p...
baturka w Sprzątanie· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6539
Witam
Jak w temacie, od jakiegoś czasu zauważyłem że rośliny nie pobierają nawozów postanowiłem to sprawdzić i przez tydzień nic nie wlewałem i ku mojemu zdziwieniu stężenia pierwiastków stoją w miejs...
wojtekszuminski w Sprzątanie· Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 16822
Witam mam taki problem z roślinką, od jakiegoś miesiąca od posadzenia roślinka w ogóle się nie zakorzeniła kompletnie zero korzeni. A zauważyłem to dopiero dzisiaj jak jedna sadzonka podniosła się do ...
kirmik1 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 23554
Akwarium start 16 Luty 2017
80x40x50 160l
Podłoże aqua el advanced soil 2x8L
Oświetlenie Aqua el. Leddy tube
Plant 16 W x 2szt oraz
Aqua el sunny 16 W x 2szt
Dwa filtry kubełkowe
Tetra EX 800 p...
MacieQS w Sprzątanie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2284
1) 60x22x30 cm
2) 2 x świetlówka Aquael 11W 6500K oraz 3 listwy led razem 12W ok 3500K - 8h świecenia. Krótka niebieska listwa LED jako nocne oświetlenie
3) Zwykłe kamyki z zoologicznego
4) CO2 z butl...
Majk1986 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 13840
Witam wszystkich w pierwszym moim poście na tym forum, trudnym do ogarnięcia z punktu widzenia użytkownika, którym ostatecznie po kilku latach "przeglądania" - musiałem się stać. Witam się t...
holenderskiebartek90 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1820
Witam mam problem poniewaz rosliny trawnikowe czyli sagittaria subulatta , glosia i echinodorus tenellus parvulus nie rozrastaja mi sie na boki . Wszystkie inne rosliny ladnie i szybko rosna . Mam akw...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 394 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej