Świeża dostawa Roślin z wysyłką w 24h     ZOBACZ KATALOG

Lista działów » Sprzęt, technika i akcesoria » Filtracja i ogrzewanie

Eheim 12

Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.

21 wrz 2024, 11:10 Eheim 12  (#1)  

Panowie drodzy.

Zafundowałem sobie kubełek (Eheim 1200 XLT).

Pompa jest faktycznie cicha, ale problem polega na tym, że przycisk od pompki wibruje i dotyka obudowy. Efekt akustyczny jest bezlitosny. Takie „hummmm” że bez aspiryny nie da się tego znieść. Wirnik i oś są na 100% prawidłowo zamontowane a kubeł już z grubsza odpowietrzony (pracuje już z dwie godziny). Przycisk obłożyłem gąbką i jest ciut lepiej.

Rady? Spostrzeżenia? Opinie? Będę za wszystkie wdzięczny.

P.S. Kubeł rakieta :)
Ostatnio edytowano 21 wrz 2024, 18:30 przez AquaMolitor, łącznie edytowano 1 raz

AquaMolitor
Znający temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Inna sprawa jest taka, że wskaźnik przepływu na dzień dobry wskazuje minimum (zawór rozkręcony na full)
Załączniki
Image1726910201.339532.jpg

AquaMolitor
Znający temat

Właśnie zauważyłem, że forumowe algorytmy przerobiły temat wątku na jakieś emoji…nie mogę z tym nic zrobić niestety.

Tymczasem: Panowie, ktoś coś w temacie?

Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium

AquaMolitor
Znający temat

23 wrz 2024, 13:49 Re: Eheim 12  (#4)  

Może się komuś przyda:

Rozmawiałem z serwisem. Wibrujący przycisk pompki zalewania jest przypadkiem znanym, ale bardzo rzadkim (jestem „farciarzem”). Pod wspomnianym przyciskiem jest guma stabilizująca, która czasem „ginie” podczas składania w fabryce lub jest założona nieprecyzyjnie. Rozwiązaniem jest rozkręcenie głowicy i weryfikacja sprawy.

Co do indykatora przepływu - jego też muszę rozebrać, bo prawdopodobnie coś blokuje sprężynę lub jest krzywo osadzona :)

AquaMolitor
Znający temat

24 wrz 2024, 11:52 Re: Eheim 12  (#5)  

To na pewno Eheim ?
A tak na poważnie to jakaś masakra
Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

prot
Z dużym doświadczeniem

24 wrz 2024, 13:18 Re: Eheim 12  (#6)  

Cóż początek mieliśmy kiepski. Szczególnie w kontekście faktu, że to w zasadzie model z najwyższej półki cenowej. Generalnie już wszystko ok (rozebranie indykatora zostawiam na moment czyszczenia węży) i oby więcej przygód nie było.

W ramach ciekawostki dodam, że konstrukcja i jakość użytych materiałów (np. grubość plastików) są na zauważalnie wyższym poziomie niż w modelach professionel 4. Klipsy są masywne, kosze się nie wyginają a nawet zawór aqua stop ma porządną dźwignię.

Bestia straszliwa. Bez ślimaka/restyktora na wylocie robił pralkę (akwa 120x60x50). Pojemność koszy jest więcej niż zadowalająca (choć wolałbym 4 mniejsze niż 3 opasłe).

Węże Eheima muszę wymienić. Sztywne potwornie.

AquaMolitor
Znający temat

Powiązane tematy
  • Brzęczenie głowicy filtra Eheim 2228

Czy ktoś rozbierał głowicę filtra Eheim 2228. Próbuję rozwikłać problem brzęczenia głowicy. Nie sądzę, że problemem jest wirnik lub ośka. Tu jest wszystko OK. Inny problem jaki zauważyłem to głowica o...

Wyświetlenia: 288 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

• Eheim 2213++ buczy :(

Cześć. Zwracam się do was o pomoc i radę w następującej sytuacji. Nigdy nie miałem filtra kubełkowego i jakieś 2 lata temu postanowiłem sobie go kupić. Wybór padł na Eheim 2213, w wersji z zaworami i ...

Wyświetlenia: 1800 | Odpowiedzi: 11 czytaj więcej...

• Średnice węży Eheim 2011

Dzisiaj doszedł do mnie Eheim 2011. Kupiłem używanego za małe pieniądze, niestety bez węży. Węże planowałem dać z tetry ex600 bo akurat mam w szafce, ale niestety nie bardzo pasują, tzn wlotowy może b...

Wyświetlenia: 1549 | Odpowiedzi: 8 czytaj więcej...

• Media filtracyjne eheim substrat pro

Witam , czy ktoś uzywa wypelnienia eheim substrat pro, zastanawia mnie czy podnosi ono twardość wody. Dzieki

Wyświetlenia: 407 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

• Szklane rurki Invital Lilly pipes i Eheim 2271

Witam Posiadam filtr Eheim 2271 z serii Professional 4+ 250 .Nie podobała mi się kolorystyka oryginalnych węży i rurek doprowadzających i odprowadzających wode do filtra. Kupiłem więc w sklepie Invit...

Wyświetlenia: 844 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

• Nowy Eheim Classic

Na stronie Eheima pojawił się baner z zapowiedzią nowej odsłony serii Classic. Widzieliście? Aż się portfel do mnie uśmiechnął i czule zakłapał. Image1705528146.411211.jpg Wysłane z iPhon...

Wyświetlenia: 3631 | Odpowiedzi: 16 czytaj więcej...

• Akwarium 112l wystarczający filtr eheim

Cześć, obecnie w akwarium 112l gęsto obsadzonym roślinami mam filtr EHEIM EXPERIENCE 250 (2424). W środku są dwa kosze z gąbkami oraz seachem matrix , na samej górze jest wata. Zastanawiam się nad zak...

Wyświetlenia: 2409 | Odpowiedzi: 21 czytaj więcej...

• EHEIM professionel 5e 600T - starsze wersje firmware

Witam Czy Ktoś z forumowiczów dysponuje starszymi wersjami firmware do filtra jak w tytule ? Niestety ale chyba "zielony ład" wchodzi tez w firmie Eheim, niestety nie pamiętam jaka dokładn...

Wyświetlenia: 609 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

• Aqael Midikani czy Eheim profesionel 2 2026

Witajcie . Jestem na etapie odpalania 200l akwarium i waham się przy wyborze filtru. Obecnie posiadam akwarium 63L które filtruje Aquael Midikani 800. Filtr teoretycznie nadaje sie do 200 ale tak na...

Wyświetlenia: 647 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

• Eheim i inne - gdy terkocze wirnik ?!

Witam Podaje przepis na naprawę wirnika (wyciszenie) w większości filtrów kubełkowych. Precyzując na przykładzie EHEIM PROFESSIONEL I Opis objawów: Filtr pracuje cicho a po jakimś czasie ...

Wyświetlenia: 14981 | Odpowiedzi: 20 czytaj więcej...

Baza wiedzy akwarystycznej

Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian rośliin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 133 gości

Copyright © 2001-2024 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.