Witam.
Mam pytanie czy to normalne zachowanie spoiny w nowym baniaku? Baniak o rozmiarach 120x50x50 szyba 10mm W stanie suchym spoina bez śladów takich bąbli. Po spuszczeniu wody poniżej połowy wysokości spoina powraca do stanu pierwotnego.
-
 steehead ● - Aktywny użytkownik
Miałem podobną sytuację w swoim OW, przestraszyłem się tego, obecnie nie ma po tym śladu, myślę, że to przez ciśnienie jakie daje nalana woda do akwarium. Niech ktoś się wypowie jeszcze bo mnie to ciekawi co to mogło być... Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.
Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.
-
 artur_89 ● - Znający temat
- Miasto: Jaworzno
Bodajże na stronie Waldeusza było na ten temat sporo opisane. Niestety za nic nie moge sobie przypomnieć adresu 
-
 Adamynas ● - Aktywny użytkownik
- Miasto: Płock
-
Te bąble to po prostu niedoskonałe klejenie. Nie jestem pewien, czy producent uzna gwarancję, ale możesz spróbować. Czy jest powód do zmartwienia? Na stronie najbardziej znanego szklarza akwariowego, czytamy: thewald napisał(a):Czy dobrze sklejony zbiornik ma bąble w spoinach, krzaczki?
Idealnie sklejony zbiornik nie ma. Ale w praktyce takich akwariów nie ma. Często zdarza się, że jest silikon nadmiernie zmusowany. Silikony octowe maja skurcz nawet do 10%. Niestety na opakowania często producenci podaja zgoła odmienne informacje. A można się o tym dowiedzieć tylko w rozmowie z ich doradcami technicznymi. A to powoduje powstawanie w czasie schniecia /po kilku dniach najczęściej/ wymienionych wyżej efektów. Normalnie nie mają one praktycznego znaczenia dla dobrze sklejonego zbiornika ponieważ jak wszystko w technice musi być robione z pewnym współczynnikiem bezpieczeństawa.
-
 Kadazan ● - Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Ja mam takie pęcherzyki w akwa 90x45x45 od 3lat - pojawiły się po zalaniu. Na początku się tym martwiłem bo podczas zalewania wraz ze wzrostem poziomu wody w akwa ich przybywało  ...ale potem mi przeszło.
Nie zmienia to faktu że da się skleić bez pęcherzy bo widziałem akwa po zalaniu gdzie nie było ani jednego - ale to było akwa z najwyższej półki jakościowej - bez jakichkolwiek wałków, z mega szlifem i polerowaniem....i mega ceną  (chyba z Włoch) Pozdrawiam, Norbert
-
 Norbert Sabat ● - Znający temat
- Miasto: Deep In Underground
-
Nie zmienia to faktu że da się skleić bez pęcherzy bo widziałem akwa po zalaniu gdzie nie było ani jednego - ale to było akwa z najwyższej półki jakościowej - bez jakichkolwiek wałków, z mega szlifem i polerowaniem....i mega ceną (chyba z Włoch) W moim akwarium 112l firmy Wromak za 90zł też nie ma pęcherzyków  Ale ono ma czarny silikon... może przy przezroczystym takie klejenie jest trudniejsze? We własnoręcznie sklejonym akwarium na przezroczystym silikonie udało mi się uniknąć pęcherzyków, ale także estetyki  Tego akwarium już nie mam, więc nie wiem jakie są jego dalsze losy.
Ogólna refleksja - ciekawe jaki wpływ na żywotność zbiorników będzie miało stosowanie coraz to cieńszych spoin. Teraz nie słyszymy o rozszczelnianiu akwariów klejonych na styk, ale kwestią otwartą pozostaje starzenie się silikonu i trwałość takich zbiorników na przestrzeni 5 czy 10 lat. Według sporej liczby osób silikon przezroczysty starzeje się szybciej niż czarny, ale te domysły na pewno zweryfikuje życie.
-
 Kadazan ● - Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Silikon utwardza się pod wpływem wilgoci z powietrza, więc może tu należy szukać przyczyny? albo złej jakości silikon, lub żle wyczyszczone krawędzie?
-
 Artur Frankowski ● - Zainteresowany tematem
- Miasto: Kętrzyn
Ale odpowiedzi  Dzięki za wszystkie, teraz będę spać spokojnie.
-
Co do bąbli - ja mam zwykłe akwa, klejone u zwykłego szklarza za zwykłą cenę i bąbli brak  A może ten szklarz nie jest taki zwykły Duży wpływ na bąble a raczej ich brak ma jakość silikonu.
-
 Adamynas ● - Aktywny użytkownik
- Miasto: Płock
-
Trzeba wziąć pod uwagę grubość silikonu, jaka jest używana w akwariach klejonych czarnym silikonem i które kupujemy w sklepie, natomiast w OW, ilość silikonu jest mniejsza, może to tez ma wpływ na naprężenie szyb itd. U mnie na szczęście bo bąbelkach nie ma żadnego śladu (odpukać)  Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.
-
W moim zbiorniku grubość silikonu jest naprawdę niewielka. Spasowanie szyb istny majstersztyk A co do jakości silikonu... wydaje mi się że raczej dobra, przynajmniej producent tak twierdzi.
-
Witam
Odnośnie bąbelków może grubość spoiny jest za mała i naprężenia w silikonie są za duże, mam zamiar skleić taki zbiorniczek szyby już docięte wie ktoś może jaka powinna być minimalna spoina, na kleju Den Braven aqua jest napisane że powinna mieć min 2mm podobno takie akwarium jest dużo mocniejsze.
- krol44 ●
- Początkujący
Szkło podczas klejenia było niedokładnie odtłuszczone i dlatego powstały mikro bąbelki, mam tak samo w własnoręcznie sklejonym akwariu 90x30x30x6 i wszystko jest wporządku od ponad roku.
- mopo11 ●
artur_89 napisał(a):Miałem podobną sytuację w swoim OW, przestraszyłem się tego, obecnie nie ma po tym śladu, myślę, że to przez ciśnienie jakie daje nalana woda do akwarium. Niech ktoś się wypowie jeszcze bo mnie to ciekawi co to mogło być... Artur_89 powiedz po jakim czasie od zalania zniknęły te paskudne bąble? Mam to samo i jestem na etapie martwienia się..
-
 jkozik ● - Zainteresowany tematem
- Miasto: Kraków
-
Napisałem w innym temacie, ale tutaj też napiszę dla innych, zniknęło po 1 dniu  Zawsze mam taką sytuację po restartach. Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.
-
Uff, czyli jest nadzieja! Dzięki!
-
 jkozik ● - Zainteresowany tematem
- Miasto: Kraków
-
Miałem ten sam problem.Bąble zniknęły po 2 podmianach wody(6dni).
- haem ●
- Początkujący
- Miasto: Skarzysko-Kamienna
Właściwie mam już wybranego szklarza który wykona dla mnie akwarium 240x40x50 (akwarium robione wysyłkowo) ze szkła optiwhite 10 mm, i szczerze powiedziawszy za takie pieniądze jakie się płaci za to szkło wolałbym czegoś takiego nie mieć. Myślicie że jest sens pytać szklarza czy ewentualnie jak coś takiego sie pojawi to przyjmie reklamację ?
-
 gandalf15 ● - Zainteresowany tematem
- Miasto: Toruń
W moim akwarium 475l z przodem opti jest to samo, na sucho pęcherzyki nie były widoczne po zalaniu już tak. Wg. gościa który zajmuje się klejeniem akwariów profesjonalnie to normalne przy klejeniu transparentnym, jednak na tego typu spoinę daje gwarancję dwa lata.W przypadku użycia czarnego kleju gwarancja jest dłuższa o rok. Więc sugeruję że, chyba transparent jest słabszy od czarnego kleju. Obecnie użytkuję akwarium dwa lata i wszystko jest w porządku, ilość pęcherzyków jaka był taka jest, nie zauważyłem by coś się pod tym kątem zmieniło. haem napisał(a):Miałem ten sam problem.Bąble zniknęły po 2 podmianach wody(6dni).
Chyba nie do końca rozumiesz o czym piszemy. Chodzi o pęcherzyki pomiędzy szybami w spoinie  .
- Usunięto użytkownika 31012 ●
Witam
Od ~miesiąca stałem się ponownie (po dłuuuugiej przerwie) posiadaczem akwarium (80x35x24, panoramiczne 102l), niestety jak to zwykle bywa najpierw się robi potem myśli :(
Tzn, akwarium robiłem t... Wyświetlenia: 1610 | Odpowiedzi: 6 czytaj więcej... Cześć, po nowym roku będę zmieniał miejsce zamieszkania, i jednocześnie chcę powiększyć swój dorobek akwarystyczny o kolejny zbiornik. Na początku myślałem o zbiorniku 100x40x45 z sumpem, jednak kleje... Wyświetlenia: 2231 | Odpowiedzi: 42 czytaj więcej... Witam moja Żabienica amazońska tak mocno rośnie że wypuściła pędy nadwodne i kwiaty. Pędy nadwodne mają liście i tak jakby rośliny potomne na nich rosły, zrobiła to po raz pierwszy. Nigdy w całej swo... Wyświetlenia: 123 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej... Cześć,
Podsyłam poniżej garść informacji nowo wystartowanego baniaka z prośbą o pomoc/porady:
Zbiornik 100x40x40
Podłoże to AF Natural Substrate ok. 2 cm, przysypany AF Lava Soil. Do tego trochę piask... Wyświetlenia: 3648 | Odpowiedzi: 31 czytaj więcej... Witam W starym akwarium miałem lignit, który z pewnych względów wyjąłem na pare dni. Przez ten czas usechł on i zaczął się kruszyć. Czy jak go włoże ponownie do akwarium to czy nie rozkruszy mi się o... Wyświetlenia: 146 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej... Witam! 2 tygodnie temu zrobiłem całkowity restart akwarium, obecnie wystrój wygląda tak jak na zdjęciach. Zdecydowałem się nie używać filtra zewnętrznego jedynie tego, który dostajemy z Juwel Rio 125... Wyświetlenia: 732 | Odpowiedzi: 9 czytaj więcej... Część Może głupie pytanie ale skąd bierzecie wodę destylowaną na start akwarium? Kupujecie czy jakoś zbieracie z własnego filtra RO? Będę startował z 240 litrami i się zastanawiam skąd wziąć tyle... Wyświetlenia: 244 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej... Witam!
Zaobserwowałem w akwarium dziwne stworzenia (widoczne na zdjęciach w załączniku). Owe stworzenia są przyklejone do ścianki, lekko falują i się przemieszczają. W akwarium obecnie są tylko dwa oz... Wyświetlenia: 294 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej... Hej, Posiadam akwarium 72l, akwarium "działa" już bez obsady ponad miesiąc i powoli przymierzam się do zaopatrzenia akwarium w jakieś życie :D Temperatura w akwarium to ok 25 stopni bez gr... Wyświetlenia: 421 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej... Cześć, mam takie pytanie. Postawiłem nowe akwarium na starym dojrzałym filtrze; taka mocno obsadzona 60h. Kilka godzin po zalaniu zrobiłem testy i się bardzo zdziwiłem, bo wszystkie parametry są w nor... Wyświetlenia: 213 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej... | |