bt.jpg Witam chciałbym zaprezentować moje akwarium o pojemności 1664L brutto. Akwarium zalane 5.12.2011r. Nie jest to zbiornik HT ani LT w sumie sam nie wiem jak go zakwalifikować  Na początek specyfikacja techniczna: - Zbiornik: 320x80x65h, szyba 12mm, szkło OptiWhite boki + front, reszta float - Filtracja: 3x Aquael Unimax 700 - Oświetlenie: 4 belki 2x80w T5 - Ogrzewanie: 2x Eheim Jager 300W - Nawożenie - sporadycznie K2SO4, micro Intermagu, CO2 z kostki lipowej 24h na dobę (reaktor jest ale nie ma czasu i chęci podłączyć  ) - Podłoże: piasek kwarcowy, żwir kwarcowy - Dekoracja: Korzenie (nie wiadomo jakie), skały "Manten" stone z gór. Komentarze mile widziane 
-

ZielonyAmator
- Aktywny użytkownik
-
Masz chlopie rozmach. 3m zielska pewnie robią kosmiczne wrażenie na żywo. Pięknie. Gratuluję.
Pi silnia równa się przeciwprostokątnej promienia czuj duch, Paweł
-

abstract
- Stały bywalec
-
- Miasto: middle of nowhere
Toż to prawie dwie tony  ale efekt jest... Duży kawałek natury. Już akwa dojrzałe, robi wrażenie. I pomyśleć, że prawie nie nawozisz. Gratuluję. Podoba mi się.
-

Godween
- Z dużym doświadczeniem
-
-
Nie no po prostu super
takie jezioro w domu mieć
Mam takie małe pytanie , ile czas trzeba poświęcić aby taki zbiornik pielęgnować ?
-

paxi11
- Poznaje temat
-
- Miasto: Kraków
paxi11 napisał(a):Nie no po prostu super takie jezioro w domu mieć Mam takie małe pytanie , ile czas trzeba poświęcić aby taki zbiornik pielęgnować ?
Hmm od startu były jakieś 3 przycinki łodygowców, czasem się coś zasadzi, przesadzi itp. Ogólnie jest to akwarium bezobsługowe ponieważ rośliny rosną wolno.
W sumie najwięcej roboty jest przy karmieniu 
-

ZielonyAmator
- Aktywny użytkownik
-
Ale litraż 
-

xdnikoxd
- Poznaje temat
-
- Miasto: Szastarka/Kraśnik
Ale kolos, w takim to można poszaleć z jakimiś ciekawymi rybami  Jednak twój "tysiak" bardziej mi się podoba ;]
-

Peterpl
- Stały bywalec
-
- Miasto: Głogów / Wrocław
Peterpl napisał(a):Ale kolos, w takim to można poszaleć z jakimiś ciekawymi rybami  Jednak twój "tysiak" bardziej mi się podoba ;]
Jest to akwarium bardziej rybne niż roślinne  Niemniej rośliny grają tu ważną rolę.
-

ZielonyAmator
- Aktywny użytkownik
-
Roślin sporo i ryb chyba też jeśli bez podłoża i nawożenia wszystko tak wygląda?
Bez nawożenia N i P, bo piszesz że K jednak jakieś dozujesz i mikro, no i naj czyli CO2.
Rośliny mniej wymagające (choć widzę tam Alternateę?), ale jednak ich kondycja super.
Nieżle to ogarniasz w takich kolosach.
-

AdamA
- Z dużym doświadczeniem
-
- Miasto: Warszawa
I tu dowód, że im większe akwa zwłaszcza a`la LT, tym lepiej i łatwiej...
-

Godween
- Z dużym doświadczeniem
-
-
AdamA napisał(a):Roślin sporo i ryb chyba też jeśli bez podłoża i nawożenia wszystko tak wygląda? Bez nawożenia N i P, bo piszesz że K jednak jakieś dozujesz i mikro, no i naj czyli CO2. Rośliny mniej wymagające (choć widzę tam Alternateę?), ale jednak ich kondycja super. Nieżle to ogarniasz w takich kolosach.
Co do obsady:
10x brzanka denisona (docelowo 20),
6x brzanka rekinia,
10x kolcobrzuch karłowaty (docelowo 18),
10x kirysek sterbai,
10x kirysek agasiza,
6x kirysek pstry,
4x kiryśnik czarnoplamy,
6x bocja wspaniała,
5x zbrojnik niebieski,
5x L134,
2x L204,
2x L15,
Były jeszcze 2xL18 i 2xL128 ale padły
80x zwinnik jarzeniec,
krewetki RC, ampularie,
Czeka na przyjazd w 20 altumów
Co do nawożenia to aby być precyzyjnym to na starcie dałem kulki gliniano torfowe pod rośliny. Ponadto blyxa ma ferka rosetta i substral osmocote pod korzeniami. Soli sypałem mało - od startu może z 4x nawoziłem K2SO4. KNO3 dałem na starcie z 2x aby podbić azot do 10ppm. No i micro dałem parę razy ale ostatnio już nie daję.
CO2 jest ale nie wiem czy się liczy bo jest z kostki lipowej a to lipa xD
A tak na serio to też myślę że chyba CO2 najwięcej dało.
A alternanthera nawet nieźle rośnie
Wsadzam co jakiś czas bardziej wymagające rośliny aby zobaczyć czy dadzą radę także eksperymenty trwają.
Hygrophile i ludwigie radzą sobie świetnie.
-

ZielonyAmator
- Aktywny użytkownik
-
ZielonyAmator napisał(a):Co do nawożenia to aby być precyzyjnym to na starcie dałem kulki gliniano torfowe pod rośliny. Ponadto blyxa ma ferka rosetta i substral osmocote pod korzeniami. Soli sypałem mało - od startu może z 4x nawoziłem K2SO4. KNO3 dałem na starcie z 2x aby podbić azot do 10ppm. No i micro dałem parę razy ale ostatnio już nie daję.
no to się wysypałeś, że jednak trochę tego jest 
-

AdamA
- Z dużym doświadczeniem
-
AdamA napisał(a):ZielonyAmator napisał(a):Co do nawożenia to aby być precyzyjnym to na starcie dałem kulki gliniano torfowe pod rośliny. Ponadto blyxa ma ferka rosetta i substral osmocote pod korzeniami. Soli sypałem mało - od startu może z 4x nawoziłem K2SO4. KNO3 dałem na starcie z 2x aby podbić azot do 10ppm. No i micro dałem parę razy ale ostatnio już nie daję.
no to się wysypałeś, że jednak trochę tego jest 
Jak na 4 miesiące istnienia akwarium to dużo? 
-

ZielonyAmator
- Aktywny użytkownik
-
-

ZielonyAmator
- Aktywny użytkownik
-
Jestem w szoku i mój szok będzie trwał dłużej niż WOŚP!!!!!!
-

Darek eM
- Zainteresowany tematem
-
- Miasto: Gorzyce (Małopolska)
Fajny akwen  Szkoda, że pozarastały te mozolnie układane kamienie. Chyba musisz podjąć decyzję, czy odkryć kamienie wykaszając wysokie rośliny i obsadzając małymi (aby podkreślić wielkość skał), albo wywalić skały i skierować się w stronę "landrynki". Ale w końcu, zabawa w aranżację to chyba najbardziej podniecające zajęcie w akwarystyce  . Potem to już "nudne" gapienie się w szybkę  A Ty masz sie w co gapić 
-

vaderian
- Poznaje temat
-
- Miasto: Łódź
-
coś niesamowitego, cud i miód
-

waska
- Aktywny użytkownik
-
vaderian napisał(a): Ale w końcu, zabawa w aranżację to chyba najbardziej podniecające zajęcie w akwarystyce  .
Tymbardziej robi wrażenie, że wszystko stale dokładasz i zmieniasz. Fajnie, bardzo fajnie.
-

MrLabify
- Zainteresowany tematem
-
-
Zajefajny zbiornik, pełen szacun 
-

obione81
- Zainteresowany tematem
-
- Miasto: Głogów
-
Glossostigma wygląda marnie, za to Sagittaria zacnie, najcudniejsza roślinka trawnikowa, często to powtarzam  . W takim akwarium wygląda pewnie z daleka jak eleocharis  . Ja bym tam widział same Sagittarie, krypcie i Hygrophile, ale i tak jest fajnie, jak przedmówcy już nadmienili.
-

Usunięto użytkownika 24960
-
Te Bocje są takie małe, czy są tak daleko ? 
-

Galibardi
- Aktywny użytkownik
-
No takie akwarium to bajka  codziennie można oglądać inną część akwarium  i jeszcze ta ilość różnorakich ryb, które pewnie trafiły w najlepsze miejsce do, którego mogły trafić ze sklepu zoologicznego
Też kiedyś postawie takiego kolosa... ale na pewno nie teraz
Jak podmieniasz wodę? w takim zbiorniku to bym się nie bawił w filtry kubełkowe. Najlepiej by było zrobić sumpa, ale takiego porządnego by mieć pewność, ze domu nie zaleje woda z akwarium... pewnie sump 200l by wystarczył, ale tam pod spodem nawet na 500l sumpa miejsca pewnie starczy  albo mogłeś zrobić plenum by ograniczyć podmianki wody.
-

JamZim
- Poznaje temat
-
- Miasto: K-k
Jestem w szoku myślałem że z tym litrażem w temacie to żart albo błąd ale widzę że nie ogromne akwa i fajne gratulacje 
-

Achilles272
- Poznaje temat
-
- Miasto: Stargard Szczeciński
Ścianę masz długa, ja to bym zrobił akwarium na cala szerokość a nie bawił się w takie mini kostki ;P
Gratuluje akwarium i pozdrawiam
-

flyingcircus
- Zainteresowany tematem
-
Wow... Coś pięknego, taki kawał natury w domu.... Naprawdę podziwiam
-

Boracz
- Stały bywalec
-
- Miasto: Skarzysko-Kam.
-
Prezentacja kostki 30L po 2,5 roku od postawienia. Niebawem czeka ją restart dlatego postanowiłem nagrać filmik podsumowujący owy zbiornik zapraszam.
Technikalia :
Filtr Oase Thermo 100
Lampa Twinst...
Wyświetlenia: 2674 | Odpowiedzi: 2
czytaj więcej...
-
Jest to mój pierwszy aquascape i zbiornik HT po 2 latach od postawienia. Trochę :shock: już przerósł i czeka go restart. Dlatego zanim to uczynię chciałem się podzielić tym co udało mi się nauczyć o ...
Wyświetlenia: 6375 | Odpowiedzi: 13
czytaj więcej...
-
Witam.
Przedstawiam kolejna aranzacje. Akwarium ma 3 miesiace.
Wymiary akwarium 70x40x40 112l
Oświetlenie Sylvania Aquastar, Sylvania Grolux, Philips Master 965 x2. Wszystkie lampy po 18w T8.
Jakies...
Wyświetlenia: 5593 | Odpowiedzi: 9
czytaj więcej...
-
Po akwarium które miało być ryuboku i mi się nie spodobało stwierdziłem ze stworze nowe.
Padł plan na stworzenie akwarium roślinnego ( Plan był na akwarium Holenderskie lecz ilość pracy przy nim i wym...
Wyświetlenia: 2756 | Odpowiedzi: 6
czytaj więcej...
-
Witam,
Przedstawiam moje kolejne podejście do akwarium roślinnego.
Uwagi mile widziane. Może tym razem pójdzie lepiej :D
Restart zbiornika: 16.08.2020 (dojrzały filtr + 20L ze starego zbiornika)
Zb...
Wyświetlenia: 4406 | Odpowiedzi: 11
czytaj więcej...
|
|
|