Lista działów » Opieka nad akwarium, zabiegi pielęgnacyjne » Rośliny

Hallo hallo pomocy z echindorusami

Biologia roślin i problemy z konkretnymi gatunkami roślin.

Witam tak jak w temacie od zakupu tych echindorusów minęło już 3 miesiące wypuszczone są młode liście tak jak widać na zdjęciach. Ostatnio przestały mi rosnąć stoją w miejscu przy ostatniej podmiance wody dodałem pod korzenie kulki glinianotorfowe czy po tych kulkach zaczną rosnąć czy wegetują za gęsto posadzone? Dlatego jest blokada i nie chcą mi się rozrastać za gęsto posadzone? POMOCY
Załączniki
20250203_185807.jpg
20250203_185800.jpg
20250203_185752.jpg

maciek retel
Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
To jeszcze nie jest gęsto, więc na pewno to nie blokuje wzrostu twoich roślin. Proste pytanie zadam, na które odpowiedź udzielona powinna sporo wyjaśnić.
Czy znasz parametry wody, bo od tego bym zaczął, a nic a nic o nich nie wspomniałeś.

BATERIA
Zaawansowany użytkownik

Miasto: Poznań

Stosuję wodę RO więc woda jest mięciutka plus ją mineralizuje

maciek retel
Początkujący

04 lut 2025, 17:27   (#4)  

Echinodorus lubi żyzne podłoże - rozumiem że wsadziłeś je w jałowe podłoże jakim jest żwir? Wtedy warto podawać pod korzenie kapsułki nawozowe, kulki GT to także dobry pomysł
Ostatnio edytowano 04 lut 2025, 22:58 przez Bernhard Roth, łącznie edytowano 1 raz

Bernhard Roth
Zainteresowany tematem

Miasto: Lusówko k. Poznania

Wspieram stronę kontem Premium

04 lut 2025, 19:19   (#5)  

Stosuję żwir 2-3 milimetrowy

maciek retel
Początkujący

Powiązane tematy
  • Pomocy! Co to za roślina?

Witam. Kupiłem roślinki na all... lokalnie... Pomijam to że dostałem wielkie G zapakowane kilka roślin w jedno pudełko... ale dostalłem też parę roślin których nie zamawiałem. Oto jedna z nich której ...

Wyświetlenia: 716 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

• Pomocy

Witam. Kilka dni temu kupiłem Echinodorusa bleherae liście mają dziury i brązowe plamy robią się tagrze żółte. Jestem początkójącym akwarystą. Parametrów wody nigdy nie mieżyłem

Wyświetlenia: 2460 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

• Pomocy

Cześć, w moim zbiorniku rośliny od jakiegoś czasu ciągle marnieją. Dodatkowo w akwarium zawitała prawdopodobnie brunatnica. Ostatnio zainwestowałem w porządny filtr zewnętrzny(wcześniej był wewnętrzny...

Wyświetlenia: 4701 | Odpowiedzi: 9 czytaj więcej...

• Plamy na roślinach, pomocy

Cześć. Baniak mam od kilku lat jakiś rok temu zrobiłem reset. Akwa 47 litrów netto. Podłoże czarny żwirek w żwirku kulki GT oraz pałeczki nawozowe. Oświetlenie: dwie świetlówki LED (jedną 40 cm, dwa ...

Wyświetlenia: 3963 | Odpowiedzi: 12 czytaj więcej...

• Marnieją roślinki pomocy

Witam troszkę słabo zaczęły wygląda roślinki. Po4 0.25. No3 15 Fe 0.1 Świece 10_11h świetlówka auqua 15w i ledy jakieś 10w. (Więcej o ledach nie powiem bo kupiłem już takie coś w pokrywie. ...

Wyświetlenia: 1991 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

• Ubytki w liściach. Pomocy

Ubytki w liściach. Zauważyłem ostatnio ze w niektórych roślinach robią się dziury w liściach i powstają coraz większe ubytki. Moze ktoś z doświadczonych akwarystow podpowie mi o co chodzi. Czy jest to...

Wyświetlenia: 1706 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

• Pomocy rosliny glony i ciekawe co jeszcze

Witam Posiadam akwarium 200l od grudnia i od poczatku borykam sie z wieloma nieprzyjemnosciami.obsada to 30neonow, 10amano, 4 mieczyki, 4 molinezje, 6 glupikow 3 brzanki rekinie 3 kiruski spizowe N...

Wyświetlenia: 5648 | Odpowiedzi: 23 czytaj więcej...

• Pomocy w identyfikacji rośliny !!!

Witam jestem początkujący wiec mam nadzieje że wybaczycie mi wszystkie błędy. A wiec tak proszę o zidentyfikowanie rośliny. A dokładnie jak ona się nazywa ? Wiem że może dla was wszystkich łatwe ale j...

Wyświetlenia: 1374 | Odpowiedzi: 6 czytaj więcej...

• Roślinki do akwarium LT (Pomocy)

Witam. Posiadam akwarium '200L' o wymiarach 100x40x50 a w nim dość spory korzeń który zajmuję tyle miejsca co na zamieszczonym zdjęciu. Oświetlenie CHIHIROS BELKA LED A901 + REGULATOR 55W. Akwarium b...

Wyświetlenia: 1662 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

• Pomocy: Anubiasy po rearanżacji strasznie marnieją.

Cześć, najpierw część formalna. Treść pytania poniżej: 1. Akwarium 52x110x80cm, 400litrów 2. Oświetlenie 1*17 Watowa taśma LED (białe) 2*17 Watowa taśma LED żółta 3. Podłoże Azoo Plant Grower ...

Wyświetlenia: 3124 | Odpowiedzi: 11 czytaj więcej...

Baza wiedzy akwarystycznej

Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 42 gości

Copyright © 2001-2025 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.