Krynia rzemieniolistna (Crinum calamistratum) - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Krynia rzemieniolistna (Crinum calamistratum)

Liczba wyświetleń: 3684·Odpowiedzi: 5
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Interesuje mnie zakup tej rośliny. Czy ona ma jakieś swoje specyficzne wymagania? U mnie ma być posadzona w akwarium roślinnym LOW-TECH. Oświetlenie 0,5W/l (Sylvania Grolux). Na co zwracać uwagę przy uprawie tej rośliny. Podłoże ziemia ogrodowa z gliną 2cm, drobny piasek 4cm.

CraNcH^MS
Ranga: Początkujący

30 paź 2007, 21:27   (#2)  

Krynia,jest dość prostym zielskiem w uprawie.Przy 0,5 spokojnie da radę.Trzeba pamiętać tylko,że nie lubi częstego przesadzania.

Gość

30 paź 2007, 21:33   (#3)  

Jest dla mnie dosyć drogą roślinką, więc zadałem pytanie czy warto się "na nią rzucać" :). Dziękuję za szybką odpowiedź. Zaraz idę kupić zielsko :)

CraNcH^MS

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

30 paź 2007, 21:49   (#4)  

Jeszcze jedno pytanie odnośnie tej roślinki. Jak ją posadzić? Jest to roślina cebulowa, cebulka ma być cała zakopana w podłożu lub tylko połowa cebulki?

CraNcH^MS

30 paź 2007, 21:57   (#5)  

https://roslinyakwariowe.pl/baza/cri ... mistratum/
Tu masz więcej informacji o kryni.
U mnie w zbiorniku,cała cebulka jest w podłożu(wystaje tylko troszeczkę),chociaż spotkałem się z opiniami,że lepiej,aby cebulka była zakopana tylko do połowy.
Jak na razie mam ją zbyt krótki okres czasu,aby stwierdzić,że coś z nią jest nie tak z powodu złego posadzenia.

Gość

Bartek Oleśnica

30 paź 2007, 22:07   (#6)  

Z czasem dorasta do naprawdę sporych rozmiarów, weź to pod uwagę :wink:
Obrazek

Bartek
Ranga: Znający temat

Miasto: Oleśnica

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

ccs1.jpeg

Crinum calamistratum

roslinyakwariowe.pl w Rośliny tylnego planu · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 11054
ccs1.jpeg Crinum calamistratum to roślina pochodzaca z Zachodniej Afryki. Jest bardzo wdzięczną w uprawie rośliną cebulową o charakterystycznych długich, karbowanych i wąskich liściach. Liście mogą ...
thai1.jpeg

Crinum thaianum

roslinyakwariowe.pl w Rośliny tylnego planu · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 11477
thai1.jpeg Crinum thaianum pochodzi z Tajladnii (Azja), charakteryzuje się długimi wstęgowanymi liśmi, które mogą osiągać długość 60-200cm. Roślina jest bardzo mało wymagająca poza faktem... Czyta...

Crinum calamistratum 70cm dostępna od ręki

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2015/12592/crinum-news.jpg Mamy na sprzedaż ogromną Crinum calamistratum z kilkudziesięcioma liścmi o długości 70cm gotową do posadzenia w a...

Krynia rzemieniolistna

andywy w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1103
W itam Zamieszczam zdjęcia kwitnącej rośliny

Krynia rzemieniolistna, charakter i rozwój rośliny

Anonim 23494 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2669
Witam, mam pytanie odnośnie rośliny, jak w temacie. Dostałam małą sadzonkę krynii (ok 10 cm), która była odczepiona od rośliny matecznej, ogromnej, zdrowej i pięknie wybarwionej. Roślinka jest u mnie ...

Crinum thaianum

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2440
https://roslinyakwariowe.pl/baza/crinum_thaianum/

Krynia rzemieniolistna

Piopio21 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1198
Mam pytanie czym zasilić cebulę K.rzemieniolistnej jakich pałeczek użyć do podłorza? Pięknie rosła ale musiałem ją przesadzić i końcówki liści zaczęły żółknąć. Mam nadzieję że się odrodzi i będzie o...

Krynia ;/

kumar w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1156
Hej, nie dawno zamówiłem Krynie rzemieniolistną na allegro. Roślnka była w opłakanym stanie, miała 3-4 listki, prawie wszystkie połamane, lekko nadgnite. Tylko jedenok 15 cm długości listek nadawał si...

Crinum calamistratum

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2919
https://roslinyakwariowe.pl/baza/crinum_calamistratum/

Crinum natans

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2500
https://roslinyakwariowe.pl/baza/crinum_natans/

Statystyki

Ten temat przegląda 712 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571078
 •  Liczba wątków: 48826
 •  Użytkownicy: 36951

•  Najnowszy użytkownik: EliaszCzerwonka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 712 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.